Kejayaan 'Pad Abort' mengekalkan Staring Boeing di Trek untuk Pelancaran Disember ke Stesen Angkasa


Teksi angkasawan Boeing tetap berada di landasan untuk penerbangan demonstrasi pada Disember Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) selepas lulus ujian keselamatan utama awal minggu ini.

Pada hari Isnin (4 November), kapsul Starterer CST-100 menggunakan tujahan kecemasan untuk mendapatkan udara semasa "ujian abort pad"di Range Rudal White Sands Tentera A.S. di New Mexico. Juruteknik kini mempunyai masa untuk menganalisis data, dan penilaian awal sangat positif, kata pegawai NASA dan wakil Boeing.

"Ini merupakan ujian yang kukuh tentang apa yang boleh dilakukan oleh kenderaan jika kita mempunyai masalah di atas (pelancaran) pad," kata Kathy Lueders, pengurus Program Krew Komersial NASA (CCP), semasa teleconference dengan pemberita hari ini (7 November) ).

Video: Bagaimana Boeing's Starliner Run Launch Abort Test Works

Boeing telah berkembang Starliner di bawah kontrak CCP $ 4.2 bilion, yang diumumkan pada September 2014. SpaceX juga mendapat perjanjian CCP, meraih $ 2.6 bilion untuk mendapatkan kapsul Krew Naga dan berjalan. Matlamat, dari perspektif NASA, adalah untuk mengembalikan keupayaan spaceflight manusia orbit ke tanah Amerika; sejak persaraan pesawat ulang-alik pada tahun 2011, agensi itu telah sepenuhnya bergantung kepada kapal angkasa Rusia Soyuz untuk mendapatkan angkasawannya ke dan dari ISS.

Lueders menggambarkan ujian hari Isnin sebagai "langkah besar" dan berkata analisis lanjut akan membantu Boeing dan persiapan NASA untuk "misi yang tidak dibangkitkan yang akan datang dan kemudiannya kepada misi yang dipertanggungjawabkan bahawa kita semua bersedia untuk tahun depan."

Misi yang tidak dibentuk, yang dikenali sebagai Orbital Flight Test (OFT), dijadualkan dilancarkan dari Cape Canaveral Air Force Station Florida tidak lebih awal dari 17 Disember. Starliner akan pergi ke ISS, terus dilampirkan ke makmal mengorbit selama kira-kira seminggu dan kemudian kembali ke Bumi.

Sekiranya semuanya berjalan lancar dengan OFT, misi demonstrasi yang berprofil ISS akan diikuti pada tahun depan. Dikontrak, penerbangan operasi akan datang selepas itu.

Crew Dragon telah menerbangkan versi OFTnya, menghabiskan masa enam hari untuk melancarkan ISS pada Mac ini pada misi yang dikenali sebagai Demo-1. Demo-2, yang akan membawa angkasawan NASA Bob Behnken dan Doug Hurley ke makmal mengorbit, boleh melancarkan awal tahun depan jika semua berjalan lancar Crew Dragon yang akan datang dalam penerbangan membatalkan percubaan dan ujian berterusan sistem payung terjun yang baru direka bentuk kapsul, wakil SpaceX telah berkata.

Starliner mempunyai isu dengan payung terjunnya semasa ujian pad abort Monday: Hanya dua daripada tiga payung terjun utama yang digunakan seperti yang dirancang. Syarikat itu telah memutuskan apa yang salah dengan pelongsor utama ketiga, kata John Mulholland, wakil presiden krew komersial dan pengurus program Boeing.

"Sebab utama adalah kekurangan sambungan yang selamat di antara pelantar juruterbang dan lanyard utama," kata Mulholland semasa telecon hari ini.

Peluncur juruterbang mengeluarkan payung terjun utama. Mengenai Starliner, sambungan antara juruterbang dan pelongsor utama ditubuhkan dengan pin, Mulholland menjelaskan. PIN itu tidak dipasang dengan betul pada pelongsor utama yang gagal dipasang, dan isu itu mengalih keluar pengesanan sebelum pelancaran kerana sistem pelongsor itu dikaburkan oleh sarung pelindung, katanya.

Boeing akan mengambil langkah untuk memastikan masalah itu tidak berlaku lagi, kata Mulholland – sebagai contoh, dengan menambahkan "ujian tarik" kepada rejim pemeriksaan preflight. Dia juga menegaskan bahawa Starliner dilakukan dengan baik dengan dua pelongsor utama.

Ujian selama 95-hari pada hari Isnin itu "mengesahkan prestasi pelongsor dengan ketara melampaui sebarang keperluan reka bentuk, dan ia seterusnya memuktamadkan kekukuhan kapal angkasa dan reka bentuk kami," kata Mulholland.

Beliau juga menangani awan merah bahan yang berasal dari Starliner apabila enjin pelepasannya ditutup. Plum ini disebabkan oleh kira-kira 1 galon (3.8 liter) oksida pengoksidasi nitrogen tetroksida, dan ia benar-benar normal, kata Mulholland.

"Pengoksidaan sisa yang anda lihat adalah prestasi nominal," katanya. Secara keseluruhannya, sapukan hari Isnin adalah "kejayaan yang luar biasa dari kapal angkasa dan pasukan uji yang menjalankan ujian," tambah Mulholland.

Buku Mike Wall mengenai pencarian kehidupan asing, "Di luar sana"(Grand Central Publishing, 2018; digambarkan oleh Karl Tate), kini sudah keluar. Ikuti dia di Twitter @michaeldwall. Ikuti kami di Twitter @Spacedotcom atau Facebook.

Semua Mengenai Holiday Space 2019

(Kredit imej: Semua Tentang Ruang)