Kekal Raksasa Laut 'Jurassic Massive' Ditemui di Cornfield Poland


Ahli paleontologi di Poland baru-baru ini menemui rahang dan gigi pliosaur yang besar, sebuah reptilia marin purba dengan gigitan yang lebih kuat berbanding dengan dinasaur Tyrannosaurus.

Pliosaur, yang terbesar tempoh Jurassicpemangsa lautan, hidup sekitar 150 juta tahun yang lalu. Penyelidik menemui fosil karnivor besar ini di ladang jagung di desa Poland Krzyżanowice di Gunung Salib Suci, bersama dengan beberapa ratus tulang buaya, kura-kura kuno dan leher panjang plesiosaurs – sepupu pliosaur – mengikut kajian baru.

Fosil jurassic pliosaur telah ditemui di hanya beberapa negara Eropah, dan ini adalah kali pertama pemangsa marin besar-besaran telah muncul di Poland, peneraju kajian penulis Daniel Tyborowski, ahli paleontologi dengan Muzium Akademi Sains Poland 'di Bumi Warsaw, dalam satu kenyataan.

Berkaitan: Galeri Imej: Monsters of the Sea

Blok batu kapur yang terdapat di laman web di Poland memegang gigi berbentuk kerucut dan serpihan rahang atas dan bawah yang diketahui oleh saintis sebagai milik pliosaur, bertarikh antara 145 juta hingga 163 juta tahun yang lalu. Gigi terbesar diukur kira-kira 3 inci (68 milimeter) dari mahkota ke hujung. Satu lagi gigi yang besar dan terpencil – juga dianggap kepunyaan pliosaur – diukur kira-kira 2 inci (57 mm) panjang, menurut kajian itu.

Pliosaurs tinggal bersama dinosaur (walaupun tidak T. rex, yang tidak muncul sehingga sekitar 70 juta hingga 65 juta tahun yang lalu, semasa tempoh Cretaceous). "Mereka mengukur panjangnya lebih dari 10 meter (32 kaki) dan dapat menelan belanja sehingga beberapa dozen tan," kata Tyborowski dalam kenyataan itu. "Mereka mempunyai tengkorak besar, besar dan rahang besar dengan gigi besar dan tajam, anggota badan mereka adalah dalam bentuk sirip." Tidak seperti plesiosaur – yang mempunyai panjang, leher anggun dan kepala kecil – pliosaur mempunyai kepala besar yang disokong oleh otot-otot leher yang tebal dan kuat yang membantu mereka menghancurkan tulang mangsa besar.

Satu spesies pliosaur yang diketahui, Pliosaurus funkei, mempunyai tengkorak 7 kaki panjang (2 m) dan gigitan yang dianggarkan kira-kira empat kali lebih kuat berbanding dengan T. rex. Pemangsa apeks ini akan berada di puncak rantaian makanan di ekosistem marin mereka, merayakan buaya, plesiosaur, kura-kura dan ikan, kata penulis kajian. Enam spesies pliosaur telah diterangkan setakat ini. Walau bagaimanapun, belum diketahui jenis spesies fosil baru itu.

"Kami berharap bahawa bulan dan tahun akan datang akan membawa bahan yang lebih kaya dalam bentuk tulang reptilia besar," kata Tyborowski dalam kenyataan itu.

Rahang pliosaurid dan gigi dari tapak Krzyżanowice, di Pegunungan Suci Salib di Poland.

Rahang pliosaurid dan gigi dari tapak Krzyżanowice, di Pegunungan Suci Salib di Poland.

(Kredit gambar: D. Tyborowskia dan B. Błazejowskib, Proc. Geol. Assoc. (2019), doi.org/10.1016/j.pgeola.2019.09.004)

Lebih dari 100 juta tahun yang lalu, kawasan pergunungan ini adalah kepulauan kepulauan yang dikelilingi oleh laguna yang hangat, namun pelbagai spesies marin Jurassic di kawasan gunung juga mencadangkan bahawa kawasan ini adalah "hab" di mana habitat dari berbagai kumpulan reptilia marin bertindih, para ahli sains melaporkan.

Penyu purba dan saudara buaya dikenali dari laman web Mediterranean; mereka mendiami perairan hangat di Lautan Tethys, sebuah laut yang luas di antara dua supercontinen purba – Gondawna di selatan dan Laurasia di utara – semasa zaman Mesozoik, 251 juta hingga 65.5 juta tahun yang lalu. Tetapi pliosaur, plesiosaur dan ichthyosaur (sejenis reptilia marin dengan rahang panjang, ramping) lebih sering dijumpai di perairan sejuk lebih jauh di utara. Kerana tapak di Krzyżanowice memegang fosil dari persekitaran yang hangat dan sejuk, para penyelidik mencadangkan ia mewakili zon peralihan yang pernah menjadi ekosistem lautan yang unik, menurut kajian itu.

Penemuan ini diterbitkan dalam talian pada 6 Oktober dalam jurnal Prosiding Persatuan Ahli-ahli Geologi.

Originally diterbitkan pada Sains Hidup.