Inilah Cara Mencegah Dementia


Mencegah demensia

Dementia adalah penyakit yang melumpuhkan yang memberi kesan kepada lebih daripada 50 juta orang di seluruh dunia. Dianggarkan bahawa ia boleh menelan belanja ekonomi dunia $ 1 trilion menjelang tahun 2050. Oleh kerana kesannya yang besar, para pegawai kesihatan telah berusaha gigih untuk mencari kaedah rawatan dan pencegahan. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengeluarkan garis panduan untuk membantu mencegah demensia.

The Perils of Dementia

Setiap tahun, 10 juta orang lagi mengalami demensia. Pada masa ini, keadaan ini tidak boleh diubati. Penyelidik sentiasa berusaha untuk merawatnya tanpa ada nasib. Sebaliknya, mereka telah menukar tumpuan mereka kepada langkah pencegahan.

Banyak keadaan dan faktor kesihatan yang berbeza menyumbang kepada risiko anda mengalami demensia di kemudian hari. Walaupun umur adalah faktor dalam membangunkan penyakit yang melemahkan, ia bukan sebahagian normal penuaan dan ia tidak dapat dielakkan sama ada. WHO menganggarkan bahawa satu pertiga daripada kes demensia boleh dicegah.

"Dalam 30 tahun akan datang, jumlah penderita demensia dijangka meningkat tiga kali ganda," kata Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Ketua Pengarah WHO. "Kita perlu melakukan segala yang dapat kita lakukan untuk mengurangkan risiko demensia. Bukti saintifik yang dikumpulkan untuk garis panduan ini mengesahkan apa yang kita telah disyaki untuk beberapa waktu, bahawa apa yang baik untuk hati kita, juga baik untuk otak kita. "

Organisasi ini mengeluarkan laporan 100 muka surat dengan pelbagai cadangan untuk orang ramai untuk dipertimbangkan.

Cara Mencegah Dementia

Saran WHO adalah akal fikiran: menjaga diri anda pada tahun-tahun yang lebih muda untuk mencegah demensia. Organisasi kesihatan menyarankan untuk mendapatkan jumlah senaman yang sesuai dan mempunyai kehidupan sosial. Anda juga harus mengelakkan tabiat buruk seperti minum terlalu banyak alkohol, makan berlebihan, dan merokok. Di samping itu, anda harus merawat sebarang keadaan kesihatan yang sedia ada seperti diabetes, tekanan darah tinggi, dan kolesterol tinggi.

Sesetengah kajian mencadangkan melekat pada diet Mediterranean mungkin merupakan langkah pencegahan yang lain. Lebih penting lagi, anda perlu makan dengan baik. Walau bagaimanapun, Vitamin B dan E, dan pil minyak tidak akan berbuat apa-apa untuk membantu mencegah demensia, walaupun mereka mendakwa.

"Tidak ada bukti yang menunjukkan bahawa mengambil makanan tambahan ini sebenarnya mengurangkan risiko penurunan kognitif dan demensia, dan sebenarnya kita tahu bahawa dalam dos yang tinggi ini boleh membahayakan," kata Dr Neerja Chowdhary dari WHO. Anda harus mendapatkan nutrien ini melalui makanan.

Tiada permainan atau aktiviti yang akan membantu anda mencegah demensia sama ada, walaupun tuntutan. Terdapat juga kekurangan bukti untuk membuktikan antidepresan akan membantu mengurangkan risiko anda demensia juga.

Baca Lebih Lanjut

Suka Menyimpan Nasihat? Langgan!

Logo besar biru putih

Langgan untuk mendapatkan kandungan Nasihat Penjimatan terkini melalui e-mel.