Kenapa Trump dan Bolton Terlibat dalam Kursus Perlanggaran<div _ngcontent-c15 = "" innerhtml = "

© 2019 Bloomberg Finance LP

Pada Selasa ini, Presiden Trump mengumumkan bahawa dia telah menembak John Bolton, orang ketiga untuk berkhidmat sebagai Penasihat Keselamatan Negara dalam pentadbirannya, dengan menyatakan bahawa dia "tidak setuju dengan banyak cadangannya."

Bolton membalas dengan Twitter "Saya menawarkan diri untuk mengundurkan diri malam tadi dan Presiden Trump berkata, 'Mari kita bercakap tentang perkara itu esok'."

Bolton adalah sejak permulaan pilihan ganjil untuk Trump kerana pandangan mereka yang menyimpang tentang bagaimana kerap menggunakan kuasa ketenteraan di luar negara. & Nbsp; Tetapi dalam erti kata lain, pandangan Bellicose terhadap norma diplomasi antarabangsa yang sedia ada menjadikannya sesuai dengan gaya. & Nbsp; Ini dipercayai bahawa pemilihan Trump dari Bolton mungkin berdasarkan pada dirinya penampilan kerap di Fox News.

Kini bekas penasihat NSA sejak beberapa dekad telah memegang pandangan ultra-hawkish mengenai dasar luar Amerika dan penghinaan besar-besaran untuk institusi dan perjanjian antarabangsa. & Nbsp; Kepercayaan utamanya ialah tidak ada ancaman dari luar negeri yang tidak dapat diselesaikan dengan kekuatan ketenteraan Amerika, atau ancaman kekuasaan itu-dan dengan itu, bahawa apa-apa perjanjian atau institusi yang membatasi Amerika secara politik atau ketenteraan tidak dapat ditolerir.

Masalahnya adalah bahawa sementara Trump mungkin mempunyai minda yang sama dengan mentalitas Bolton "Amerika Pertama", sokongannya untuk membina kuasa ketenteraan AS, dan menghina perjanjian, persekutuan dan institusi yang sudah sedia ada, dia setakat ini menolak untuk melibatkan Amerika Syarikat ke dalam konflik tentera baru.

Walau bagaimanapun, Bolton sering menganjurkan menggunakan memaksa untuk mewujudkan kredibiliti ancaman A.S. terhadap Iran, Korea Utara dan Venezuela. & nbsp; Dalam dunia di mana dia memanggil tembakan, bom akan jatuh ke Korea Utara pada tahun 2017 dan akan jatuh ke Iran hari ini.

Walaupun Trump mungkin telah mengeluarkan ancaman "api dan kemarahan" dan idly merenungkan menyerang Venezuela, dia juga sering berusaha untuk menarik balik pasukan tentera yang ditempatkan di tempat-tempat dari Syria ke Korea Selatan, walaupun terhadap persetujuan yang ditetapkan di Pentagon atau Jabatan Negara.

Tambahan pula, Trump jelas tertarik kepada cermin pertemuan dengan pemimpin asing dan 'tawaran' yang menarik – walaupun tawaran seperti yang diserang Kim Jong Un saw Lawan A.S. membuat beberapa konsesi.

PRESS YANG BERKAITAN

Adalah jelas bahawa Bolton adalah menentang sebahagian besar perjanjian diplomatik Trump , dan kadang-kadang muncul untuk membuat kenyataan di silang dengan mereka. & nbsp; Sebagai contoh, Bolton memberi ucapan mengenai mencari 'perubahan rejim' di Korea Utara yang marah Pyongyang sebelum ceramah utama. & Nbsp; Menjelang tamat tempohnya, dia dilaporkan tidak lagi bersedia bercakap di TV untuk mempertahankan dasar Trump.

