Impak Xplora 3S: Kanak-kanak Smartwatch untuk Penjejakan Lokasi dan PanggilanAdegan smartwatch kanak-kanak telah diambil kira dalam beberapa tahun kebelakangan ini dengan banyak syarikat yang berselisih untuk mendapatkan tindakan. Sesetengah smartwatches ini direka untuk menghiburkan, sementara ada yang dibebankan sebagai cara untuk terus berhubung dan menjejaki anak-anak anda. The Xplora 3S jatuh ke kem kedua. Xplora mencadangkan 3S mungkin berfungsi sebagai telefon pintar pertama kanak-kanak anda, kerana ia boleh menampung kad SIM untuk membuat dan membuat panggilan. Ia juga kalis air, langkah trek, mempunyai kamera, dan menyokong penjejakan lokasi dengan ciri geo-pagar.

Pada 100 British Pounds (sekitar $ 125), Xplora 3S agak mahal dan anda perlu membayar untuk perkhidmatan sel di atasnya. Sebaliknya, ia jauh lebih murah daripada semua telefon kami yang dicadangkan untuk kanak-kanak dan ia sukar untuk hilang, kerana ia diikat ke pergelangan tangan malaikat kecil anda. Saya mencuba Xplora 3S dengan anak perempuan saya yang berusia tujuh tahun Amy untuk melihat sejauh mana ia berfungsi.

Reka bentuk tahan lama

Ia bukan Apple Watch, tetapi Xplora 3S adalah smartwatch yang dibina dengan baik yang terasa tahan lama. Seperti banyak teknologi kanak-kanak, ia datang dalam pilihan yang tidak munafik dari biru atau merah jambu. Ia cukup ringan pada 50 gram, dan ia adalah selesa untuk dipakai, menurut Amy, walaupun ia tidak dapat dielakkan kelihatan pada pergelangan tangan kanak-kanak. Xplora mencadangkan 3S boleh digunakan oleh kanak-kanak dari umur 3 hingga 12 tahun.

Xplora 3S datang dibuka dan anda boleh memasukkan sebarang kad SIM nano untuk bermula.

Seluruh dpt dipakai selesai dalam plastik sentuhan lembut, dan ada flaps di bahagian belakang yang terbuka untuk mendedahkan port USB Micro untuk pengisian dan slot kad SIM. Dengan flaps ditutup dengan betul, Xplora 3S mempunyai penarafan IP67, yang bermaksud ia boleh tenggelam dalam air sehingga 1.5 meter dalam sehingga setengah jam tanpa menampung apa-apa kerosakan. Ini bermakna anak-anak anda boleh memakainya di bilik mandi atau mandi dan tidak perlu bimbang tentang hujan atau tumpahan. Amy benar-benar teruja untuk menguji ini dan Xplora 3S telah berjaya bertahan beberapa mandi.

Xplora 3S memaparkan skrin LCD IPS 1.33 inci yang mempunyai resolusi 240 x 240-piksel yang memadai. Ia bukan yang paling terang, jadi ia boleh menjadi sukar untuk dibaca di luar dan sama sekali tidak dapat dipastikan dalam cahaya matahari langsung. Terdapat juga kamera VGA di atas skrin.

Aplikasi dan panggilan

Xplora 3S datang dibuka dan anda boleh memasukkan sebarang kad SIM nano untuk bermula. Anda juga mempunyai pilihan untuk membelinya dengan 12 bulan perkhidmatan sel untuk 180 pound British (sekitar $ 225). Ia menghubungkan ke rangkaian 2G dan berfungsi dengan kebanyakan syarikat penerbangan utama di seluruh Eropah. Xplora adalah syarikat Norway dan sementara siaran sebelumnya telah tersedia di A.S., Xplora 3S hanya dijual di Eropah pada masa ini.

Untuk menetapkannya, anda perlu memuat turun aplikasi iOS atau Android. Saya mengujinya dengan aplikasi Android pada Piksel 3. Ia pantas untuk bangun dan berjalan, tetapi aplikasi itu tidak direka dengan baik. Skrin penafian mencipta kesan pertama yang tidak kemas dan cara anda menambah nombor telefon anda kurang daripada intuitif – anda perlu mengetik kotak kosong di bahagian atas untuk memilih kod negara yang betul sebelum anda meletakkan nombor anda yang lain atau memenangi ' kerja.

Anak anda hanya boleh memanggil atau kenalan mesej yang anda tambahkan melalui aplikasi. Mereka juga boleh menerima panggilan daripada kenalan yang diluluskan, yang penting. Jika nombor panggilan tidak diluluskan maka ia akan diletakkan terus ke mel suara dan mesej disekat. Anda juga harus mendapatkan kemas kini melalui aplikasi yang memberitahu anda nombor cuba untuk memanggil dan disekat.

Walaupun senang untuk memanggil atau menghantar mesej anak anda dan mendaftar masuk, anda mungkin akan tayar panggilan rawak. Amy memanggil saya kira-kira enam ratus kali pada hari pertama, dan saya telah menerima rentetan emojis yang tidak terhingga – kebaharuan itu tidak lama lagi memudar. Kualiti isyarat dan audio kelihatan wajar. Saya tinggal di kawasan dengan perkhidmatan yang kemas, tetapi panggilan ke dan dari Xplora 3S telah bekerja dengan baik setakat ini. Jam juga menyokong mesej suara dan gambar.

