Kapal yang boleh dilipat baru Oru seberat 20 lbs dan dipasang hanya dalam 2 minit – TechCrunch


Pembuat kayak yang berpangkalan di California Oru telah membina jenama hebat pada kekuatan kerusi lipat yang diilhamkan oleh origami, dan kini melancarkan modelnya yang paling ringan dan paling mudah lagi dengan projek Kickstarter baru. The Oru Inlet secara ajaib mengemas sehingga saiz beg, berat kurang dari 20 paun dan boleh terungkap dan berada di dalam air dalam masa dua minit.

Walaupun anda mencuba untuk pertama kalinya, atau tidak begitu berguna, kayak itu masih dalam lima minit, paling banyak, menurut Oru – yang bercakap dari pengalaman peribadi, jauh lebih pantas daripada yang lain model. Yang tidak mengatakan bahawa orang-orang itu tidak begitu mengagumkan, kerana mereka masih membiarkan anda membawa kira-kira jumlah bagasi dan mempunyai perahu yang tahan lama, menyeronokkan dalam masa 10 minit. Tetapi Inlet mengambil konsep ini ke tahap yang baru, dan kelihatan seperti kayak kasual ideal untuk mencelupkan untuk dayung cepat di dalam dan sekitar bandar.

Kayu itu sendiri adalah 10 kaki panjang, yang pasti di sisi yang lebih pendek, tetapi saiz yang sangat umum untuk bot rekreasi. Ia mempunyai reka bentuk kokpit yang luas dan terbuka dengan papan lantai yang bersepadu, tapak kaki yang boleh laras dan backrest dan bulkheads untuk menjaga kapal itu lebih kukuh di atas air. Sama seperti semua bot Oru, ia dibina daripada plastik bergelombang yang sangat tahan lama (kayak saya Oru sendiri dengan mudah menahan kesukaran beberapa tahun penggunaan) dan super ringan.

Apabila dibungkus, Inlet masih hanya berukuran 19 inci, panjang 42 inci dan lebar 10 inci. Itu menjadikannya sekitar saiz duffle agak panjang, tetapi masih banyak yang cukup kecil untuk memasukkan ke dalam kereta, atau bersembunyi di dalam almari kondo atau loker simpanan. Perhimpunan adalah proses tiga langkah, dan tidak ada alat yang diperlukan, sehingga benar-benar dioptimalkan untuk pengembara kota minimalis. Paddle mudah alih empat keping Oru juga boleh bungkus di dalam Inlet terlipat untuk pengangkutan yang sangat mudah.

Secara keseluruhannya, Inlet kelihatan seperti ia mempunyai semua bahan yang telah menjadikan Oru berjaya sebagai pembuat bot permulaan dan indie setakat ini, dengan banyak ciri kemudahan tambahan yang menjadikannya lebih sesuai untuk pahlawan akhir pekan dan orang yang hanya mahu dapat meneroka jalan air yang mengelilingi mereka tanpa banyak kekecohan dan penyediaan.

Kempen crowdfunding telah melepasi matlamatnya, dan Oru telah membuktikan dirinya mampu menyampaikan secara konsisten, jadi anda boleh yakin bahawa ia akan menghantar kapal-kapal ini. Ia pada masa ini menyenaraikan bingkai masa 2020 Mei untuk penghantaran, dan $ 749 adalah harga tahap kemasukan untuk penyokong untuk mengambil Inlet, dengan tahap yang berbeza untuk menambah aksesori atau lebih banyak kayak.