Ini Adalah Bagaimana Lucah Berakhir di Saluran Twitch Zombie Ninja


Sesiapa yang melawat saluran Twitch yang tidak aktif Fortnite legenda Ninja hujung minggu ini mungkin telah mendapat lebih banyak daripada yang mereka tawar-menawar untuk. Halaman ini, ternyata, mengarahkan pengguna ke livestream porno keras pada hari Ahad, bukannya pertempuran video. Ninja, yang juga dikenali sebagai Tyler Blevins, difahamkan tidak gembira untuk mengetahui salurannya telah melencong ke wilayah NSFW-dia masih mempunyai 14.7 juta pengikut di platform. "Takutkan dan sangat menyesal," katanya menulis di Twitter. Emmett Shear, Ketua Pegawai Eksekutif Twitch, meminta maaf kepada Ninja untuk kesilapan pada malam yang sama, dan berkata saluran lucah streaming telah diturunkan.

"Kami juga telah menggantung cadangan ini semasa kami menyiasat bagaimana kandungan ini dipromosikan," tulis Shear dalam satu kenyataan siri tweet Ahad. "Bukan matlamat kami, tetapi ia sepatutnya tidak berlaku. Tiada alasan."

Masa tidak boleh menjadi lebih teruk. Awal bulan ini, Ninja meninggalkan Twitch dan mengambil bakatnya Fortnite untuk Mixer, platform streaming saingan yang dimiliki oleh Microsoft. Sekitar masa yang sama, Twitch mula bereksperimen dengan ciri cadangan baru, yang menjadikan profil zombie Ninja menjadi ruang pengiklanan untuk mempromosikan kehidupan lain yang aktif. Biasanya, apabila pencipta Twitch tidak aktif, saluran mereka hanya mempunyai video yang lalu. Dalam percubaan yang jelas untuk memastikan penonton di laman web ini lebih lama, Twitch mula bereksperimen dengan mengesyorkan lain-lain, livestreams aktif pada saluran tidak aktif.

Cadangan boleh menjadi enjin yang kuat untuk menggerakkan penonton. YouTube telah menyumbang lebih daripada 70 peratus masa yang dibelanjakan untuk platformnya kepada algoritma cadangannya (yang juga telah dikritik kerana membantu untuk membiayai penggunanya.) Ciri Twitch sedang menguji hanya dipaparkan aliran atas dalam kategori tertentu. Sejak Ninja terutamanya bermain Fortnite di Twitch, syarikat itu cuba mengisi profil zombienya dengan aliran popular lain yang menampilkan permainan yang sama. Pelakon yang buruk kelihatan telah melancarkan jumlah penonton secara artifisial pada aliran lucah mereka, yang telah ditambahkan ke kategori Fortnite, menghantarnya ke bahagian atas carta-dan dengan itu ke laman Ninja. Kejadian itu merupakan kesilapan berprofil tinggi, tetapi ia juga menimbulkan persoalan mengenai usaha penyederhanaan Twitch secara lebih luas.

Twitch adalah platform terbesar di dunia untuk menonton kandungan permainan, dan kini salah satu daripada laman web yang paling popular di seluruh internet, melawat lebih banyak daripada Pornhub, menurut Alexa. Bintangnya telah menjadi selebriti bonafide yang boleh mendapat tujuh angka setiap tahun dalam tawaran penajaan. Pencipta kekejaman terutamanya hidup mereka sendiri bermain permainan video dan bercakap, selalunya sehingga lapan belas jam atau lebih pada satu masa. Sementara itu, peminat membanjiri kotak sembang yang menyertainya dengan jenaka, pemerhatian, pujian, permintaan perhatian, dan gangguan. Sekurang-kurangnya satu juta orang, dengan beberapa anggaran, sedang menonton aliran Twitch pada satu ketika.

Untuk menyederhanakan ekosistem ini, Twitch bergantung kepada gabungan alat teknologi, moderator profesional, dan sukarelawan, seperti Reddit atau Wikipedia (ia juga baru-baru ini cuba menyaman pelakon buruk di mahkamah). Streamers melantik para penyokong sukarela untuk mengekalkan pesanan di obrolan livestream mereka, sementara syarikat bergantung pada kecerdasan buatan dan manusia untuk mengesan aliran yang mematahkan peraturannya. Twitch tidak boleh bersandar pada AI yang direka untuk menganalisis teks bertulis, seperti Facebook dan Twitter, kerana laman web ini bukannya berasaskan teks. Dan ia tidak boleh mengimbas kembali video untuk perkara seperti bogel sebelum mereka diterbitkan, kerana ia terbentang dalam masa nyata.

