Kejang otot: Punca dan Rawatan


Kekejangan otot adalah kontraksi otot yang tiba-tiba, sengit dan tidak terkawal. Mereka menyakitkan dan mengecewakan, dan boleh menghentikan atlet di trek mereka atau menjatuhkan seseorang terjaga di tengah malam. Juga dikenali sebagai kekejangan otot atau kuda charley, kekejangan otot berlaku apabila otot adalah penat dan tidak dapat berehat. Peregangan adalah ubat yang terbaik, dan senaman yang kerap dan mengekalkan gaya hidup yang sihat dapat membantu mencegah kekejangan otot daripada berlaku.

Cramping semasa fasa menstruasi menstruasi menyebabkan ketidakselesaan yang sama seperti kekejangan otot tetapi untuk sebab yang berbeza. Doktor mungkin mencadangkan ubat atau kontraseptif tertentu untuk meminimumkan kekejaman tempoh, walaupun kekejangan yang melampau atau berterusan boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang lebih serius.[[Diagram Sistem Otot Manusia (Infographic)]

Apa yang menyebabkan kekejangan senaman?

Kekejangan otot semasa senaman boleh melemahkan, jadi ia tidak menghairankan bahawa orang ramai berusaha keras untuk mengelakkannya. Dunia sukan penuh dengan "rahsia" untuk mengelakkan kekejangan, dari mandi garam Epsom untuk minum jus jeruk atau mustard, yang kebanyakannya tidak berkesan.

Jadi, apa yang menyebabkan kekejangan otot semasa atau selepas senaman? Penyelidik telah membuat hipotesis bahawa kekejangan senaman mungkin disebabkan oleh ketidakseimbangan elektrolit atau dehidrasi, tetapi itu berdasarkan bukti anekdot. Ramai pakar bersetuju bahawa bukti saintifik yang kuat menunjukkan kejang otot yang disebabkan oleh salah faham antara tendon yang mengawal otot dan sistem saraf. Menurut tahun 2009 semakan oleh Dr. Martin Schwellnus, seorang profesor dan doktor perubatan sukan di University of Pretoria di Afrika Selatan, miskomunikasi yang menyebabkan kekejangan otot yang berkaitan dengan senaman (EAMC) kemungkinan besar disebabkan oleh keletihan otot.

Otot sentiasa berkomunikasi dengan sistem saraf, memberitahu sama ada mereka diregangkan atau dikontrakkan. Apabila otot menjadi lelah, isyarat antara tendon dan sistem saraf pusat pada dasarnya menjadi keliru. Daripada memberi isyarat kepada otot untuk berkontrak, dan kemudian berehat, sistem saraf pusat menghantar lebih banyak isyarat untuk otot untuk terus berkontrak. Isyarat untuk berehat tidak dapat melalui dan kekejangan otot.

Jika anda cenderung untuk mendapatkan kekejangan otot, anda mungkin mempunyai kecenderungan genetik berdasarkan jenis kolagen dalam tendon anda, menurut penyelidikan oleh Malcolm Collins, seorang profesor sains sukan dan perubatan sukan di University of Cape Town di Afrika Selatan. Anda juga lebih cenderung mengalami kekejangan semasa latihan jika anda pernah mengalaminya sebelum ini, dan jika anda telah mengalami kecederaan pada tendon atau ligamen, menurut ulasan Schwellnus '2009.

Cara terbaik untuk melegakan kekejangan? Tegaskan meregang otot kram. Ini menghentikan otot dari kontrak dan membolehkan isyarat pelonggaran diterima.

Cara paling mudah untuk mengelakkan kekejangan semasa dan selepas senaman adalah untuk mengelakkan terlalu banyak masalah. Beberapa kajian mendapati bahawa atlet yang sempit sering berjalan lebih cepat daripada kelajuan biasa mereka. Berolahraga dalam keadaan panas atau lembap lebih melelahkan dan akan menyebabkan otot menjadi lebih cepat keletihan. Menghidrasi dan memastikan badan anda dikekalkan dengan baik untuk senaman juga akan membantu menahan keletihan yang menyebabkan kekejangan.

