Insiden Peningkatan Kanser Boleh Menunjukkan 'Overdiagnosis'


Roxanne Nelson, RN, BSN
07 Oktober 2019

Kematian kanser merosot, seperti yang telah dibuktikan oleh beberapa penerbitan terkini.

Walau bagaimanapun, kemerosotan kematian ini tidak disertai oleh penurunan kejadian kanser.

Tetapi ini tidak bermakna bahawa kejadian kanser semakin meningkat, kata penulis utama kajian yang baru-baru ini diterbitkan.

"Kejadian yang meningkat mungkin tidak mencerminkan peningkatan kejadian kanser, tetapi mungkin mencerminkan peningkatan intensiti diagnostik," jelas H. Gilbert Welch, MD, MPH, dari Pusat Pembedahan dan Kesihatan Awam, Brigham dan Hospital Wanita, Boston, Massachusetts.

"Walaupun kebanyakan orang mungkin berfikir bahawa kenaikan kadar kanser keseluruhan mencerminkan bahaya dalam persekitaran kita, ia bukan mencerminkan bahaya dalam sistem penjagaan perubatan kita," kata Welch Berita Perubatan Medscape. "Kekuatan terbesar yang menyebabkan kejadian keseluruhan meningkat adalah overdiagnosis – kesan sampingan yang tidak disedari dari pemacu kami untuk mencari kanser lebih awal."

Overdiagnosis merujuk kepada fenomena yang menggunakan kaedah pengimejan yang canggih dan kaedah pengesanan yang lain mendedahkan kanser yang dalam banyak kes tidak akan menjadi jelas secara klinikal. Ini adalah subjek yang telah lama ditekankan oleh Welch – sebagai contoh, dalam 2016 NEJM artikel tentang overdiagnosis kanser payudara daripada pemeriksaan mamografi.

Welch meneroka isu ini sekali lagi, bersama-sama dengan dua rakan sekerja, dalam satu kajian baru yang diterbitkan dalam edisi 3 Oktober Jurnal Perubatan New England.

Walau bagaimanapun, kali ini penulis telah menggunakan pendekatan baru untuk menggambarkan isu ini: mereka melihat "tandatangan epidemiologi" untuk pelbagai jenis kanser.

"Kejadian kanser bukan ukuran pengukuran kanser yang boleh dipercayai," kata Welch dalam satu kenyataan. "Kejadian yang semakin meningkat mungkin tidak mencerminkan kejadian kanser yang meningkat tetapi menggambarkan overdiagnosis … Ini adalah masalah yang telah berlaku selama bertahun-tahun tetapi kertas ini menekankan bahawa kita tidak boleh bergantung kepada kejadian kanser sahaja."

Menterjemahkan Trend

Welch dan rakan sekerja menekankan bahawa matlamat utama artikel ini adalah "membolehkan pembaca perubatan umum untuk menafsirkan trend dalam langkah-langkah asas beban kanser berasaskan populasi dan memberi wawasan tentang kejadian kanser, overdiagnosis, dan kemajuan rawatan sebenar."

Yang penting, penulis menggalakkan pembaca untuk tidak menafsirkan trend kejadian kanser secara berasingan, tetapi untuk melihatnya dalam konteks dengan trend kematian dan trend kanser dalam kejadian penyakit metastatik. Walaupun terdapat sedikit kekaburan apabila kejadian stabil, insiden yang berkembang memerlukan lebih tafsiran berhati-hati.

Menganalisa Tanda Tangan Epidemiologi

Untuk menganalisis tandatangan epidemiologi pelbagai kanser, Welch dan rakan-rakan melihat corak kematian dan kejadian dari 1975 hingga 2015.

Data kematian berasal dari Sistem Perangkaan Kebangsaan Nasional dan data kejadian dari sembilan pendaftaran asal SEER – Pengawasan, Epidemiologi, dan Program Hasil Akhir. Insiden penyakit metastatik juga diperiksa, tetapi hanya termasuk kes-kes apabila pesakit pertama kali hadir dengan metastasis.

Pasukan kemudian mengkategorikan 'tandatangan epidemiologi' sebagai wajar, tidak diingini, atau sebagai isyarat bercampur.

Tanda tangan yang dikehendaki terdiri daripada kes-kes di mana kejadian yang stabil memberi isyarat kepada kejadian kanser sebenar dan di mana kematian penurunan yang berkaitan jelas menunjukkan peningkatan dalam rawatan kanser.

Satu contoh yang dipetik adalah limfoma Hodgkin, yang menunjukkan penurunan secara beransur-ansur dalam mortaliti dari masa ke masa dan kejadian secara amnya stabil. Ini mencerminkan peningkatan dalam terapi yang mantap, nota penulis.

Satu lagi adalah merokok dan kanser paru-paru. Selepas merokok secara positif dikaitkan dengan kanser paru-paru dan kadar penggunaan mula berkurangan, apa yang paling menarik mengenai tandatangan ini adalah kejadian dan kematian bergerak bersama-sama, penulis menunjukkan. Bagi kedua-dua lelaki dan wanita, kenaikan dan akhirnya kejatuhan merokok diikuti oleh corak yang sama untuk kanser paru-paru.

"Kekuatan terbesar, jauh dan jauh, untuk mengurangkan kematian kanser adalah penurunan dalam rokok," kata Welch. "Seterusnya adalah rawatan yang lebih baik."

Contoh-contoh kanser lain yang menunjukkan tandatangan epidemiologi yang 'disukai' termasuk leukemia myeloid kronik (CML), di mana terdapat peningkatan pesat rawatan dan kanser perut, di mana terdapat penurunan (akibat rawatan) faktor risiko yang kuat (bakteria Helicobacter pylori).

Kanser Di mana Overdiagnosis Memainkan Peranan

Tandatangan epidemiologi yang tidak diingini adalah yang menunjukkan ketidaksesuaian antara kejadian dan kematian, atau mencadangkan overdiagnosis.

Contohnya, untuk kanser tiroid dan buah pinggang, dan juga untuk melanoma, kejadian yang dilaporkan meningkat tetapi kematian kekal stabil. "Mortaliti yang stabil harus dilihat sebagai penanda untuk kejadian kanser yang stabil," kata penulis. "Walaupun ada kemungkinan kematian yang stabil dapat mengakibatkan kombinasi meningkatnya kejadian kanser sejati dan peningkatan dalam rawatan, pengalihan tahunan yang sempurna untuk kekuatan menentang akan menjadi satu kebetulan yang luar biasa."

Ia lebih mungkin bahawa tandatangan ini menunjukkan overdiagnosis, di mana kanser yang tidak "ditakdirkan untuk menyebabkan kematian" dikesan.

Isyarat campuran, kategori ketiga, lebih kompleks dan diserlahkan oleh perubahan dalam kejadian kanser payudara dan prostat – kedua-duanya menunjukkan kenaikan insiden dan penurunan kematian, tetapi kedua-duanya adalah kanser di mana pemeriksaan telah memainkan peranan yang intensif.