Jam di London Underground sebagai Hari Seharian dalam Trafik


LONDON (Yayasan Thomson Reuters) – Tahap pencemaran di sistem kereta api bawah tanah London sangat tinggi sehingga perjalanan satu jam sama dengan menghabiskan sepanjang hari dalam trafik, penyelidikan baru telah dijumpai.

Dalam sesetengah stesen Tube, udara boleh mencapai 50 kali lebih kotor daripada di jalanan, dengan pencemaran yang sangat buruk pada laluan yang berjalan jauh di bawah bandar, mendapati kajian yang ditugaskan oleh Transport for London (TfL).

"Kepekatan massa PM di platform di bawah London Underground biasanya lebih tinggi daripada udara ambien," kata laporan itu, merujuk kepada kepekatan bahan zarahan beracun kecil di udara.

Hampir 9,500 penduduk London mati awal setiap tahun akibat pendedahan jangka panjang terhadap pencemaran udara, satu kajian pada tahun 2015 oleh penyelidik di King's College London menunjukkan.

Kereta bawah tanah London adalah yang tertua di dunia dan beberapa daripada 11 garis dan 270 stesen yang bermula pada tahun 1863 – kemungkinan penyebab pencemaran yang tinggi sebagai "terowong dalam, kurang pengudaraan yang kurang baik" membentuk sebahagian daripada sistem itu, kata laporan itu.

Udara yang ditarik ke dalam rangkaian terowong menjadi tercemar oleh haus dan lusuh komponen kereta api, seperti roda kereta api dan blok brek, katanya.

Di stesen terdalam, Hampstead, kepekatan PM 2.5 – partikel terkecil yang melakukan kerosakan yang paling kerana mereka menembusi aliran darah – purata 492 dalam tempoh 10 hari pada 2018.

Ia membandingkan dengan purata hanya tiga di pedalaman Scotland, dan 16 di jalan London yang sibuk. Garis Panduan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menasihatkan tahap pendedahan tidak boleh melebihi purata min 25 hari.

Secara global, pencemaran udara membunuh kira-kira 7 juta orang setiap tahun, menurut WHO. Pendedahan jangka panjang boleh menjejaskan sistem pernafasan dan radang manusia dan membawa kepada penyakit jantung dan kanser.

Laporan itu, yang diterbitkan pada hari Rabu, berkata tidak ada maklumat yang mencukupi untuk menilai kesan pendedahan kepada pencemaran bawah tanah pada penumpang tetapi risiko kesihatan tidak dapat diketepikan.

"Memandangkan terdapat bukti kukuh bahawa pendedahan jangka panjang dan jangka pendek kepada pencemar partikel di udara ambien berbahaya kepada kesihatan, ada kemungkinan ada risiko kesihatan yang berkaitan dengan pendedahan kepada PM bawah tanah," katanya.

Walau bagaimanapun, penulis mengatakan bahawa mereka tidak percaya bepergian menimbulkan risiko yang serius.

Peter McNaught, pengarah operasi aset TfL, berkata syarikat itu komited untuk mengekalkan udara terbersih yang mungkin.

"Kami dengan teliti memantau tahap habuk di Tube dan, melalui pelbagai langkah, memastikan tahap zarah berada dalam garis panduan Eksekutif Kesihatan & Keselamatan," katanya dalam satu kenyataan.

"Kami telah meningkatkan rejim pensampelan kami dengan memasukkan ujian untuk logam tambahan dan kami akan terus menyiasat cara kami dapat menjaga habuk dan zarah menjadi minimum mutlak."