Kekayaan bersih para milyuner telah melonjak, dan kelihatannya mereka hanya akan menjadi lebih kaya


Jeff BezosREUTERS / Joshua Roberts

  • Milyuner Tech mengetuai golongan kaya dalam mengembangkan nasib mereka, menurut laporan UBS bertajuk "The Billionaire Effect" yang dikeluarkan pada hari Jumaat.
  • Bank Switzerland menemui kekayaan jutawan teknologi meningkat 3.4% atau $ 1.3 trilion pada 2018, dan bilangan jutawan teknologi hampir dua kali ganda daripada 76 kepada 148 dalam tempoh lima tahun.
  • Billionaires telah menjadi isu dasar utama di Amerika Syarikat ketika Senator Elizabeth Warren dan calon presiden Demokrat lain telah mencadangkan cukai kekayaan.
  • Lihat laman utama Perniagaan Insider untuk lebih banyak cerita.

Milyuner Tech mengetuai golongan kaya dalam mengembangkan nasib mereka, menurut laporan UBS bertajuk "The Billionaire Effect" yang dikeluarkan pada hari Jumaat.

UBS, salah satu pengurus kekayaan terbesar di dunia dengan kira-kira 1,000 pelanggan billionaire, mendapati kekayaan hartawan teknologi meningkat 3.4% atau $ 1.3 trilion pada 2018, dan bilangan jutawan teknologi hampir dua kali ganda daripada 76 kepada 148 dalam tempoh lima tahun.

Bank Switzerland menganggarkan kekayaan usahawan teknologi seperti CEO Amazon Jeff Bezos dan Ketua Pegawai Eksekutif Facebook Mark Zuckerberg hampir dua kali ganda dalam tempoh lima tahun yang lalu – meningkat 91%.

"Jika kekayaan jutawan berteknologi adalah sebuah negara, ia akan berada di kedudukan kedua hanya ke Amerika Syarikat," kata laporan itu. "Melihat kembali lima tahun, jutawan berteknologi telah memacu hampir satu pertiga daripada pertumbuhan kekayaan jutawan. Milyuner teknologi AS menyumbang lebih separuh daripada pertumbuhan itu."

Billionaires telah menjadi isu dasar utama dalam pilihan raya presiden AS 2020 dengan Sen. Elizabeth Warren dan calon presiden demokratik lain mengatakan mereka akan melaksanakan cukai ke atas orang kaya.

Warren telah dikritik oleh jutawan seperti Leon Cooperman kerana cukai kekayaannya dicadangkan kira-kira 3% hingga 6%. Cooperman berkata dia adalah "- pada impian Amerika."

Sementara itu, jutawan teknologi telah dibebaskan kerana isu-isu seperti perlindungan data dan pengiklanan politik di platform mereka. Zuckerberg – yang bernilai $ 72.9 bilion, menurut Bloomberg – baru-baru ini dipanggang oleh Rep. Alexandria Ocasio-Cortez atas penjualan data pengguna Facebook kepada pihak ketiga dan dasar membenarkan iklan politik palsu.

"Saya fikir akan ada perubahan tingkah laku (jutawan) yang didorong oleh arus perdana, dengan penurunan selera risiko dan saya fikir akan ada pengurangan pengeluaran," kata Josef Stadler, ketua net ultra tinggi global UBS jabatan yang bernilai. "Sama ada perkara yang baik atau buruk yang saya tidak tahu,"

Stadler membuat komen pada majlis pelancaran laporan di London, sebagai tindak balas kepada soalan mengenai sama ada jutawan akan dipaksa untuk membersihkan perbuatan mereka.

Laporan itu menyerlahkan bahawa usahawan yang membina perisian, internet, dan peralatan adalah yang paling kaya dalam industri teknologi. Walau bagaimanapun, fintech dan multimedia telah berkembang pesat – masing-masing sebanyak 419% dan 504% dalam tempoh lima tahun yang lalu.

"Walaupun demikian, para perintis masa depan seperti e-dagang, fintech, ride hailing, dan sistem data membuat kemajuan, kerana ia berpotensi untuk mengganggu ekonomi global," kata laporan itu.

"Perbankan hari ini sudah berlainan hari ini daripada lima tahun yang lalu. Anda melihat Revolut dan Monzo dan sistem yang baru dibangunkan dan ini akan menjana jutawan baru atau sekurang-kurangnya jutawan," kata Marcel Tschanz, ketua pengurusan kekayaan Switzerland di PWC, di acara.