Inbreeding menyebabkan 'Habsburg Jaw' yang berbeza daripada Royals Abad ke-17 yang memerintah EropahBanyak raja-raja dan permaisuri dinasti Habsburg Sepanyol, yang memerintah seluruh Eropah dari ke-16 hingga awal abad ke-18, mempunyai kecacatan wajah yang tersendiri: rahang panjang yang kemudiannya dikenali sebagai rahang Habsburg. Kini, satu kajian baru mencadangkan ciri-ciri wajah ini berkemungkinan berikutan berabad-abad perkabaran.

"Dinasti Habsburg adalah salah satu yang paling berpengaruh di Eropah," kata pengarang utama Roman Vilas, seorang profesor genetik di Universiti Santiago de Compostela, dalam satu kenyataan. Tetapi dinasti itu "menjadi terkenal kerana inbreeding, yang merupakan kejatuhannya akhirnya."

Ini kerana keturunan diraja Sepanyol cawangan Sepanyol berakhir pada 1700 dengan kematian Raja Charles II, yang tidak dapat menghasilkan ahli waris, mungkin akibat dari pembiakan, menurut laporan Live Science sebelumnya. Tetapi tidak jelas apakah kecenderungan mereka untuk membiak juga ditulis di muka mereka.

Berkaitan: Hubungan keluarga: 8 Keluarga Diraja yang benar-benar tidak berfungsi

Untuk mengetahui sama ada rahang tersendiri adalah hasil daripada pembiakbakaan, Vilas dan pasukannya mendapati 10 pakar bedah maxillofacial dan meminta mereka untuk menganalisis 66 potret 15 ahli dinasti Habsburg.

Pakar bedah mencari 11 ciri yang menentukan "prognathism mandibular," atau tengkorak tulang rahang. Mereka juga mencari tujuh ciri yang mendefinisikan "kekurangan maxillary," satu keadaan yang berkaitan di mana tulang maxer – atau tulang yang membentuk rahang atas – tidak sepenuhnya berkembang. Pengarang-hipotesis- dan kemudian disahkan – bahawa kedua-dua syarat ini berkaitan, mempunyai asas genetik yang sama dan membentuk rahang Habsburg, menurut kenyataan itu.

Pakar bedah diminta untuk menjaringkan darjah kecacatan wajah untuk setiap ahli dinasti Habsburg. Mereka mendapati bahawa Mary of Burgundy, yang berkahwin dengan keluarga pada tahun 1477 dan adalah Duchess of Burgundy, mempunyai prognathism mandibula yang paling sedikit, sedangkan Philip IV, yang memerintah Sepanyol dan Portugal dari tahun 1621 hingga 1640, mempunyai yang paling banyak.

Lima anggota dinasti diraja yang mempunyai kekurangan maxillary terbesar adalah Maximilian I, yang memulakan pemerintahannya sebagai Maharaja Suci Rom pada tahun 1493; Anak perempuan Maximilian; anak saudaranya; cucu cucunya; dan Charles II, yang merupakan yang terakhir dari Habsburg Line.

Penulis kemudian mengira jumlah inbreeding yang berlaku sepanjang abad, menggunakan maklumat dari pokok keluarga besar yang termasuk 6,000 orang yang merangkumi 20 generasi. Mereka kemudiannya mengaitkan pembiakbakaan dengan tahap kecacatan wajah yang dilihat dalam lukisan dan mendapati terdapat hubungan yang kuat di antara tahap keturunan dan tahap prognathism mandibular.

Dalam erti kata lain, orang yang paling inbred, mempunyai kes yang paling ketara dalam kecacatan wajah ini. Mereka juga mendapati bahawa pembiakan lebih banyak dikaitkan dengan tahap kekurangan maxillary, tetapi hanya dalam dua daripada tujuh ciri yang didiagnosis.

Inbreeding kemungkinan membawa kepada rahang Habsburg kerana apa yang dipanggil homozygosity genetik – atau warisan yang sama bentuk gen dari kedua ibu bapa, penulis mencadangkan. Homozygositi genetik berlaku lebih kerap apabila pasangan saudara, kerana mereka berkongsi gen yang lebih besar. Bahawa dikatakan, kajian ini kecil dan oleh itu tidak mungkin untuk mengatakan bahawa rahang Habsburg pastinya disebabkan oleh pembiakan, menurut penyelidik.

Penemuan itu diterbitkan hari ini (2 Disember) dalam jurnal Sejarah Biologi Manusia.

Originally diterbitkan pada Sains Hidup.