Jack Bogle pada Wang Peti Mel


Semasa mengetuk sekitar forum pelaburan Bogleheads, saya menjumpai satu thread yang membincangkan wawancara ETF.com 2015 dengan Jack Bogle akhir yang menyentuh mengenai topik wang peti mel di persaraan. Pertama, dos yang masuk akal Bogle:

Sekiranya ada orang yang memberikan anda pelan tindakan, saya akan mengatakan meletakkan tangan anda di atas dompet anda. Tidak ada cetak biru. Ada akal sehat, dan prinsip yang jelas di sini adalah untuk menjadi lebih konservatif dan lebih pelindung apabila anda lebih tua daripada ketika anda masih muda. Apabila anda masih muda, anda mempunyai modal yang kecil, anda boleh mengambil lebih banyak risiko, anda sudah bertahun-tahun mendapat pulangan, dan anda tidak peduli dengan pendapatan. Apabila anda lebih tua anda mahu melindungi apa yang anda ada; jika anda salah, anda tidak mempunyai banyak masa untuk mendapatkan balik, dan pada imbangan anda mahu lebih banyak pendapatan.

Bogle mengenai idea Keselamatan Sosial dan saham dividen sebagai wang peti mel:

Tetapi anda patut memikirkan semua sumber pendapatan persaraan anda. Setelah mengatakan bahawa, apabila anda memiliki portfolio ekuiti, jangan masuk ke dalamnya kerana alasan pasaran, masuk ke dalamnya untuk alasan pendapatan. Mengabaikan, apa yang anda mahu lakukan apabila anda bersara berjalan keluar ke peti mel pada hari Keselamatan Sosial dan pada hari pembayaran dividen untuk dana – dengan mengandaikannya pada hari yang sama-dan pastikan anda mempunyai dua sampul surat di luar sana. Satu adalah dividen dana anda dan yang lain adalah cek Keselamatan Sosial anda. Keselamatan Sosial akan mengikuti inflasi tahun demi tahun, dan dividen akan meningkat tahun demi tahun. Mereka telah naik. Setiap sekali-sekala ada gangguan, seperti Kemelesetan Besar pada awal 1930-an. Dan banyak saham bank telah menghapuskan dividen mereka pada tahun 2008, jadi jelas ada penurunan. Tetapi ia telah lama pulih, dan kemudian beberapa.

Bet atas dividen, dan bukan pada harga pasaran. Anda mempunyai dua sampul surat itu dan itu persaraan anda. Sekiranya anda mempunyai pelan pencen (yang mungkin tidak akan bangkrut-dan banyak daripada mereka mungkin) yang merupakan sampul surat ketiga. Anda ingin bimbang sama ada anda mempunyai pendapatan yang cukup untuk membayar bil-bil utiliti, membayar makanan anda, bayar sewa atau gadai janji anda, apa pun yang mungkin, setiap bulan. Anda mahu pendapatan untuk membantu anda membayar bil tersebut. Dan dalam peringkat persaraan, itulah yang dilaburkan harus menjadi cek biasa dari dividen dan / atau dari Jaminan Sosial dan / atau dari akaun pencen.

Masalahnya ialah hasil pada Vanguard Total Market Stock US (VTSAX) atau S & P 500 Index hanya kira-kira 2%. Itulah pendapatan yang kurang banyak daripada kebanyakan orang yang ingin keluar daripada portfolio mereka. Inilah Bogle pada strategi saham dividen tinggi:

Jika anda benar-benar memerlukan pendapatan dividen, saya tidak melihat apa-apa yang salah dengan mengimbangi stok dividen tinggi, mengetahui anda mengambil risiko kecil jatuh jauh di belakang pasaran keseluruhan. Tetapi anda boleh memiliki saham cip biru, dan anda akan mendapat dividen yang lebih tinggi, satu keadaan yang saya fikir akan menjadi menarik kepada banyak pelabur yang amat besar. Tetapi apabila anda berlepas dari portfolio pasaran, anda mengambil risiko tambahan. Mana-mana strategi mungkin telah dilakukan dengan baik pada masa lalu, tetapi dalam perniagaan ini, masa lalu bukan prolog.

