Kanak-kanak yang ditemui selepas diculikKnight, Berry, dan DeJesus semua diculik oleh Ariel Castro dan diadakan di Cleveland, Ohio, rumah selama sedekad.

Knight, 21 pada masa itu, adalah yang pertama hilang pada 23 Ogos 2002. Keluarganya menyangka dia telah melarikan diri.

Lapan bulan kemudian, pada 21 April 2003, Castro telah menculik Berry yang berumur 16 tahun, di bawah nama untuk memberi dia pulang dari tugasnya di Burger King. Berry melahirkan anak mereka, anak perempuan, pada tahun 2006.

Hampir setahun kemudian, DeJesus hilang ketika berjalan pulang dari sekolah pada 2 April 2004. Dia berusia 14 tahun pada masa itu. Kedua-dua DeJesus dan Berry menerima tunggangan dari Castro kerana mereka tahu anak perempuannya, yang mereka pergi ke sekolah.

Selepas bertahun-tahun serangan seksual, penyeksaan, dan kebuluran, Berry dapat menghubungi jiran Castro pada 6 Mei 2013, selepas dia lupa untuk mengunci pintu depan, dan dia melarikan diri dengan anak perempuannya. Mereka segera menghubungi polis, dan kedua-dua wanita lain diselamatkan juga. Knight telah hilang selama 12 tahun, Castro selama 10 tahun, dan DeJesus selama sembilan tahun.

Castro, yang mengaku bersalah terhadap penculikan, rogol, dan penyerangan terhadap tiga wanita muda itu, membunuh diri ketika berada di penjara, satu bulan ke dalam hidupnya.