Kehilangan Tidur Akut Meningkatkan Tahap Darah Biomarker Alzheimer


Megan Brooks
11 Jun 2019

Kehilangan tidur akut mengakibatkan peningkatan tahap taufan plasma, yang telah dicadangkan sebagai biomarker untuk menilai risiko penyakit Alzheimer (AD) yang berikutan risiko penyelidikan baru.

Ini mungkin disebabkan oleh "peningkatan aktiviti neuron yang diperlukan untuk mengekalkan kebangkitan pada waktu malam," kata penyiasat penyelidikan Jonathan Cedernaes, MD, PhD, dari Jabatan Sains Perubatan di Universiti Uppsala di Sweden.

Penemuan ini dibentangkan di sesi abstrak terlambat di SLEEP 2019: Mesyuarat Tahunan Ke-33 Pertubuhan Persatuan Profesional Bersekutu.

Kehilangan Tidur Membahayakan Otak

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa tidur yang tidak mencukupi memberi kesan yang berbahaya kepada otak. Dalam kajian terdahulu, Cedernaes dan rakan sekerja mendapati bahawa gangguan tidur dikaitkan dengan peningkatan risiko menghidap demensia pada awalnya lelaki yang kognitif secara sihat semasa tempoh pemerhatian selama 40 tahun.

Persatuan itu adalah yang paling kuat untuk AD. Tidur terganggu juga telah ditunjukkan untuk meningkatkan tahap cecair serebrospinal (CSF) beta amyloid dan tau.

Tujuan kajian semasa adalah untuk melihat sama ada kehilangan tidur akut mengubah tahap biomarker berasaskan plasma yang dikaitkan dengan AD.

Dengan menggunakan reka bentuk crossover dalam bidang, 15 lelaki muda yang sihat mengambil bahagian dalam 2 sesi in-lab yang diseragamkan dengan dua syarat yang berbeza – satu malam tidur biasa dan satu malam kurang tidur tidur semalaman.

Tahap total rantai cahaya tau dan neurofilam (NfL) dianalisis dengan menggunakan ujian ultrasensitif dalam sampel plasma yang diperoleh pada petang sebelum dan pada waktu pagi selepas setiap intervensi.

"Kami mencatat kenaikan malam hingga ke pagi dalam kadar plasma total tau berikutan keadaan kehilangan nyawa akut, sementara paras tau tau menurun dalam keadaan tidur normal, oleh itu terdapat perubahan ketara pada petang hingga ke tahap pagi di antara kedua-dua keadaan ini , "Kata Cedernaes semasa persembahannya.

Walau bagaimanapun, tiada perbezaan ditemui di antara kedua-dua keadaan untuk perubahan pada petang hingga pagi di peringkat plasma NfL. NfL adalah penanda kerosakan neuroaxonal. Penemuan bahawa tahap NfL tidak berubah akibat kehilangan tidur akut berhubung dengan kecederaan neuroaxonal akut, dan mungkin disebabkan oleh aktiviti saraf yang berterusan semasa terjaga semalaman, kata Cedernaes.

Kajian masa depan adalah wajar untuk menilai modulasi circadian biomarker ini, sama ada ia tahan lama, dan interaksi dengan faktor gaya hidup yang lain, katanya.

Bukti tambahan

Mengulas mengenai penemuan untuk Berita Perubatan Medscape, Andrew Varga, MD, penolong profesor perubatan, paru-paru, penjagaan kritikal dan ubat tidur di Sekolah Perubatan Icahn di Gunung Sinai di New York City, kajian itu menarik untuk beberapa sebab.

"Walaupun ada bukti terdahulu bahawa pelbagai bentuk gangguan tidur dapat memberi kesan kepada tau dan fosforilasinya, ia juga tidak jelas berapa cepat ini dapat terjadi. Kerja dari abstrak ini menunjukkan bahawa kenaikan plasma tau dapat dilihat hanya pada satu malam semalaman kehilangan tidur, "kata Varga, yang tidak terlibat dalam penyelidikan.

"Walaupun ia sedikit lompatan, diambil bersama, ia menambah bukti bahawa kehilangan tidur boleh meningkatkan risiko AD," katanya. "Hakikat bahawa NfL tidak dinaikkan menunjukkan bahawa kesan satu malam kehilangan tidur kurang berkemungkinan disebabkan oleh kerosakan pada neuron, tetapi mungkin akibat daripada peningkatan aktiviti saraf yang meningkatkan produksi tau."

Kajian ini disokong oleh Persatuan Swedish bagi Penyelidikan Perubatan, Yayasan Otak Sweden, Yayasan Ake Wiberg, Yayasan Knut dan Alice Wallenberg, Yayasan NovoNordisk, Bissen Brainwalk, Swedish Alzheimer Foundation, dan negara Sweden. Cedernaes dan Varga telah mendedahkan tiada hubungan kewangan yang berkaitan.

Disemak pada 6/11/2019

SUMBER: Medscape, 11 Jun 2019. TIDUR 2019: Mesyuarat Tahunan ke-33 Persatuan-persatuan Tidur Profesional yang Bersekutu: Abstrak LBA2. Dibentangkan pada 10 Jun, 2019.