Undian di sini ialah Dana Indeks Hasil Dividen Tinggi Vanguard Tinggi (VHYAX) mengeluarkan cek "pendapatan" yang lebih besar, pada masa ini merupakan hasil SEC sebanyak 3.37% pada 5/31/19. Walau bagaimanapun, secara kasarnya, pembayaran dividen daripada saham dividen tinggi akan lebih cenderung untuk jatuh dengan keadaan pasaran yang lemah.

Alternatif # 1: Dana bernilai murah. Walaupun bukan dari wawancara ini, Bogle telah mengatakan di tempat lain bahawa dia berpendapat bahawa Pertumbuhan Besar-Besar dan Saham Besar-Nilai Saham akan mempunyai kira-kira purata pulangan yang sama sepanjang jangka masa panjang. Perbezaannya ialah dalam Nilai, anda akan memperoleh bahagian pulangan yang lebih besar dalam bentuk dividen dan sedikit kurang dalam harga saham. Pertumbuhan adalah dividen yang bertentangan – kurang dan lebih banyak penghargaan harga. Oleh itu, jika anda ingin membuat lebih sedikit "wang peti mel" daripada S & P 500, anda boleh mempertimbangkan untuk membeli Dana Indeks Nilai Vanguard (VVIAX) atau Vanguard Value ETF (VTV) dengan hasil SEK semasa sebanyak 2.8%.

Alternatif # 2: Dana Pengiktirafan Dividen kos rendah. Saya tidak dapat menemui apa-apa komen Bogle mengenai strategi ini, tetapi anda juga boleh membeli ke dalam Vivid Dividend Appreciation ETF (VIG), yang melabur dalam syarikat dengan sekurang-kurangnya sepuluh tahun berturut-turut meningkatkan dividen. Dana ini juga mempunyai hasil sebanyak ~ 2% yang serupa dengan S & P 500, tetapi secara sejarah mereka menawarkan aliran pendapatan yang lebih stabil dan terus berkembang tanpa mengorbankan terlalu banyak pulangan.

Akhirnya, merawat cek dividen anda sebagai pendapatan persaraan bukanlah semua yang berbeza daripada mengambil kira konservatif 3% setahun dari portfolio anda. Jika anda benar-benar mahu membuat pemeriksaan pendapatan anda sama dengan 3%, anda boleh melakukan beberapa tweak seperti pergi dengan dana Indeks Nilai Vanguard dan dana Vanguard Total Bond dan dapatkan sangat dekat tanpa "mencapai hasil" dengan bon sampah atau pelaburan khusus. Portfolio saya berbeza tetapi pendapatan tetap hampir 3% apabila saya mengesan dividen dan faedah setiap 3 bulan.

Bogle juga akan mengingatkan anda untuk memastikan anda melabur dalam dana pasif yang murah, jadi anda tidak memberikan 1% dari bahagian atas kepada pengurus dana. Sekiranya anda mempunyai minda DIY, anda juga tidak perlu membayar penasihat kewangan untuk mengambil 1% lagi. Membayar kedua-dua mereka dan anda akan kehilangan 2 / 3rds wang peti mel potensi anda.


"Kandungan editorial di sini tidak disediakan oleh mana-mana syarikat yang disebutkan, dan belum disemak, diluluskan atau diendorskan oleh mana-mana entiti ini. Pendapat yang dinyatakan di sini adalah penulis sahaja. E-mel ini mungkin mengandungi pautan di mana kami dibayar ganti apabila anda mengklik atau diluluskan untuk tawaran. "

Jack Bogle di Peti Mel Uang dari Blog Wang saya.


Hak Cipta © 2018 MyMoneyBlog.com. Hak cipta terpelihara. Jangan sindiket semula tanpa izin.