Keberkesanan vaksin batuk yang terkena fades dengan masa: kajian


Gambar Berita: Keberkesanan Vaksin Batuk Blow Fades With Time: KajianOleh Dennis Thompson
Wartawan Kesihatan

Berita Terkini Penyakit Berjangkit

Isnin, 10 Jun, 2019 (HealthDay News) – Keberkesanan berkurangnya vaksin batuk kokol yang cacat adalah punca utama dalam wabak baru-baru ini jangkitan bakteria yang sangat berjangkit, laporan kajian baru.

Lebih daripada empat daripada lima mengesahkan batuk kokol (pertusis) mengesahkan kanak-kanak yang telah vaksin sepenuhnya, kata penulis kajian.

Ini kerana vaksin untuk batuk kokol kehilangan keberkesanan dari masa ke masa, penyelidik mendapati.

Sehingga umur 7 tahun, kanak-kanak mempunyai risiko batuk kokol lima kali lebih tinggi apabila mereka tiga tahun keluar dari pukulan terakhir mereka, berbanding dengan tahun serta-merta selepas vaksinasi, menurut laporan yang disiarkan dalam talian pada 10 Jun di Pediatrik.

Dan kanak-kanak antara 7 dan 11 mempunyai risiko dua kali ganda jika mereka lebih daripada enam tahun dari tembakan terakhir mereka, berbanding kurang daripada tiga tahun selepas, penemuan menunjukkan.

"Kami mendapati anak-anak yang menerima vaksin mereka dan yang jauh dari vaksin terakhir mereka mengalami peningkatan pertussis [whooping cough]"kata penyelidik utama Ousseny Zerbo, seorang saintis kakitangan di Pusat Pengajian Vaksin di Kaiser Permanente California Utara di Oakland." Seiring berjalannya waktu, keberkesanan mula berkurang. "

Penyelidik menyegerakan untuk menunjukkan bahawa vaksin itu masih merupakan cara penting untuk mencegah penyakit ini.

Risiko menimbulkan batuk kokol adalah 13 kali lebih tinggi di kalangan kanak-kanak yang tidak diperuntukkan dan dua kali lebih mungkin di kalangan kanak-kanak yang berada di belakang tembakan mereka, berbanding dengan kanak-kanak yang divaksinasi sepenuhnya, kata penulis kajian.

Penyelidik Kanan Dr. Nicola Klein, pengarah Pusat Kajian Vaksin Kaiser Permanente, menegaskan bahawa "ia masih sangat berisiko untuk tidak memberi vaksin. Vaksinasi menghalang pertussis."

Para penyelidik mengatakan bahawa penemuan ini menekankan pentingnya menjaga perkembangan terkini kanak-kanak, dan keperluan kritikal untuk membangunkan vaksin baru dan lebih baik terhadap batuk kokol.

Walaupun kadar vaksin yang tinggi, Amerika Syarikat dan negara-negara lain telah melihat wabak batuk besar sejak tahun 1990-an, apabila vaksin pertusis acellular baru menggantikan vaksin pertusis seluruh sel sebelum ini, para penyelidik berkata dalam nota latar belakang.

Menurut Dr. Kathryn Edwards, pengarah Program Penyelidikan Vaksin di Vanderbilt University di Nashville, Tenn., "Vaksin lama bekerja sangat baik, tetapi ia dikaitkan dengan banyak reaksi lokal dan demam yang banyak."

Kes-kes batuk kokol jatuh serendah 1,010 pada tahun 1976, tetapi mula meningkat pada tahun 1990-an, laporan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit A.S.. Pada tahun 2012, hampir 48,300 kes dilaporkan di seluruh negara, yang paling banyak sejak tahun 1955.

Tetapi para penyelidik tidak tahu sama ada kes-kes dan wabak ini disebabkan oleh anak-anak yang tidak dibazirkan atau dengan cacat dalam vaksin baru. Jadi saintis Kaiser mengikuti hampir 470,000 kanak-kanak yang dilahirkan di California antara tahun 1999 dan 2016 untuk melihat bagaimana vaksin berkaitan dengan batuk kokol.

Kadar vaksinasi di kalangan kanak-kanak ini adalah kukuh. Hanya 1% pergi tanpa vaksin; 3% telah undervaccinated.

Dan 82% daripada jangkitan batuk kokol berlaku pada anak-anak yang telah divaksinasi sepenuhnya, para penyelidik mendapati.

Klein berkata, "Itu benar-benar memberitahu kami penyumbang utama terhadap wabak ini adalah semakin berkurangnya vaksinasi."

Statistik mendedahkan bahawa risiko batuk koki semakin meningkat semakin lama sejak pukulan terakhir kanak-kanak.

Sebagai contoh, kanak-kanak yang berusia di bawah 7 tahun mempunyai risiko 36% lebih tinggi untuk mengatasi batuk kokol dua tahun dari tembakan terakhir mereka, tetapi lebih daripada dua kali ganda risiko tiga tahun atau lebih.

Kanak-kanak 7 hingga 11 mempunyai peningkatan risiko 90% antara tiga dan empat tahun selepas pukulan terakhir mereka, tetapi 4.7 kali risiko jika mereka berusia enam tahun atau lebih, kajian itu dijumpai.

Klein berkata ibu bapa tidak perlu dibimbangkan oleh ini, kerana vaksin itu masih menghalang kes-kes penyakit yang tidak terkira banyaknya.

Tetapi ia menggariskan keperluan untuk vaksin pertusis yang lebih baik, kata Klein dan Edwards.

Vaksin baru berdasarkan bakteria pertusis yang hidup lemah atau genetik yang diubah suai dalam pelbagai peringkat pembangunan dan ujian, kata Edwards.

"Kami memerlukan vaksin baru yang kami dapat memberikan yang lebih tahan lama," kata Edwards, yang menulis sebuah editorial yang mengiringi kajian baru itu.

MedicalNews
Copyright © 2019 HealthDay. Hak cipta terpelihara.

SUMBER: Ousseny Zerbo, Ph.D., saintis kakitangan, Pusat Kajian Vaksin, Kaiser Permanente bahagian penyelidikan California Utara, Oakland, Calif .; Nicola Klein, M.D., Ph.D., pengarah, Pusat Kajian Vaksin, Kaiser Permanente, Oakland, Calif .; Kathryn Edwards, M.D., pengarah saintifik, program penyelidikan vaksin, dan profesor pediatrik, Vanderbilt University, Nashville, Tenn .; 10 Jun, 2019, Pediatrik, dalam talian