Jadi, mungkin tidak menghairankan bahawa Twitch telah menjadi tuan rumah beberapa aliran bermasalah selama bertahun-tahun. Tahun lepas, contohnya, tangkapan hidup yang dilancarkan dilaporkan tinggal di tapak selama berjam-jam. Tetapi penyederhanaan kandungan langsung menjadi satu cabaran bagi setiap rangkaian sosial, dan masalahnya tidak unik untuk Twitch. Pada bulan Mac, Facebook dikritik kerana membiarkan kehidupan yang disiarkan oleh penembak jisim yang menewaskan 51 orang di New Zealand. Dan YouTube, yang juga mempunyai ciri livestreaming, perjuangan walaupun dengan video yang tidak disiarkan secara langsung. Perbezaannya ialah maklumat yang lebih banyak telah dijelaskan kepada umum tentang bagaimana kandungan Facebook dan YouTube menyinggung perasaan tentang bagaimana Twitch lakukan, sebahagiannya kerana ia bergantung kepada model yang lebih terdesentralisasi.

Donghee Yvette Wohn, seorang profesor di Institut Teknologi New Jersey yang mempelajari livestreaming video, mengatakan tidak mustahil untuk membandingkan Twitch dengan rangkaian sosial utama yang lain, kerana ahli komunitinya mengambil peranan yang lebih aktif dalam menentukan ucapan apa yang harus dibenarkan. "Ini bermakna setiap pelapis boleh menentukan apa yang boleh diterima atau tidak dalam komuniti kecil mereka sendiri dan mereka mengendalikan banyak kesederhanaan dalam," jelasnya. Twitch mempunyai pengait API terbuka yang boleh digunakan untuk membina alat penyesuaian tersuai, serta pilihan di luar rak. Sebagai contoh, pengait boleh menapis apa yang boleh dikatakan pengulas kata dalam perbualan mereka.

Twitch juga perlu bersaing dengan asas dan sejarah pengguna sendiri yang unik. Twitch pada asalnya merupakan tapak yang terfokus pada kandungan permainan video, kata Wohn. "Ia telah mempelbagaikan, tetapi kerana sejarah ini terdapat kehadiran orang-orang yang memainkan permainan video secara konsisten dan seperti yang kita ketahui dari GamerGate, komuniti esport, dan apa-apa permainan yang berkaitan, terdapat sejarah keganasan dan seksisme yang dikaitkan dengan budaya permainan. "

Streamer wanita telah lama mengadu tentang gangguan pada platform, dan beberapa daripada mereka mengendalikan acara "SlutStream" bulan lepas untuk meningkatkan kesedaran tentang masalah itu. Sebaliknya, pengguna lelaki Twitch kadang-kadang menuduh syarikat memperlakukan bintang wanita dengan lebih banyak kelonggaran daripada lelaki. Itulah yang berlaku minggu ini apabila lucah muncul pada profil zombie Ninja. Streamers mula menggunakan Twitter hashtag #TwitchOverParty untuk memprotes platform, tetapi perbualan itu tidak berpusat pada Ninja, tetapi atas tuduhan bahawa wanita dibenarkan untuk melanggar dasar Twitch dengan tidak berkekalan, sementara lelaki sering mendapatkan akaun mereka ditutup. Beberapa kritikan merujuk seorang penyokong profesional dengan hampir satu juta pengikut bernama Natalia Mogollon, yang baru-baru ini dituduh menyalahgunakan kucing haiwan kesayangannya dalam klip video virus, tetapi tidak menerima hukuman daripada Twitch. (Mogollon kemudian meminta maaf atas tindakannya.)

Polisi kadang-kadang mengelirukan Twitch telah membantu tuduhan bahan api bahawa ia memperlakukan streamer individu secara berbeza. Tahun lepas, Twitch mengemas kini Garis Panduan Komunitinya di sekeliling gangguan dan kebogelan. Di dalam blog post, syarikat itu berkata, bergerak ke depan, pakaian streamer harus "sesuai untuk jalan umum, pusat membeli-belah, atau restoran." Ini, tentu saja, merupakan langkah yang sangat subjektif, dan Twitch tidak lama lagi harus mengemas kini garis panduannya menjelaskan betapa tepatnya mereka harus ditafsirkan. Sesetengah streamer berhujah bahawa apabila kontroversi atau kekeliruan mengenai dasar-dasar baru muncul, kepimpinan jelas tidak jelas di mana syarikat itu berdiri.

"Masalahnya adalah bahawa kita memerlukan seseorang untuk menjadi masalah untuk menangani banyak masalah yang berlaku di dalam masyarakat," kata Andy Milonakis, seorang pelukis dengan lebih daripada 400,000 pengikut, tweeted at Ketua Pegawai Eksekutif Twitch Isnin. "Apabila beribu-ribu orang menunjuk beberapa kejahatan yang berat dan tidak ada yang memberi respon kepada orang ramai, ia merasakan ia tersapu di bawah karpet."

Apabila WIRED menghampiri Twitch untuk memberi komen, syarikat itu mengarahkan kita kepada tweet Shear.


Lebih Banyak KERETAIAN WIRED