Kajian DokiPal: Smartwatch Kanak-kanak LTE Anda Harus Dielakkan


Kami melihat gelombang smartwatches baru yang direka untuk kanak-kanak yang memukul pasaran, tetapi DokiPal mendakwa keunggulan sebagai yang pertama untuk menyokong 4G LTE dan pembantu suara bersepadu. Idea suara di sebalik kebangkitan smartwatches kanak-kanak adalah bahawa mereka bertindak sebagai telefon asas untuk anak-anak muda yang belum bersedia untuk telefon yang betul. Ibu bapa boleh mengesan lokasi anak mereka dan memanggil atau menghantar mesej kepada mereka dan kerana jam tangan itu diikat ke pergelangan tangan mereka, bermakna ada risiko yang kurang akan hilang. DokiPal juga menawarkan penjejakan kecergasan asas, geofencing, kamera dan editor foto, dan rintangan IP68.

DokiPal adalah salah satu smartwatches anak-anak yang paling mahal di luar sana di $ 179 dan, jika anda ingin menggunakan data 4G LTE Doki SIM sahaja, anda melihat membayar $ 10 sebulan di atas. Doki Technologies yang berpangkalan di Hong Kong mengesyorkan DokiPal untuk kanak-kanak berumur lima tahun ke atas. Saya mengujinya dengan anak lelaki saya berusia 10 tahun Malcolm untuk melihat sejauh mana ia berfungsi.

Reka bentuk pepejal

DokiPal datang dalam pilihan yang tidak biasa imaginasi biru atau merah jambu, walaupun takik hijau atau ungu pada tali menambah sedikit bakat visual. Ia adalah smartwatch plastik chunky dan tidak dapat dielakkan kelihatan cukup besar pada pergelangan tangan kanak-kanak. Ia tidak terlalu berat pada kira-kira 50 gram dan Malcolm berkata dia mendapati ia "sederhana" selesa dipakai.

Tubuh DokiPal adalah plastik licin dan ada Gorilla Glass di atas layar sentuh TFT warna 1.4 inci. Tali ini mempunyai sentuhan lembut, sentuhan lembut kepadanya dan dilekatkan dengan pin tradisional, supaya anda boleh menghidupkannya jika anda terpaksa – banyak smartwatches kanak-kanak dibentuk bersama supaya tali sering mustahil atau, sekurang-kurangnya, sangat sukar untuk menggantikan.

Kajian DokiPal
Simon Hill / Trend Digital

Baki SIM slaid keluar dari sebelah kiri dan di sebelah kanan terdapat butang kuasa dan butang SOS di bawah, yang juga berfungsi sebagai butang belakang untuk navigasi. Dengan senang hati, DokiPal mempunyai penarafan IP68, jadi hujan, pancuran, dan mandi juga tidak perlu dikhuatiri. Unit semakan kami telah melalui bilik mandi dan muncul tanpa cedera.

Walaupun skrinnya cukup tajam dan cerah, kaca itu agak mencerminkan dan ia boleh menjadi sukar dibaca dalam cahaya matahari langsung. Terdapat bezel besar di sekitar skrin dan kamera 2 megapiksel di atasnya.

Menggunakan aplikasi dan panggilan

DokiPal dikunci supaya anda boleh memasukkan sebarang kad nano-SIM dan menggunakannya untuk panggilan dan pemesejan. Ia akan berfungsi dengan AT & T, Verizon, T-Mobile, dan Cricket Wireless di A.S., dan anda juga boleh menggunakan Doki SIM, yang merupakan SIM data sahaja yang menyokong LTE di 50 negara melalui perkongsian dengan Telefónica. Ia akan dikenakan biaya $ 10 sebulan untuk data yang tidak terhad, walaupun saya pasti akan ada batas "penggunaan adil" di atasnya yang akan dilonggarkan. Saya diuji dengan Doki SIM.

Untuk menetapkan smartwatch DokiPal sehingga anda perlu memasang aplikasi Doki untuk Android atau iOS. Jam tangan itu sendiri memaparkan kod QR yang boleh anda imbas dari aplikasi pada telefon anda, tetapi anda juga perlu mengaktifkan SIM dan membuat akaun menggunakan nombor telefon anda. Tidak benar-benar tiada salutan gula ini – aplikasi itu adalah keadaan huru-hara. Saya diuji dengan Pixel 3 dan, walaupun dengan arahan, ia mengambil masa yang lebih lama daripada yang sepatutnya untuk mendapatkan jam tangan dan telefon yang disambungkan dan SIM diaktifkan. Anda juga mempunyai pilihan untuk menyambung DokiPal ke rangkaian Wi-Fi.

Setelah persediaan pertama, tiada apa yang bekerja untuk kami. Panggilan tidak akan dilalui, mesej tidak berfungsi, jam tangan terasa sangat teruk, menjadi sangat panas, dan menguras bateri dengan pantas supaya saya dapat melihat peratusan yang berdetik. Saya cuba melakukan reboot beberapa kali untuk tidak berjaya, kemudian pergi mencari arahan penetapan semula kilang, tetapi tidak dapat mencari apa-apa. Saya mematikan DokiPal dan biarkan ia dikenakan sepenuhnya sebelum mencuba sekali lagi dan kali ini ia berfungsi – kadang-kadang.

