HRT Boleh Mendapatkan Wanita Muda Selepas Hysterectomy


Gambar Berita: HRT Boleh Mendapatkan Wanita Muda Selepas HysterectomyOleh Serena Gordon
Wartawan Kesihatan

Isnin, 9 September, 2019 (HealthDay News) – Terapi estrogen boleh membantu wanita muda hidup lebih lama selepas rahim dan ovarium dibuang melalui pembedahan, laporan penyelidikan baru.

Kajian mendapati bahawa apabila wanita berusia di bawah 60 menerima terapi penggantian hormon (HRT) selepas pembedahan, risiko kematian mereka semasa tempoh susulan 18 tahun menurun sebanyak hampir satu pertiga berbanding dengan wanita yang mengambil plasebo.

"Pada seorang wanita muda, secara amnya lebih baik untuk memelihara ovari, kerana penyingkiran awal ovari menginduksi menopaus pembedahan awal dan meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular, patah tulang dan osteoporosis.Tetapi jika ovari dikeluarkan, dan seorang wanita berada di bawah umur 60, Terapi estrogen memberikan mereka profil risiko yang lebih baik, "kata pengetua penyelidikan Dr. JoAnn Manson. Dia ketua pembahagian ubat pencegahan di Brigham dan Hospital Wanita di Boston.

Sekitar 425,000 wanita mempunyai histerektomi (penyingkiran uterus) setiap tahun di Amerika Syarikat. Antara ketiga dan setengah juga telah dikeluarkan oleh ovari mereka. Ini dilakukan untuk mengurangkan risiko kanser ovari, menurut para penyelidik.

Mengeluarkan ovari juga dikenali untuk mengurangkan risiko kanser payudara. Tetapi apabila mereka dikeluarkan di kalangan wanita yang lebih muda (sekitar 45 hingga 50), prosedur itu dikaitkan dengan risiko penyakit jantung yang lebih tinggi dan kematian dari sebarang sebab, kata para penyelidik.

"Wanita yang telah mengeluarkan ovari mereka mempunyai penurunan mendadak dalam tahap estrogen mereka, lebih daripada wanita dengan ovari utuh," jelas Manson.

Penyelidik mempunyai firasat yang menggantikan estrogen yang hilang itu boleh mengurangkan risiko penyakit jantung dan kematian awal.

Untuk mengetahui sama ada itu, mereka merekrut kira-kira 10,000 wanita yang mengalami histerektomi. Mereka berusia antara 50 dan 79 tahun. Lebih 4,000 juga mempunyai kedua-dua ovari dikeluarkan.

Wanita secara rawak ditugaskan untuk menerima sama ada estrogen atau plasebo selama kira-kira tujuh tahun. Kesihatan mereka diikuti selama 18 tahun.

Wanita berusia 50-an yang telah dibuang ovari mempunyai risiko 32% lebih rendah daripada kematian semasa kajiannya jika mereka mengambil estrogen, penemuan menunjukkan. Wanita yang lebih tua yang telah mengeluarkan ovari dan mengambil estrogen tidak mempunyai manfaat yang sama.

Wanita yang masih mempunyai ovari mereka nampaknya tidak mempunyai manfaat atau bahaya yang berkaitan dengan pengambilan estrogen, kajian itu didapati.

Dr. Meera Garcia, ketua obstetrik dan ginekologi di New York-Presbyterian Hudson Valley Hospital di Cortlandt Manor, N.Y., mengkaji semula kajian itu dan mengalu-alukan penemuan tersebut. "Kajian ini memberikan sokongan dan bukti yang besar kepada apa yang berlaku dalam amalan klinikal," katanya.

"Semuanya mempunyai manfaat dan kesan sampingan, dan dengan hormon, kami akan datang lebih banyak sekarang," tambah Garcia. "Ada masa yang tepat dan tempat yang sesuai untuk ubat, dan ketika kita meneruskan apa yang sedang dilakukan oleh tubuh [by replacing estrogen in younger women] – ia seolah-olah memberikan faedah. "

Kedua-dua Manson dan Garcia berkata tidak ada zaman pemotongan mutlak untuk terapi hormon.

"Tempoh terapi estrogen adalah keputusan individu, adakah wanita terus mempunyai kilauan panas? Apa risikonya untuk kanser payudara? Bagaimana dengan risiko penyakit kardiovaskular? Atau risiko osteoporosis? keputusan, "jelas Manson.

Garcia berkata apabila wanita memutuskan masa untuk terapi terapi hormon, ia membantu menurunkan dos secara perlahan dari masa ke masa.

Penemuan itu telah diterbitkan pada 9 September di Kuala Lumpur Riwayat Perubatan Dalaman.

MedicalNews
Copyright © 2019 HealthDay. Hak cipta terpelihara.

SUMBER: JoAnn Manson, M.D., ketua, pembahagian ubat pencegahan, Brigham dan Hospital Wanita, dan profesor perubatan, Harvard Medical School, Boston; Meera Garcia, M.D., ketua bahagian, obstetrik dan ginekologi, New York-Presbyterian Hudson Valley Hospital, Cortlandt Manor, N.Y .; Riwayat Perubatan Dalaman, 9 September, 2019
SOALAN

Sekiranya menopaus berlaku pada wanita yang lebih muda dari tahun ___, ia dianggap terlalu awal.
Lihat Jawapan

Rujukan

SUMBER: JoAnn Manson, M.D., ketua, pembahagian ubat pencegahan, Brigham dan Hospital Wanita, dan profesor perubatan, Harvard Medical School, Boston; Meera Garcia, M.D., ketua bahagian, obstetrik dan ginekologi, New York-Presbyterian Hudson Valley Hospital, Cortlandt Manor, N.Y .; Riwayat Perubatan Dalaman, 9 September, 2019