Inilah Apa Tiket $ 52 Juta untuk ISS Akan Mendapatkan Anda


Jadi anda ada $ 52 juta membakar lubang di dalam poket anda dan tidak dapat memutuskan apa yang perlu dilakukan dengannya. Beli sebuah pulau persendirian? Terlalu klise. McLaren baru? Anda mempunyai cukup mereka. Bayar pentadbir kolej? Anak-anak anda sudah lulus. Tetapi adakah anda menganggap tinggal di Stesen Angkasa Antarabangsa, hotel ruang perdana di dunia?

Inilah cadangan yang dibuat minggu lepas oleh hotel jutawan Robert Bigelow, syarikatnya, Bigelow Space Operations, mengatakan ia akan menghantar sehingga 16 angkasawan swasta ke ISS pada tahun-tahun akan datang. Bigelow berkata $ 52 juta akan membelikan anda tempat duduk di roket SpaceX dan tinggal selama satu hingga dua bulan di orbit. Ini sememangnya bergantung pada SpaceX untuk mendapatkan operasi kru komersil di luar tanah, yang dijangka akan dilakukan menjelang tahun 2020. Tidak ada banyak maklumat lanjut tentang rancangan Bigelow, tetapi sejak 2018 dia meletakkan "jumlah yang besar" untuk menempah empat masa depan Penerbangan SpaceX khusus untuk pelancongan orbit. (Bigelow juga telah menjanjikan hotel ruang pada 2021, garis masa yang optimis.)

Perjalanan ke angkasa pasti mewah, tetapi kehidupan di orbit? Apa sahaja kecuali. Malah, apabila angkasawan NASA, Peggy Whitson, yang menghabiskan lebih banyak masa di angkasa daripada mana-mana orang Amerika lain, kembali dari perjalanan terakhirnya ke ISS dan diminta untuk menggambarkan pengalamannya, katanya, "Saya akan menyebutnya perjalanan berkhemah." Perkhemahan … di angkasa? Sekiranya ia kelihatan seperti masa yang baik, inilah yang boleh dijangkakan oleh orang kaya yang terlalu tinggi semasa mereka berada di stesen angkasa.

ISS adalah objek terbesar yang pernah diletakkan di angkasa, tetapi dengan standard daratan ia masih cukup sempit. Stesen ini mempunyai isipadu bertekanan hanya 32,333 kaki padu, yang sama seperti Boeing 747. Tetapi hanya satu pertiga daripada itu boleh dihuni. Tidak seperti jet peribadi, ruang ini akan dikongsi 24/7 sehingga 10 orang-enam angkasawan kerajaan dan empat angkasawan swasta. Bunyi seperti resipi untuk demam kabin, tetapi jika Scott Kelly boleh menghabiskan tahun penuh di stesen, apakah satu atau dua bulan?

Penginapan tidur di ISS adalah selesa. Setiap angkasawan mendapat pod tidur mereka sendiri, yang cukup besar untuk menyesuaikan seseorang dan komputer riba dipasang di dinding bertentangan. Pelancong di ISS tidak perlu risau tentang membawa bantal atau selimut sama ada. Bantal tidak berlebihan di ruang angkasa, dan selimut mereka akan menjadi beg tidur yang diikat ke dinding. Mimpi indah!

ISS mempunyai dapur, tetapi jika pelancong mengharapkan tarif ladang ke meja mereka akan sangat kecewa. Diet angkasawan melibatkan banyak makanan kuasa rehidrasi, tetapi makanan yang selesa seperti brownies dan mentega kacang dan sandwic jeli juga tersedia. Semoga pelancong seperti tortilla, kerana akan ada banyak dari mereka.

Tidak ada yang lebih baik dengan burritos yang tidak berkesudahan daripada tequila sedikit, tetapi ISS lebih kering daripada mesyuarat AA. NASA cuba mendapatkan minuman keras ke orbit pada tahun 70-an, tetapi reaksi negatif orang ramai terhadap menghantar sherry ke stesen angkasa Skylab dengan cepat membunuh rancangan itu.

Adapun keadaan bilik mandi, dengan baik, sedikit lebih baik daripada menggali jamban pada perjalanan perkhemahan, tetapi tidak banyak. Untuk buang air kencing, angkasawan kencing ke dalam corong vakum dalam potot berteknologi tinggi. Membuang air besar adalah sama, tetapi lebih berbahaya. Angkasawan perlu memastikan bahawa kotoran mereka menjejaskan lubang bersaiz kira-kira, yang menyerapnya ke dalam beg plastik. Ini adalah insentif yang baik untuk pelancong ISS untuk memastikan mereka makan serat yang cukup, kerana jika tandas mendapat sandaran atau terlalu penuh, dengan baik, mari kita letakkan seperti ini: Di ​​ruang angkasa, semuanya terapung, dan ada seseorang yang perlu bangkit.

Namun, ISS bukan hanya rodeo kotoran. Semasa bulan pelancongan di ruang angkasa, akan ada banyak masa untuk bersantai. Mereka akan dapat melayang di sekitar kubah, memandang ke Bumi bahawa hanya beberapa ratus orang dalam sejarah yang pernah dinikmati. Mereka akan dapat mengapung stesen menangkap M & Ms dalam sifar g, pam besi di gim ISS, atau mungkin membuat beberapa video lucu untuk dihantar ke rumah kepada rakan-rakan. Data akan dikenakan biaya $ 50 setiap gigabait, tetapi jika anda sudah membayar $ 52 juta untuk sampai di sana, apa yang lebih besar lagi untuk tweet dari orbit?

Ini adalah cara yang baik untuk menghabiskan satu atau dua hari, tetapi bagaimana untuk menghabiskan sisa bulan? Para angkasawan pasti mempunyai beberapa kisah yang baik, tetapi mereka tidak akan berada di sekitar untuk menembak angin. NASA merancang hari-hari mereka hingga ke minit, dan kebanyakan masa mereka akan melakukan eksperimen sains atau penyelenggaraan stesen. Bagaimana dengan spacewalk? Ini, paling tidak mungkin. Saman yang digunakan untuk aktiviti extravehicular pada dasarnya adalah kapal angkasa peribadi dan kos lebih $ 10 juta setiap satu. Selain itu, melonggarkan vakum ruang adalah perniagaan berbahaya. Angkasawan telah hampir tenggelam dan kehabisan oksigen dalam saman mereka, jadi ia mungkin paling baik untuk mereka yang menghabiskan latihan karir mereka untuknya.

Jika itu masih seperti cara yang baik untuk menghabiskan sebulan, Bigelow mengambil tempahan. Ia mungkin menjadi idea yang baik untuk bertanya mengenai dasar bayaran balik, bagaimanapun. Apabila pelancongan di ISS pertama kali bermula pada awal 2000-an, hanya tujuh pelancong yang berjaya menaiki roket Rusia Soyuz sebelum program pelancongan diletakkan di atas hiatus. Satu angkasawan Jepun akan menyaman syarikat pelancongan Space Space Space untuk mendapatkan bayaran pendahuluan $ 21 juta dalam penerbangan yang tidak pernah berlaku disebabkan oleh sebab-sebab perubatan. Lebih baru-baru ini, hampir 300 orang kehilangan majoriti pembayaran awal $ 100,000 mereka untuk terbang ke angkasa dengan Xcor Aerospace ketika syarikat itu bangkrut. Caveat emptor!


Lebih Banyak KERETAIAN WIRED