Peregangan untuk melegakan kejang otot.

Berkuatnya meregangkan otot kram adalah cara terbaik untuk menghentikan kekejangan otot yang menyakitkan.

(Kredit imej: Shutterstock)

Kekejangan semasa tidur

Bagi kebanyakan orang, kekejangan otot tidak datang semasa senaman, tetapi pada pertengahan malam, dan rasa sakit boleh menyakitkan. Sekitar 30% orang dewasa Amerika mengalami kekejangan kaki pada waktu malam, dan sekitar 6% mengalami lebih daripada 15 kali sebulan, menurut kajian 2017 yang diterbitkan dalam jurnal PLOS One.

Keadaan ini lebih biasa pada orang dewasa yang lebih tua dan pada orang yang mempunyai masalah kesihatan lain, seperti hipertensi, diabetes atau kesihatan kardiovaskular yang buruk. Orang yang mempunyai masalah tidur lain juga mungkin mengalami masalah kekejangan kaki semasa tidur.

Sekali kram terkena, mereka boleh lega dengan meregangkan otot. Untuk mengelakkan kekejangan pada waktu malam, otot kaki regangan sebelum tidur telah ditunjukkan untuk membantu, dan terdapat beberapa ubat preskripsi yang ada tahap keberkesanan dalam mencegah dan merawat kekejangan. Tetapi rawatan terbaik adalah peningkatan dalam kesihatan keseluruhan.

Doktor pernah mencadangkan quinine (bahan kimia yang memberi air tonik sebagai kepahitan) untuk kekejangan kaki pada waktu malam, tetapi kerana kesan sampingan yang berpotensi serius, dadah FDA memberi amaran kepada doktor untuk tidak menetapkannya untuk kejang kaki malam pada tahun 2010. Jumlah quinine dalam air tonik tidak mencukupi untuk menyebabkan masalah kesihatan bagi kebanyakan orang, tetapi juga tidak mencukupi untuk mencegah kekejangan kaki.

Satu perkara yang boleh membantu mengelakkan kekejaman malam adalah menghulurkan selimut dan selimut di kaki katil untuk memberi ruang kaki anda untuk berehat dalam kedudukan menaik. Jika kaki anda ditunjuk sepanjang malam, otot betis anda dikontrak, dan itu boleh menyebabkan kekejangan.

Kram tempoh

Tidak seperti kejang senaman bersenam atau senaman, kekejangan tempoh tidak berkaitan dengan kesihatan keseluruhan atau tenaga fizikal. Sebaliknya, mereka adalah kesan sampingan yang menyakitkan dan kadang-kadang melemahkan rahim yang mengecut untuk mengeluarkan tisu yang dibina untuk menyokong kehamilan berpotensi sebagai sebahagian daripada kitaran haid.

Kram tempoh adalah hasil daripada mekanisme yang berbeza daripada kekejangan otot dan oleh itu memerlukan rawatan yang berbeza. Nonsteroidal anti-radang dadah (NSAIDs) seperti Advil, Motrin atau Aleve mengurangkan kekejangan dengan secara langsung dan tidak langsung menurunkan kontraksi otot dalam rahim, mengikut Medline Plus. Bagi orang-orang yang kekejangan tempohnya tidak dikurangkan dengan ubat sakit, pil kontraseptif mungkin menjadi penyelesaian kerana mereka menghadkan pertumbuhan lapisan rahim di tempat pertama. Dengan lapisan lapisan rahim yang rendah untuk menumpahkan, risiko kekejangan berkurangan.

Jika kekejangan tempoh sangat menyakitkan dan tidak bertindak balas terhadap ubat sakit atau pil kontraseptif, mereka mungkin disebabkan oleh keadaan perubatan asas seperti endometriosis atau fibroid rahim. Pada ketika itu, seorang doktor perlu melakukan lebih banyak ujian untuk mencari penyebabnya.

Sumber tambahan:

Artikel ini hanya untuk tujuan maklumat sahaja, dan tidak dimaksudkan untuk menawarkan nasihat perubatan.