Aplikasi Xplora adalah mudah. Anda boleh menyemak lokasi pada peta dan anda boleh memanggil atau menghantar mesej smartwatch. Sekiranya anda masuk ke dalam tetapan, anda boleh menyemak kemajuan langkah kaunter, yang mempunyai matlamat harian sebanyak 10,000 langkah, anda boleh menambah kenalan dan juga menetapkan penggera. Terdapat juga pilihan penutupan jauh dan mod sekolah yang membolehkan anda mematikan sebahagian besar fungsi Xplora 3S semasa waktu sekolah atau pada jadual lain yang anda pilih. Anda boleh menambah sambungan Wi-Fi melalui aplikasi juga.

Menjejaki anak anda

Xplora berkata 3S menggunakan campuran GPS, GSM, dan Wi-Fi untuk menyediakan penjejakan lokasi yang tepat. Saya mendapati ketepatan berubah sedikit adil. Apabila Amy berada di rumah, Xplora 3S mencadangkan dia berada di salah satu rumah jiran kami. Di luar dan sekitar, ia seolah-olah bervariasi sehingga beberapa ratus meter, jadi ia akan berfungsi dengan baik untuk mendapatkan anda di tempat bola yang betul, tetapi jika anak anda berada di kawasan yang sibuk atau pusat membeli-belah, ia mungkin mengambil masa untuk melacak mereka turun.

Saya dapati Xplora 3S berjalan dua hari antara caj.

Sesuatu yang berfungsi dengan baik adalah ciri geo-fencing, yang membolehkan anda menetapkan radius yang selamat di sekitar rumah, sekolah, atau mana-mana lokasi lain yang anda pilih. Ia bergerak dari 300 meter sehingga 1,000 meter, dan akan memberi isyarat kepada anda pada telefon anda apabila anak anda masuk atau keluar dari zon yang telah anda tetapkan. Ia berpotensi sangat berguna, walaupun hakikat bahawa ia adalah lingkaran pekeliling mudah di sekitar titik pusat bermakna ia tidak serba boleh – ia akan menjadi lebih baik jika anda boleh menarik sempadan anda sendiri.

Satu ciri terakhir yang perlu disebutkan sebelum kita beralih adalah isyarat SOS: Jika anak anda memegang butang kuasa selama lima saat, maka anda akan mendapat penggera keras pada telefon anda bersebelahan dengan kemas kini lokasi dan Xplora 3S secara automatik menangkap dan menghantar foto. Ini sepatutnya menjadi ciri keselamatan dan ia boleh membuktikan berguna dalam kecemasan, tetapi anda boleh mengharapkan beberapa penggera palsu yang tidak disengajakan, dan mungkin beberapa yang disengajakan jika anak anda merasa nakal.

Hayat bateri, kamera dan penyimpanan

Terdapat bateri 520mAh di Xplora 3S dan syarikat itu mendakwa 5 hari panggilan tetap atau 7 hingga 8 jam panggilan berterusan. Secara realistik, anda tidak akan mendapat apa-apa seperti itu. Rata-rata, saya dapati Xplora 3S berjalan dua hari antara caj, tetapi anda perlu mengecas setiap hari untuk mengelakkan sebarang kebimbangan. Anda mendapat amaran melalui aplikasi apabila bateri semakin rendah. Malangnya, hakikat bahawa anda perlu membuka flap di belakang dan memasukkan kabel Micro USB bermakna bahawa Xplora 3S tidak begitu kiddie-friendly untuk pengisian, jadi anda akan mahu masuk ke dalam kebiasaan melakukannya sendiri.

Kamera pada Xplora 3S memberikannya alat pengintip yang akan disukai oleh anak-anak. Cukup bersiap untuk banyak gambar yang tidak menarik dan tidak dijangka untuk melihat hidung anda, gambar mainan, dan tembakan rawak perkara yang sering terbukti mustahil untuk dikenalpasti. Ia adalah kamera VGA, jadi kualiti hanya cukup baik untuk dilihat pada skrin smartwatch kecil.

Xplora 3S mempunyai 160MB storan yang cukup untuk sekitar 1,000 gambar. Anda boleh memasukkannya ke dalam PC jika anda mahu mengkaji semula atau menyandarkannya, tetapi kualiti benar-benar mengerikan.

Keputusan Amy

"Ia epik, saya suka."

Kamera, kaunter langkah, dan kalis air adalah semua hits yang besar, dan dia suka dapat menghubungi saya dan ibunya setiap kali tanggapan membawanya. Satu-satunya fungsi lain yang ditawarkan Xplora 3S yang belum kita sebut setakat ini ialah jam randik yang mudah. Setelah sebelumnya mencuba Kurio Watch, Amy pasti kecewa dengan kekurangan permainan dengan Xplora 3S, tetapi saya dapat memahami mengapa para pembuatnya menghindari jenis tambahan dan penyaluran potensinya terhadap hayat bateri.

Adakah ia bernilai membeli?

Sekiranya anda mahu mengesan anak anda dan semak dengan mudah, tetapi anda tidak pasti mereka sudah bersedia untuk telefon, maka Xplora 3S boleh menjadi ideal. Ia adalah alternatif yang agak murah untuk telefon bajet. Walau bagaimanapun, penjejakan lokasi tidak tepat dan telefon adalah peranti yang lebih serba boleh. Malah telefon yang sama-sama akan mempunyai kamera yang lebih baik dan akses kepada aplikasi dan permainan. Walaupun Xplora 3S sebahagian besarnya mencapai apa yang ia buat, ada ruang untuk penambahbaikan.