Bolton adalah tuan lama dalam peperangan birokrasi di Washington, dan dia menetapkan menghapuskan protokol yang membenarkan ruang untuk diperdebatkan di pejabatnya, dan memusatkan kuasa apa yang dia boleh mengelilingi dirinya sendiri. & nbsp; Tetapi sebagai bulatan dalaman Trump sudah terkenal kerana perbalahannya, Gaya konfrontasi Bolton dengan cepat menjadikannya musuh yang kuat, termasuk Setiausaha Negara, Michael Pompeo.

Digabungkan dengan pembangkangnya terhadap banyak dasar utama Trump, ramai yang meramalkan masa jabatannya akan bertahan lebih lama daripada pendahulunya yang lebih sederhana, H.RM McMaster.

Walau bagaimanapun, pengaruh Bolton dapat dilihat dalam penyingkiran A.S. yang cepat dari perjanjian kawalan senjata utama, bermula dengan segera dengan penarikan balik Amerika Syarikat daripada perjanjian nuklear dengan Iran pada bulan Mei 2018. & nbsp; Setahun kemudian, Amerika Syarikat datang ke ambang perang dengan Iran berikutan penembakan drone Amerika.

Kemudian pada 2018, Amerika Syarikat mengumumkan ia akan menarik diri daripada perjanjian Angkatan Nuklear Pertengahan, yang telah dilakukan oleh Rusia pelanggaran secara rahsia dan mahu alasan untuk keluar. & nbsp; Ini telah membuka jalan untuk nperlumbaan senjata ke atas peluru berpandu berasaskan darat sederhana yang sebelum ini telah dihapuskan dari inventori ketenteraan A.S..

Bolton membuat penjelasan yang seterusnya peguam bela mengetepikan perjanjian START Baru, yang membatasi bilangan senjata nuklear strategik yang dikerahkan oleh Rusia dan Amerika Syarikat apabila ia dibentuk untuk pembaharuan 2021 – walaupun ditentang oleh Jabatan Negara dan Pentagon.

Sejujurnya, Bolton tidak setuju tawaran Trump untuk berunding dengan Iran dan rundingannya yang mesra ke Rusia dan Korea Utara. & Nbsp; Beliau juga menentang perbincangan damai dengan Taliban di Afghanistan, yang direka untuk mewujudkan pembukaan bagi Amerika Syarikat untuk menarik diri dari perang terpanjangnya.

The Post Washington laporan bahawa pegawai-pegawai kanan dan bekas pentadbiran mendakwa bahawa "Trump kerap mengejek Bolton sebagai pemanasan, kadang-kadang bahkan berdetik di negara-negara dan bercanda yang Bolton ingin menyerang mereka."

Menjelang awal September 2019, a Perjanjian itu di ambang dicapai dengan Taliban, ketika dua wahyu yang menakjubkan memukul berita pada 9 September: Trump nampaknya menjemput perwakilan Taliban ke Camp David untuk memuktamadkan perjanjian itu-dan kemudian membatalkan proses perdamaian secara keseluruhan setelah seorang askar A.S. terbunuh dalam serangan Taliban.

Ketika Taliban sering menyerang tentera A.S. semasa proses perdamaian, dan tidak ada gencatan senjata yang telah disepakati, tampaknya kemungkinan pembatalan perjanjian itu terikat pada tekanan dari Bolton dan yang lain dalam administrasi yang menentang perjanjian berdasarkan prinsip.

Walau bagaimanapun, kejatuhan kesepakatan damai akhirnya dapat menanggung kesabaran Trump dengan seorang penasihat yang sering secara ideologi berada di tengah-tengah tujuannya. & nbsp; Dengan pengecualian Israel dan Arab Saudi, Sekutu A.S. dan musuh sekalipun mungkin akan menarik nafas lega Bolton tidak lagi dalam gambar, menyokong serangan preemptive, membunuh perjanjian, dan menimbulkan kebingungan mengenai niat dasar sebenar Rumah Putih.

Walau bagaimanapun, penggantian akhirnya Bolton tidak dijamin untuk menstabilkan perairan. & Nbsp; Pentadbiran Trump dilaporkan memandangkan Richard Grenell untuk jawatan. & nbsp; Duta semasa ke Jerman, Grenell telah membezakan dirinya sendiri dengan kesediaannya menyokong sokongannya untuk parti sayap kanan daripada dengannya keupayaan untuk bersaing dengan Jermans.

