Huawei Fires Executive Charged in Poland With EspionageHONG KONG-Huawei Technologies Co. menembak seorang pengarah jualan yang ditangkap di Poland atas tuduhan pengintip, dengan mengatakan dia membawa syarikat telekom Cina "menjadi tidak patut."

Pihak berkuasa Poland berkata, mereka telah menahan Wang Weijing, yang dikenali secara tempatan sebagai Stanislaw Wang, atas tuduhan melakukan pengintipan bagi pihak China.

Huawei pada hari Sabtu berkata kerja Encik Wang telah ditamatkan dan tindakannya yang dikatakan "tidak mempunyai kaitan dengan syarikat itu." Huawei juga berkata Encik Wang "telah membawa Huawei ke dalam rasa tidak puas hati." Huawei berkata ia mematuhi undang-undang di semua negara di mana ia mengendalikan dan menghendaki semua pekerja melakukan perkara yang sama.

Penangkapan Encik Wang adalah insiden terbaharu untuk menggulingkan Huawei, pembuat peralatan telekomunikasi terbesar dunia dan pembuat telefon pintar No. 2. Ia datang beberapa minggu selepas penangkapan ketua pegawai kewangan syarikat itu, Meng Wanzhou, di Kanada atas permintaan pihak berkuasa A.S., yang menuduh dia berbohong mengenai perniagaan Huawei di Iran.

Penahanan seorang eksekutif Huawei atas tuduhan pengintipan di Poland membantu menolak A.S. untuk menghalang sekutu di seluruh dunia daripada menggunakan peralatan syarikat China itu. WSJ's Stu Woo meneroka bagaimana penangkapan itu boleh menjejaskan Huawei. Foto: Zuma Press

Pegawai Poland berkata, Huawei tidak didakwa melakukan salah laku berhubung dengan kes Encik Wang. Seorang warganegara Poland juga ditangkap atas tuduhan serupa.

Penangkapan Encik Wang bercakap terus kepada syak wasangka oleh Washington dan kerajaan-kerajaan Barat lain yang Huawei boleh menjalankan pengintipan bagi pihak China. Huawei selama bertahun-tahun telah menafikan dakwaan itu, dengan mengatakan ia dimiliki oleh pekerjanya dan beroperasi secara bebas dari Beijing.

Walau bagaimanapun, baru-baru ini syarikat itu telah bertanding dengan lebih banyak negara Barat yang menyekat aksesnya ke pasaran untuk peningkatan rangkaian 5G generasi akan datang, termasuk Jepun, Australia dan New Zealand. Huawei selama bertahun-tahun telah disekat dengan berkesan daripada membekalkan peralatan ke rangkaian telekomunikasi A.S. utama.

Encik Wang juga seorang peguam untuknya boleh dihubungi untuk komen.

Beliau adalah pengarah jualan di Poland di bahagian enterprise Huawei, di mana beliau mengendalikan jualan teknologi kepada pelanggan kerajaan, menurut orang yang biasa dengan perkara itu. Poland adalah pasaran Eropah utama untuk Huawei, yang melayani semua empat pengendali rangkaian utama negara dan merupakan vendor telefon pintar kedua terbesar, dengan lebih daripada satu perempat daripada pasaran, menurut Canalys.

Di antara projek yang lebih besar, Huawei telah membantu pengendali terbesar negara, Play, untuk meningkatkan liputan stesen pangkalan 4Gnya, penganalisis Canalys, Mo Jia.

            Orange
SA

dan T-Mobile telah mengupayakan Huawei untuk melancarkan rangkaian 5G pra-komersial di Poland juga.

Kementerian Luar China berkata ia sangat prihatin bahawa Encik Wang ditahan, menurut laporan di media negara China pada hari Sabtu. Kementerian itu berkata kedutaan China di Warsaw berhubung dengan pihak berkuasa Poland dan berkata ia meminta kemas kini, akses konsular kepada Encik Wang dan perlindungan haknya.

Encik Wang terkenal di kalangan perniagaan tempatan dan melihat pada acara yang ditaja oleh Huawei. Menurut profil LinkedInnya dan orang yang mengenalnya, Encik Wang adalah pengarah perhubungan awam di negara ini sebelum mengambil alih tugas jualannya.

Encik Wang juga bertindak sebagai jambatan kebudayaan di negara ini. Dalam program latihan 2014 di Warsaw, beliau membantu menyediakan profesional pelancongan untuk menyesuaikan diri dengan pasaran China, menurut laman web organisasi promosi pariwisata Poland. Encik Wang mengkaji falsafah Poland di Beijing dan menerima nama Poland, kata laman web itu.

Dalam satu kes, beliau menasihatkan untuk mengambil lawatan kasino dan laman agama dari jadual perjalanan untuk pelancong China melawat Poland, kerana perjudian dan agama dianggap terlalu sensitif, menurut laman web tersebut. Satu penganjur mengambil nasihatnya dan memasukkan "sifat yang tidak terjejas Hutan Bialowieza" dan loji kimia yang bebas toksin dalam jadual perjalanan untuk sekumpulan ahli perniagaan dari China.

Tulis kepada Dan Strumpf di daniel.strumpf@wsj.com