Aplikasi yang direka bentuk secara membingungkan membuka untuk menunjukkan lokasi DokiPal di peta – saya akan sampai ke sana tidak lama lagi. Di bahagian bawah, anda mempunyai tab Tambah Watch, yang membolehkan anda mengimbas kod QR dan menambahkan jam tangan – terdapat sokongan untuk pelbagai jam tangan di sini. Kemudian Kenalan ada, yang akan disenaraikan oleh anak anda selepas anda menambah aplikasinya. Untuk memanggil atau menghantar mesej kepada mereka, anda perlu mengetik Kenalan, kemudian ketik nama mereka, dan anda akan mendapat aplikasi pemesejan di mana anda boleh menghantar mesej teks, emojis, dan GIF. Jika anda ingin membuat panggilan, anda perlu mengetik ikon telefon di bahagian atas dan pilih panggilan video, panggilan telefon atau panggilan VoIP. Laluan ini dan pilihan yang sama dicerminkan pada jam tangan DokiPal untuk anak anda.

Saya cuba untuk memulakan panggilan dari telefon saya dan dari jam tangan DokiPal, tetapi terus menerima panggilan mesej yang disekat. Ternyata ini kerana SIM adalah data sahaja, jadi kami terpaksa membuat panggilan VoIP. Hakikat bahawa pilihan panggilan masih muncul, dan mesej ralat yang mencetuskannya tidak benar-benar menjelaskan apa masalahnya, menyoroti kurangnya keramahan pengguna dalam perisian.

Saya juga menguji panggilan video, panggilan VoIP, dan menghantar beberapa mesej teks ke belakang dan sebagainya. Lebih dari seminggu ujian, ia menjadi jelas bahawa tiada apa yang berfungsi dengan baik. Setiap pilihan disertai oleh kelewatan yang cukup lama untuk membuat anda berfikir ia telah terhempas. Ada beberapa kali ketika panggilan VoIP berfungsi dengan baik dan kami dapat mendengar satu sama lain, kami juga mempunyai satu panggilan video yang bekerja, walaupun dengan banyak lag, tetapi majoriti percubaan sama ada gagal sebelum menyambung atau sangat laggy yang mana-mana perbualan adalah mustahil.

Kajian DokiPal
Simon Hill / Trend Digital

Malah menghantar GIF dalam aplikasi pemesejan sering kali mengambil masa yang tidak munasabah. Perkhidmatan boleh menjadi kemas di mana kita hidup, jadi perbatuan anda akan berbeza-beza bergantung kepada kawasan tempatan anda, tetapi saya menguji pintasan smartwatch satu kanak-kanak pada 3G baru-baru ini dan ia berfungsi dengan baik untuk panggilan. Saya juga menguji DokiPal dengan Wi-Fi dihidupkan untuk melihat apakah ia akan melakukan apa-apa yang lebih baik, dan nampaknya tidak membuat perbezaan.

Aplikasi Doki juga mempunyai tab Discover yang tidak memaparkan apa-apa pada semua 10 kali pertama saya mengetuknya. Saya akhirnya berjaya memuatkan, tetapi ternyata saya tidak banyak yang hilang kerana ia hanya mengandungi pautan ke laman web Doki. Pilihan terakhir adalah profil di mana anda boleh memasukkan beberapa butiran peribadi. Anda akan mahu menukar nama anda kepada Ayah, atau apa sahaja yang anda mahu paparkan pada jam tangan anak anda di sini, jika tidak, ia akan menyenaraikan anda dengan nama penuh anda. Beberapa pilihan lain, seperti Pengurusan SIM, sama ada tidak akan memuat atau sentiasa memaparkan mesej ralat untuk saya. Saya juga mendapati aplikasi membuat telefon saya bergetar kadang-kadang tetapi tidak ada sebab yang jelas.

Pembantu suara

Doki juga mendakwa bahawa DokiPal mempunyai pembantu suara bersepadu yang dikuasakan oleh perkhidmatan Kidsense yang mematuhi COPPA (Perlindungan Privasi Dalam Talian Kanak-kanak). Anda ketik dan tahan mikrofon untuk menimbulkan pertanyaan. Kami mengujinya beberapa kali dan ia kebanyakannya digantung selama-lamanya pada "Pemprosesan" atau berkata, "Saya tidak mendapatnya." Saya berjaya mendapatkannya untuk memberitahu saya cuaca seperti satu ketika, tetapi ia memberitahu saya tentang cuaca di Kingston yang mana tempat berhampiran tempat tinggal kita.

Untuk menggosok garam ke dalam luka pengalaman bencana kami, ciri penjejakan kecergasan tidak berfungsi dengan baik sama ada. Ia sepatutnya mengesan langkah-langkah, kalori terbakar, dan jarak perjalanan, tetapi yang paling berjaya mengesan pada hari tertentu adalah 15 langkah, yang jelas salah. Apabila saya cuba mengakses data kecergasan dalam aplikasi, ia hanya digantung pada pemuatan.

