Jaminan pada TAVR untuk injap Bicuspid


Jaminan kepada penggantian injap aortic transcatheter (TAVR) pada pesakit dengan stenosis injap bicuspid telah datang dari dataset pemerhatian yang besar.

TAVR telah menjadi rawatan yang ditubuhkan untuk stenosis aortik pada pesakit pada peningkatan risiko pembedahan, dan ujian baru-baru ini pada pesakit pada risiko pembedahan yang rendah juga menunjukkan hasil yang mengagumkan, dengan prosedur transcatheter kini mungkin menjadi rawatan standard untuk pesakit stenosis aortik semua risiko.

Walau bagaimanapun, semua ujian rawak TAVR setakat ini telah mengecualikan pesakit dengan injap bicuspid, anatomi yang mana lebih sukar untuk prosedur TAVR untuk menampung daripada injap tricuspid yang lebih biasa.

Kajian semasa mengkaji hasil daripada 81,822 pesakit berturut-turut pada risiko pembedahan tinggi atau perantaraan yang menjalani TAVR dengan injap Sapien S3 generasi semasa yang dicatatkan dalam Registrasi Terapi Injap Transcateter.

Daripada jumlah ini, 2726 mempunyai injap bicuspid. Kajian ini menggunakan kecenderungan kecenderungan untuk membandingkan hasil dalam pesakit bicuspid vs tricuspid dan mendapati hasil yang sama untuk kematian 30 hari dan 1 tahun.

Kadar strok adalah lebih tinggi pada pesakit dengan stenosis aorta bicuspid pada 30 hari tetapi tidak jauh berbeza pada 1 tahun antara 2 kumpulan.

Tiada perbezaan ketara dalam hemodinamik injap atau regurgitasi aorta, dan kedua-dua kumpulan mempunyai peningkatan yang ketara dan setanding dalam status fungsian dan kesihatan selepas TAVR.

Kajian ini diterbitkan dalam talian di JAMA pada 11 Jun. Keputusan itu sebelum ini dibentangkan pada awal tahun ini di Sidang Saintifik Tahunan Kolej Kardiologi Amerika.

Para penulis, yang diketuai oleh Raj Makkar, MD, Institut Smidt Jantung, Pusat Perubatan Cedars-Sinai, Los Angeles, California, menjelaskan bahawa kira-kira 1% orang dianggarkan mempunyai injap aortic bicuspid, tetapi kerana injap ini lebih cenderung mengalami degenerasi awal , mereka menyumbang sehingga 50% pesakit yang memerlukan pembedahan dalam populasi yang lebih muda.

"Kekurangan data mengenai penggunaan TAVR dalam anatomi bicuspid … mewakili cabaran penting dalam pengembangan lanjut penggunaan TAVR kepada pesakit yang lebih muda," tulis penulis.

Walaupun data semasa tidak datang dari kajian rawak, "ini merupakan hasil umum yang tidak terhad kepada jumlah tertinggi atau pusat TAVR yang paling berpengalaman," mereka perhatikan.

"Sehingga data dari percubaan klinikal rawak tersedia, data pendaftaran ini dapat membimbing amalan klinikal," tambah mereka.

Dalam editorial yang menyertainya, Colin Barker, MD, Vanderbilt University, Nashville, Tennessee, dan Michael Reardon, MD, Houston Methodist Hospital, Texas, menulis bahawa penemuan baru yang dilaporkan oleh Makkar et al adalah "data terbaik untuk kegunaan injap generasi semasa pada pesakit dengan injap aortic bicuspid dan menggalakkan. "

Untuk Berita Perubatan Medscape, Reardon menambah: "Data semasa menunjukkan bahawa injap bicuspid juga merupakan sasaran yang baik untuk TAVR dalam kes terpilih."

Dia menjelaskan bahawa anatomi injap bicuspid berbeza-beza, dengan beberapa anatomi lebih sesuai untuk TAVR daripada yang lain. "Pasukan jantung tahu apa jenis anatomi mempunyai peluang terbaik untuk bekerja dengan TAVR Apabila mereka menganggap ia boleh dirawat, ia cenderung dapat dirawat. Pesakit dengan injap bicuspid yang dimasukkan dalam kajian ini telah dipilih oleh pasukan jantung untuk prosedur itu mereka mungkin mempunyai anatomi yang menggalakkan, tetapi kami tidak dapat memberitahu bahawa dari data ini. "

Beliau berkata ciri-ciri lain yang dipertimbangkan ketika mempertimbangkan TAVR untuk injap bicuspid adalah usia pesakit dan saiz aorta.

