Inovasi dalam perumahan inklusif – TechCrunch


Melihat ratusan startup membina semula rumah mampu milik dari bawah ke atas

Perumahan besar wang. Industri ini mempunyai trilion di bawah pengurusan dan beratus-ratus bilion dibawah pembangunan.

Dan pelabur telah melihat potensi itu. Opendoor menaikkan hampir $ 1.3 bilion untuk membantu pemilik rumah membeli dan menjual rumah dengan lebih cepat. Katerra mengumpul $ 1.2 bilion untuk mengoptimumkan pembangunan dan pembinaan bangunan, dan Compass menaikkan jumlah yang sama untuk membantu broker menjual hartanah lebih baik. Malah Amazon dan Airbnb telah memasuki pasaran dengan pelaburan berprofil tinggi.

Di tengah-tengah pertumbuhan gila ini adalah benih gelombang inovasi seterusnya dalam sektor ini. Industri perumahan – dan masalah keterjangkauannya – hanya mungkin belon. Menjelang 2030, 84% daripada penduduk negara maju akan tinggal di bandar.

Namun, inovasi dalam perumahan ketinggalan berbanding dengan industri lain. Dalam pembinaan, aspek utama pembangunan perumahan, pemain membelanjakan kurang daripada 1% daripada pendapatan mereka dalam penyelidikan dan pembangunan. Syarikat-syarikat teknologi, seperti Amazons dunia, menghabiskan hampir 10% secara purata.

Inovasi pada industri yang lebih tua, sangat dikawal, seperti perumahan dan hartanah, adalah sebahagian daripada apa yang Steve Case memanggil "gelombang ketiga" teknologi. VC seperti Dana Revolusi Kes dan Dana Wawasan SoftBank melaburkan berbilion-bilion ke dalam apa yang mereka percaya adalah masa depan.

Inovasi ini jauh dari peluru perak, terutamanya jika mereka tidak terlibat dengan komuniti yang kurang diberi perhatian, elakkan dasar dan mengabaikan persoalan pengedaran mengenai siapa yang mendapat manfaat daripada lebih banyak perumahan.

Namun terdapat beratus-ratus campur tangan yang mengerjakan perumahan yang tidak boleh diabaikan. Untuk membantu para usahawan, pelabur dan pencari kerja yang berminat untuk mewujudkan perumahan yang lebih baik, saya memetakan inovasi ini dalam artikel ini.

Untuk memahami bidang yang luas ini, saya mengkategorikan inovasi dalam dua kumpulan utama, yang saya terperinci dalam dua bahagian berasingan pada Crunch Tambahan. Yang pertama (Bahagian 1) mengenal pasti fasa utama membangun dan menguruskan perumahan. Yang kedua (Bahagian 2) seksyen mengenalpasti intervensi yang menyumbang kepada kemasukan perumahan secara lebih amnya, seperti usaha untuk memasangkan perumahan dengan transit, usaha kecil dan pemulihan mental.

Malangnya, banyak alat ini tidak menjamin lebih banyak kemampuan. Mengurangkan kos pengambilalihan, misalnya, tidak bermakna bahawa penyewa atau pemilik rumah semestinya akan mendapat manfaat daripada simpanan tersebut. Akibatnya, beberapa alat mungkin perlu dipasangkan dengan orang lain untuk memastikan penjimatan kos yang memberi manfaat kepada pengguna akhir – dan menggalakkan kemampuan jangka panjang. Saya terperinci usaha di sini supaya para penyokong berasaskan misi serta pengasas permulaan dapat mengadopsi mereka untuk usaha mereka sendiri.


Topik yang Kami Terokai


Tolong beritahu saya apa yang menarik dengan menambah nota ke LinkedIn anda jemput di sini.

Sekiranya anda teruja dengan topik ini, jangan risau untuk melanggan berita masa depan saya inklusif dengan melihat isu masa lalu di sini.