Kajian DokiPal
Simon Hill / Trend Digital

Satu ciri yang hebat dalam aplikasinya ialah idea pintar adalah penjadual. Anda boleh membuat peringatan untuk acara biasa, jadi anak anda akan mendapat penggera untuk membangunkannya, ingatkan mereka mempunyai kelab atau memberitahu mereka sudah tiba masanya untuk membaca buku. Anda boleh menyediakan peringatan untuk apa sahaja yang anda mahukan. Anda juga boleh menyiapkan acara sekali sahaja. Kali pertama saya menguji ini, acara itu mencetuskan nada dering pada jam tangan Malcolm pada masa yang sesuai dengan mesej pop timbul pada skrin. Masalahnya ialah apa-apa yang dia lakukan berhenti ringtone dari bermain; dia mengetuk, membuka maklumat, mengetuk okay, swiped, semuanya sia-sia – kita terpaksa mematikan jam tangan untuk menghentikannya. Apabila kami diuji lagi, satu pukulan mudah sudah memadai untuk memberhentikan amaran.

DokiPal mempunyai chipset Snapdragon 2100 Qualcomm di dalamnya, jadi perkakasan harus mampu lebih baik. Melahirkan masalah dengan peranti baru adalah perkara biasa, namun sekilas tinjauan di Gedung Play dan App Store menunjukkan pengalaman saya agak tipikal. Keperluan perisian banyak kerja lebih.

Menjejaki anak-anak anda

DokiPal menggunakan GPS dan Wi-Fi untuk menjejaki lokasi anak anda. Kebanyakan masa ia akan bergantung kepada menara sel dan GPS. Saya mendapati ia cukup tepat, tetapi ia tidak jarang berlaku sehingga seratus meter. Ia secara rawak dipaparkan sebagai Malcolm di salah satu rumah jiran kita, tetapi ini adalah tuan untuk kursus dengan menjejaki dan menjaringkan dengan peranti lain yang saya telah diuji.

Anda boleh menubuhkan kawasan geofensi dalam bulatan dari 50 meter sehingga 500 meter di sekitar lokasi tertentu dan ada pilihan untuk menjadualkannya untuk masa yang berbeza hari, supaya anda boleh, sebagai contoh, tetapkannya untuk memberi isyarat kepada anda jika anak anda meninggalkan alasan sekolah semasa waktu sekolah. Kami menguji ini dan ia berfungsi seperti yang diharapkan.

Terdapat juga butang SOS yang akan mencetuskan amaran jika ditekan, menghantar kemas kini lokasi, dan merakam 60 saat bunyi. Ia berfungsi ketika kami mengujinya, walaupun saya tidak dapat merakam rakaman pada telefon saya.

Hayat bateri dan kamera

DokiPal mempunyai bateri 800mAh, yang Doki mencadangkan akan membuat anda sehingga 48 jam penggunaan biasa. DokiPal kami tidak pernah melakukannya sepanjang hari tanpa kehabisan kuasa, walaupun ketika Malcolm nyaris tidak menggunakannya. Kabel pengecas adalah standard USB-A pada satu hujung dan buaian magnet pada yang lain yang mudah dipasang ke pin di bahagian belakang DokiPal. Ini adalah salah satu daripada beberapa unsur yang baik, kerana ia cukup mudah bagi anak-anak muda untuk menyambung dan lebih baik daripada port USB Micro.

Kamera 2-megapiksel adalah kemuncak lain kerana kebanyakan smartwatches kanak-kanak mempunyai kamera VGA. Kualitinya adalah munasabah, walaupun ia jelas jauh di belakang walaupun telefon bajet. Malcolm juga menikmati penyuntingan foto, yang membolehkannya memberi saya gelas kecil dan kumis bodoh melalui pelekat.

Keputusan Malcolm

"Sejujurnya, saya tidak fikir ia hebat."

Walaupun smartwatches ini biasanya digambarkan sebagai sesuai untuk kanak-kanak berusia 5 hingga 12 tahun, saya fikir, pada usia 10 tahun, DokiPal sudah agak muda untuknya. Dia suka kamera dan penyuntingan foto dan dia fikir panggilan video itu sejuk apabila ia berfungsi, tetapi jarang dilakukan. Beliau juga menyukai idea pembantu suara dan penjejakan kecergasan, tetapi tidak berfungsi dengan baik.

Adakah ia bernilai membeli?

Tidak. Dalam keadaan semasa, adalah mustahil untuk mencadangkan DokiPal dan ia tidak berfungsi dengan baik untuk memberikan ketenangan fikiran. Saya baru-baru ini menguji Xplora 3S dan ia mempunyai ciri-ciri yang sama, kosnya kurang lebih $ 125, dan berfungsi dengan baik. Anda juga boleh memilih telefon seperti Moto G7 Play untuk $ 200 dan ia akan menjadi pembelian yang lebih baik untuk anak-anak yang lebih tua. Jika saya telah membayar $ 179 untuk DokiPal saya akan menuntut bayaran balik.