Kadar Kematian Stroke Meningkat untuk Orang Amerika Tengah Berumur


Gambar Berita: Berita AHA: Kadar Kematian Stroke Meningkat bagi orang Amerika Tengah yang berumur pertengahan

HARI RABU, 7 Nov, 2019 (American Heart Association News) – Lebih separuh daripada semua daerah di seluruh negara, peratusan penduduk Amerika pertengahan umur sedang mengalami strok, menurut satu kajian baru.

Kajian yang mengkaji kadar mortaliti strok di peringkat daerah – mendedahkan lompatan statistik yang sebelum ini dilontarkan oleh data negara yang menunjukkan penurunan kadar kematian stroke berikutan bertambahnya tahun. Kajian itu diterbitkan pada 8 Nov di jurnal Persatuan Jantung Amerika Strok.

"Setiap orang perlu memberi perhatian kepada ini," kata Eric Hall, penulis utama dalam kajian itu dan Ph.D. pelajar di jabatan epidemiologi di Rollins School of Public Health di Emory University di Atlanta.

"Di peringkat kebangsaan, kita tahu bahawa kematian strok telah menurun secara berterusan selama beberapa dekad dan mula bertahan sekitar tahun 2010. Kami melihat kadar kematian di peringkat daerah dan melihat peningkatan di banyak daerah. yang berlaku di kalangan kumpulan pertengahan umur amat mengejutkan. "

Di peringkat nasional, kadar kematian stroke – bilangan kematian strok setiap tahun dibahagi dengan bilangan penduduk dalam populasi – sedikit menurun sebanyak 0.7%, setiap tahun dari 2010 hingga 2016 untuk orang berusia 35-64 tahun. Ia turun 3.5% bagi mereka 65 dan lebih tua.

Tetapi apabila penyelidik memandang data di peringkat daerah, mereka mendapati kadar kematian stroke meningkat pada 56.6% daripada daerah dalam tempoh masa untuk orang dewasa 35-64, dengan 1 dari 4 daerah sebenarnya mengalami kenaikan 10% atau lebih. Bahkan ketika kadar kematian stroke turun untuk orang dewasa 65 dan lebih tua.

Secara keseluruhan, dua kali lebih banyak daerah dilihat peningkatan dalam kematian stroke dalam tempoh itu untuk orang pertengahan umur berbanding orang dewasa yang lebih tua. Hampir separuh daripada orang dewasa pertengahan, atau 60.2 juta rakyat Amerika, tinggal di daerah-daerah yang kadar kematian stroke meningkat.

Peningkatan peringkat daerah tidak bermakna data negara salah, kata Hall.

"Data peringkat kebangsaan atau negeri menunjukkan purata," jelasnya. "Data-data ini penting kerana mereka memberikan perspektif peringkat tinggi mengenai trend penyakit, tetapi mereka tidak mencerminkan perubahan atau ketidaksamaan yang berlaku di peringkat tempatan."

Satu lagi penemuan yang mengejutkan, kata Hall, adalah peningkatan kadar kematian berlaku di daerah-daerah di seluruh negara, termasuk di luar "stroke belt" tradisional di Tenggara, yang dinamakan kerana berlakunya strok dan faktor risiko di rantau ini.

Walaupun kadar kematian stroke tertinggi kekal di Tenggara, kebanyakan peningkatan terbesar bagi orang dewasa pertengahan umur dilihat di luar kawasan itu, kajian itu menunjukkan.

Fakta bahawa mortaliti stroke semakin meningkat di banyak daerah di luar tali pinggang strok menunjukkan faktor risiko yang telah tipikal di rantau ini telah meluaskan negara, kata Dr Mitchell Elkind, ketua Bahagian Penyelidikan Hasil Klinik Neurologi dan Sains Penduduk di Columbia University di New York.

Sebagai contoh, kenaikan ke atas obesiti dan diabetes jenis 2 di seluruh negara sejak beberapa dekad yang lalu mungkin memberi impak sekarang kepada bilangan orang yang mati akibat strok di seluruh negara, katanya.

"Keadaan ini tidak membawa kepada strok dengan segera," kata Elkind, yang tidak terlibat dalam penyelidikan baru. "Apa yang kita lihat sekarang dari segi stroke mungkin mencerminkan apa yang terjadi pada 10 atau 12 tahun lalu."

Dia dan Hall berharap maklumat itu dapat memberikan organisasi masyarakat dan profesional kesihatan data yang mereka perlukan untuk membantu menyesuaikan program pencegahan.

"Ini akan membantu mereka menyesuaikan sumber dan dasar kepada keperluan kesihatan masyarakat masing-masing," kata Hall.

Penggunaan karbohidrat yang tinggi, makanan olahan dan minuman manis yang digabungkan dengan tahap ketidakaktifan tinggi dan "orang yang ketagih pada skrin mereka" menyumbang dari masa ke masa ke tahap obesiti yang lebih tinggi dan pembangunan diabetes jenis 2, kata Elkind.

"Kita tidak perlu perubahan tingkah laku individu sahaja tetapi perubahan di peringkat masyarakat," katanya, "seperti reka bentuk bandar yang lebih baik dan lebih banyak aktiviti fizikal untuk kanak-kanak di sekolah, sehingga mereka membesar dengan sikap yang berbeza terhadap aktiviti fizikal."

MedicalNews
American Heart Association News merangkumi kesihatan jantung dan otak. Tidak semua pandangan yang dinyatakan dalam kisah ini mencerminkan kedudukan rasmi Persatuan Jantung Amerika. Hak cipta dimiliki atau dipegang oleh American Heart Association, Inc., dan semua hak dikhaskan. Sekiranya anda mempunyai soalan atau komen tentang kisah ini, sila email (email dilindungi)

SOALAN

Apakah strok?
Lihat Jawapan