& nbsp;

">

© 2019 Bloomberg Finance LP

Pada Selasa ini, Presiden Trump mengumumkan bahawa dia telah menembak John Bolton, orang ketiga untuk berkhidmat sebagai Penasihat Keselamatan Negara dalam pentadbirannya, dengan menyatakan bahawa dia "tidak setuju dengan banyak cadangannya."

Bolton membalas dengan Twitter "Saya menawarkan diri untuk mengundurkan diri malam tadi dan Presiden Trump berkata, 'Mari kita bercakap tentang perkara itu esok'."

Bolton adalah sejak permulaan pilihan yang ganjil untuk Trump kerana pandangan mereka yang menyimpang tentang bagaimana kerap menggunakan kuasa ketenteraan di luar negara. Tetapi dalam erti kata lain, pandangan Bellicose pada norma diplomasi antarabangsa yang sedia ada menjadikannya wajar dalam gaya. Ia percaya bahawa pemilihan Trump Bolton mungkin berdasarkan penampilannya yang kerap di Fox News.

Kini bekas penasihat NSA telah selama beberapa dekad menyokong pandangan ultra-hawkish mengenai dasar luar Amerika dan penghinaan besar-besaran untuk institusi dan perjanjian antarabangsa. Kepercayaan utamanya ialah tidak ada ancaman dari luar negeri yang tidak dapat diselesaikan dengan kekuatan ketenteraan Amerika, atau ancaman kekuasaan itu-dan dengan itu, bahawa apa-apa perjanjian atau institusi yang membatasi Amerika secara politik atau ketenteraan tidak dapat ditolerir.

Masalahnya adalah bahawa sementara Trump mungkin mempunyai minda yang sama dengan mentalitas Bolton "Amerika Pertama", sokongannya untuk membina kuasa ketenteraan AS, dan menghina perjanjian, persekutuan dan institusi yang sudah sedia ada, dia setakat ini menolak untuk melibatkan Amerika Syarikat ke dalam konflik tentera baru.

Walau bagaimanapun, Bolton sering menganjurkan menggunakan memaksa untuk mewujudkan kredibiliti ancaman A.S. terhadap Iran, Korea Utara dan Venezuela. Dalam dunia di mana dia memanggil tembakan, bom akan jatuh ke atas Korea Utara pada 2017 dan akan jatuh ke Iran hari ini.

Walaupun Trump mungkin cenderung untuk mengeluarkan ancaman "kebakaran dan kemarahan" dan diam-diam merenung menyerang Venezuela, dia juga sering cuba menarik pasukan tentera yang ditempatkan di tempat-tempat dari Syria ke Korea Selatan, walaupun terhadap konsensus yang ditubuhkan di Pentagon atau Negeri Jabatan.

Tambahan pula, Trump jelas tertarik kepada tontonan untuk bertemu dengan pemimpin asing dan menarik 'tawaran' walaupun tawaran seperti Kim Jong Un melihat musuh-musuh A.S. membuat beberapa konsesi.

PRESS YANG BERKAITAN

Adalah jelas bahawa Bolton bertentangan dengan kebanyakan perjanjian diplomatik Trump, dan kadang-kadang muncul untuk membuat pernyataan dengan tujuan bersama dengan mereka. Sebagai contoh, Bolton memberi ucapan tentang mencari 'perubahan rejim' di Korea Utara yang marah Pyongyang sebelum ceramah utama. Menjelang tamat tempohnya, dia dilaporkan tidak lagi bersedia bercakap di TV untuk mempertahankan dasar Trump.

Bolton adalah seorang tuan lama dalam peperangan birokrasi di Washington, dan dia membuat keputusan untuk menghapuskan protokol yang membenarkan ruang untuk diperdebatkan di pejabatnya, dan memusatkan kuasa apa yang dapat dikelilingi oleh dirinya sendiri. Tetapi sebagai bulatan dalaman Trump sudah terkenal kerana pertelingkahannya, gaya konfrontasi Bolton dengan cepat menjadikannya musuh yang kuat, termasuk Setiausaha Negara Michael Pompeo.

