Kekukuhan Asperger, Walaupun Bukan Diagnosis


Aktivis Sweden yang berusia enam belas tahun, Greta Thunberg adalah simbol perubahan jurang generasi perubahan iklim, seorang gadis yang menegur orang dewasa kerana tidak berupaya menghalang sebuah kiamat masa depan. Pidato yang memukau Thunberg pada Sidang Kemuncak Tindakan Iklim PBB telah dilihat lebih dari 2 juta kali di YouTube, dan dia dianggap sebagai pesaing yang berdaya maju untuk Hadiah Keamanan Nobel.

Dalam tweet, Thunberg menerangkan apa yang membuatnya sangat tidak berani: "Saya mempunyai Aspergers dan ini bermakna saya kadang-kadang agak berbeza dari norma. Dan yang diberikan keadaan yang betul-berbeza adalah kuasa besar. #aspasepower. "

Orang-orang dengan Asperger memuji cara dia mengulangi "gangguan," seperti yang biasa dipanggil dalam Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental, menjadi aset. Komen-komen Thunberg juga menimbulkan perdebatan tentang apakah Asperger juga wujud sebagai satu keadaan yang berbeza-dan jika tidak, kenapa orang masih melekat pada penunjukan itu.

Sindrom Asperger, yang pertama kali dicipta pada tahun 1981, menggambarkan orang yang mempunyai masalah dengan interaksi sosial, tingkah laku berulang, dan tumpuan yang kuat terhadap kepentingan tunggal. Sheldon Cooper, ahli fizik teori dalam rancangan TV "The Big Bang Theory", menjadi prototaip yang berlebihan, seorang yang cemerlang yang terlepas isyarat sosial dan tidak dapat memahami ironi.

Kegigihannya menimbulkan kecaman lucu, tetapi dalam kehidupan sebenar, orang yang mempunyai Asperger dapat menghadapi cabaran yang lebih menakutkan. Ia menjadi diagnosis pada tahun 1994, berbeza dengan gangguan autistik, tetapi garis-garis itu kabur bahkan ketika itu. Pada tahun 2013, edisi kelima dari Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (dikenali sebagai DSM-5) menghapuskan Asperger dan mendefefinasikan spektrum autisme sebagai merangkumi tahap 1 ("memerlukan sokongan") ke tahap 3 ("memerlukan sokongan yang sangat besar").

"Secara teknikalnya, DSM-5 pada dasarnya membuat diagnosis Asperger," kata Dania Jekel, pengarah eksekutif Asperger / Autism Network, yang dibentuk selepas status rasmi Asperger pertama mendapat status rasmi, dari pencurahan orang yang mencari sumber dan rasa masyarakat .

Pertubuhan Kesihatan Sedunia juga menghilangkan sindrom Asperger dari Pengkelasan Penyakit Antarabangsanya. ICD-11, yang telah diterima pakai tahun ini dan akan dilaksanakan secara global menjelang 2022, sebaliknya memanggilnya "gangguan spektrum autisme tanpa gangguan perkembangan intelektual dan dengan sedikit atau tidak terjejas bahasa berfungsi." Penyokong perubahan itu berharap dapat mengurangkan stereotaip. Sebagai contoh, kanak-kanak perempuan kurang berkemungkinan menerima diagnosis Asperger daripada kanak-kanak lelaki, dan kanak-kanak perempuan lebih cenderung didiagnosis pada usia yang lebih tua-satu perbezaan yang menunjukkan kecenderungan. Sementara itu, meletakkan orang "pada spektrum" menyamakan akses kepada sumber, termasuk liputan insurans.

"Diagnosis Asperger membolehkan penciptaan komuniti yang besar dan sangat menyokong dan membolehkan orang ramai mencari sumber yang relevan. Perubahan dalam DSM-5 menjejaskan itu. "

Dania Jekel

Tetapi Jekel kebimbangan bahawa sesetengah orang yang mempunyai ciri-ciri seperti Asperger akan kembali ke ruang yang samar-samar mereka pernah diduduki-terlalu berfungsi dengan baik untuk didiagnosis terhadap spektrum autisme, tetapi masih memerlukan sokongan yang penting. "Dua puluh dua tahun lalu, terdapat sekelompok orang yang tidak dikenali, tidak mempunyai sumber, tidak mengenali antara satu sama lain," katanya. "Diagnosis Asperger membolehkan penciptaan komuniti yang besar dan sangat menyokong dan membolehkan orang ramai mencari sumber yang relevan. Perubahan dalam DSM-5 menjejaskan itu. "

Sebagai contoh, Erika Schwarz tidak didiagnosis sehingga dia berusia 39 tahun. Asperger menjelaskan banyak perjuangan di tempat kerja dan hubungan personal. Ia membuat tertanya-tanya betapa berbeza hidupnya jika dia tahu-dan telah membantu belajar bagaimana untuk mengatasinya. "Ia memberi anda ruang untuk mempunyai sedikit belas kasihan untuk diri sendiri," katanya.

Apabila dia menonton Thunberg di pentas dunia, dia mengingati dirinya sebagai seorang gadis muda, sangat prihatin terhadap kemusnahan alam sekitar. "Semua perkara yang saya bimbang sebagai seorang kanak-kanak, mereka disahkan," kata Schwarz, 50, yang kini menjadi artis alam sekitar.

Tetapi kenaikan status ikonik Thunberg juga telah membangkitkan kebencian yang lama tentang bagaimana pandangan orang anak tangga spektrum itu. Tahap dalam definisi DSM semasa autisme adalah berdasarkan kepada keperluan sokongan, yang boleh menjadi cecair. "Saya akan meletakkan diri saya di ketiga-tiga peringkat, tidak konsisten," kata Terra Vance, pengasas dan ketua editor dalam penerbitan dalam talian Aspergian. Tetapi tahap juga boleh merasakan kedudukan: lebih teruk atau lebih kurang.