"Kami tahu TAVR berfungsi dengan baik untuk pesakit yang berumur 70-an dan 80-an, tetapi kami tidak yakin apa pilihan terbaik untuk pesakit yang lebih muda – mereka yang berusia di bawah 60 mungkin lebih baik dengan pembedahan kerana kami tidak mempunyai data jangka panjang di TAVR , tetapi itu sama dengan injap tricuspid. Kami hanya melihat pesakit yang lebih muda dengan penyakit bicuspid, "kata Reardon.

"Satu lagi faktor rumit untuk bicuspid adalah bahawa kelainan genetik yang sama boleh membawa kepada aorta besar, dan jika kita melihat bahawa pada imbasan, maka pembedahan mungkin menjadi pilihan yang lebih baik kerana kita dapat menangani itu pada masa yang sama," tambahnya.

"Ramai daripada kita sudah melakukan TAVR pada bicuspid," kata Reardon. "Walau bagaimanapun, data baru ini dialu-alukan kerana ia menyokong apa yang sedang berlaku dan akan ada doktor yang berhati-hati mengenai TAVR pada bicuspid tetapi mungkin lebih selesa sekarang dengan data ini," katanya.

Reardon menyatakan bahawa lebih banyak data akan menjadi tersedia daripada beberapa ujian TAVR yang akan berlangsung dalam injap bicuspid dengan komite teras bebas dan komite acara klinikal.

Untuk kajian ini, para penyelidik menganalisis data pada skor kecenderungan 2691 pasangan sepadan bicuspid dan tricuspid aortic stenosis. Pesakit mempunyai usia median berusia 74 tahun dan risiko yang diramalkan oleh STS sebanyak 4.9% dan 5.1%.

Keputusan menunjukkan bahawa kematian semua sebab tidak jauh berbeza antara pesakit dengan stikosis bicuspid dan tricuspid aortic pada 30 hari (2.6% vs 2.5%) dan pada 1 tahun (10.5% vs 12.0%).

Kadar strok selama 30 hari jauh lebih tinggi untuk bicuspid vs tricuspid aortic stenosis (2.5% vs 1.6%), tetapi oleh 1 tahun perbezaan tidak signifikan (3.4% vs 3.1%).

Risiko komplikasi prosedur yang memerlukan pembedahan jantung terbuka jauh lebih tinggi dalam bicuspid vs tricuspid cohort (0.9% vs 0.4%), tetapi Reardon menerangkan kadar pembedahan 0.9% dalam kumpulan bicuspid sebagai "masih agak rendah."

Tidak terdapat perbezaan yang ketara dalam hemodinamik injap atau dalam kebocoran parasyvular sederhana atau parah antara kedua-dua kumpulan. Status fungsian dan peningkatan kualiti hidup juga sama.

Makkar et al menyimpulkan bahawa: "Kerana potensi untuk pemilihan kecenderungan dan ketiadaan kumpulan kawalan yang dirawat pembedahan untuk stenosis bicuspid, percubaan rawak diperlukan untuk menaksir keberkesanan dan keselamatan injap aortik transcatheter untuk stenosis bicuspid aortic."

Tetapi Barker dan Reardon mempersoalkan sama ada percubaan rawak boleh dilakukan secara praktikal. "Sesetengah pakar bedah, yang paling interventionalists, dan hampir semua pesakit cenderung lebih suka dan oleh itu menolak untuk TAVR memandangkan data yang dikemukakan dalam kajian semasa dan percubaan rawak yang melibatkan pesakit berisiko rendah," mereka menulis.

Mereka menambah bahawa kajian tidak berpenghujung masa depan akan membantu pemahaman pemahaman anatomik bagi jenis injap aortik bicuspid, ukuran yang sesuai untuk saiz injap, dan amalan terbaik untuk teknik implan.

Registry Therapy Transcatheter Valve adalah inisiatif Persatuan Thoracic Surgeons dan American College of Cardiology. Penyelidikan ini disokong oleh Edwards Lifesciences. Makkar melaporkan geran penyelidikan dan kos perundingan dan pembicara dari Edwards LifeSciences, Abbott, Medtronic, dan Boston Scientific semasa pengajian. Reardon melaporkan sokongan dari Medtronic.

JAMA. Diterbitkan dalam talian 11 Jun 2019. Abstrak, Editorial

Untuk lebih banyak berita Medscape Neurology, sertai kami di Facebook dan Twitter.