Digabungkan dengan pembangkangnya terhadap banyak dasar utama Trump, ramai yang meramalkan masa jabatannya akan bertahan lebih lama daripada pendahulunya yang lebih sederhana, H.RM McMaster.

Walau bagaimanapun, pengaruh Bolton dapat dilihat dalam pelepasan AS yang cepat dari perjanjian kawalan senjata utama, bermula dengan segera dengan penarikan balik Amerika Syarikat dari perjanjian nuklear dengan Iran pada bulan Mei 2018. Setahun kemudian, Amerika Syarikat datang ke ambang perang dengan Iran berikutan penembakan drone Amerika.

Kemudian pada 2018, Amerika Syarikat mengumumkan bahawa ia akan menarik diri dari perjanjian Angkatan Nuklear Pertengahan, yang Rusia telah secara rahsia melanggar dan mahu alasan untuk keluar. Ini telah membuka jalan untuk perlumbaan senjata baru ke atas peluru berpandu berasaskan darat sederhana yang sebelum ini telah dihapuskan dari inventori ketenteraan A.S..

Bolton menjelaskan dengan jelas bahawa beliau akan merancang untuk memperjuangkan perjanjian START Baru yang membatasi jumlah senjata nuklear strategik yang dikerahkan oleh Rusia dan Amerika Syarikat apabila ia dibentuk untuk pembaharuan 2021 – walaupun pembangkang dari kedua-dua Jabatan Negara dan Pentagon.

Sejujurnya, Bolton tidak setuju tawaran Trump untuk berunding dengan Iran dan rundingannya yang mesra ke Rusia dan Korea Utara. Beliau juga menentang perbincangan damai dengan Taliban di Afghanistan, yang direka untuk mewujudkan pembukaan bagi Amerika Syarikat untuk menarik diri dari perang terpanjangnya.

The Post Washington melaporkan bahawa pegawai kanan dan mantan pentadbiran mendakwa bahawa "Trump kerap mengejek Bolton sebagai pemanasan, kadang-kadang juga berdetik di negara-negara dan bergurau bahawa Bolton ingin menyerang mereka."

Pada awal September 2019, satu persetujuan telah hampir tercapai dengan Taliban, ketika dua wahyu yang menakjubkan memukul berita pada 9 September: Trump nampaknya menjemput wakil Taliban ke Camp David untuk memuktamadkan perjanjian itu-dan kemudian membatalkan proses perdamaian di keseluruhannya setelah askar AS terbunuh dalam serangan Taliban.

Ketika Taliban sering menyerang tentera A.S. semasa proses perdamaian, dan tidak ada gencatan senjata yang telah disepakati, tampaknya kemungkinan pembatalan perjanjian itu terikat pada tekanan dari Bolton dan yang lain dalam administrasi yang menentang perjanjian berdasarkan prinsip.

Walau bagaimanapun, kejatuhan kesepakatan damai akhirnya dapat menanggung kesabaran Trump dengan seorang penasihat yang sering secara ideologi berada di tengah-tengah tujuannya. Kecuali Israel dan Arab Saudi, sekutu dan musuh sekutu A.S. mungkin akan menarik nafas lega Bolton tidak lagi dalam gambar, yang menyokong mogok preemptif, membunuh perjanjian, dan menimbulkan kekeliruan terhadap hasrat dasar sebenar Rumah Putih.

Walau bagaimanapun, penggantian akhirnya Bolton tidak dijamin untuk menampung perairan. Pentadbiran Trump dilaporkan mempertimbangkan Richard Grenell untuk jawatan itu. Duta semasa ke Jerman, Grenell telah membezakan dirinya dengan lebih banyak lagi dengan kesediaannya untuk menyokong sokongannya untuk parti sayap kanan daripada kemampuannya untuk bersaing dengan Jerman.