Hanya Bina: Q & A Dengan Filmmaker Chris Hershman di Tech dan Muzik


chris hershman q dan wawancara nikon 5
Matt Scheffer

Fotografi dan muzik telah lama menjadi sebahagian daripada himpunan Chris Hershman, tetapi video mengejutkannya. Sekarang pembuat filem dan jurugambar yang bekerja dengan pemuzik seperti NEEDTOBREATHE, Switchfoot, Alabama Shakes, Betty Who, dan banyak lagi, Hershman berkata beliau berpindah dari kerja-kerja muzik runcit untuk menghasilkan video muzik dengan menguasai satu tugas pada satu masa.

Di sekolah menengah, beliau menukar cita-cita kariernya dari jurugambar kepada pemuzik dan mendapat pekerjaan di sebuah peruncit muzik utama. Selepas beberapa tahun, dia membeli Nikon D300S (DSLR 2009), dan sebagai Hershman meletakkannya, ia hanya berlaku untuk menembak video – maka ciri yang lebih jarang pada DSLR berbanding hari ini. Satu video muzik bertukar menjadi beberapa pertunjukan freelancing, yang kemudiannya membolehkannya untuk berhenti kerja seharian, dengan mengatakan dia tidak akan pernah bekerja di runcit muzik lagi.

Tiga bulan kemudian, Hershman mendarat sebagai seorang pembuat filem – untuk peruncit muzik utama yang lain. Segala ironi mengetepikan, kedudukan itu bermakna dia boleh bekerja dari sembilan hingga lima bangunan kerajanya. Selepas empat tahun, beliau melangkah ke pembuatan filem bebas dan fotografi sepenuh masa.

Setelah memasuki dunia pembuatan filem pada masa video DSLR masih muda, kemahiran dan teknik Hershman berkembang bersama teknologi. Sekarang Duta Nikon, dia baru-baru ini duduk dengan Trend Digital untuk bercakap video, teknologi, dan kamera tanpa cermin Nikon baru.

Beritahu kami tentang proses anda untuk membuat video muzik. Bagaimana anda memulakan? Di manakah idea anda berasal?

Saya mula dengan muzik. Saya mendengarnya – dan saya biasanya dapat melihat apa yang saya ingin lakukan untuk pertama kali mendengar. Saya hanya mendengar mood – apakah ini akan menjadi video gembira yang terang? Video terakhir saya adalah artis yang bernama Emily Blue dan lagu pop yang cerah dan gembira. Saya membina set untuk itu untuk setiap pukulan. Itulah yang luar biasa untuk saya tetapi saya mendengarnya dan fikir, tidak ada cara lain.

Jatuh Cinta oleh Emily Blue. Dihasilkan oleh Max Perenchio, diarahkan oleh Chris Hershman. Ditembak pada Nikon Z7 sebelum pengeluaran.

Saya hanya cuba untuk tidak mengulangi diri saya sendiri. Saya cuba melakukan sesuatu yang berbeza setiap kali saya keluar.

Biasanya, saya menyelaraskan dengan krew saya dan tampil dengan gerakan kamera yang sejuk atau teknik yang tidak kami lakukan pada pucuk sebelumnya. Kami akan menyenaraikan perkara-perkara sejuk yang boleh kami lakukan yang kami tidak lakukan dan melihat bagaimana mereka akan masuk ke dalam visi untuk video itu. Kami mencuba banyak pencahayaan yang sejuk dan bekerja dengan seniman kami yang memasuki cahaya di lokasi yang sedia ada.

Saya hanya cuba untuk tidak mengulangi diri saya sendiri. Saya cuba melakukan sesuatu yang berbeza setiap kali saya keluar. Saya cuba menggunakan teknik yang berbeza, pendekatan yang berbeza. Itu menyimpan video yang tidak mencari pemotong cookie. Saya fikir pelbagai mungkin apa yang telah membantu saya sejak bertahun-tahun – keupayaan untuk satu hari membina set 100 peratus dan seterusnya untuk melakukan sesuatu di lokasi dengan semua cahaya semulajadi.

Bagaimana teknologi telah berubah sejak anda mula, dari D300S ke Nikon Z7 dan Z6 baru?

Saya tumbuh sebagai Nikon berkembang. Saya tidak tahu apa kamera diperlukan, saya hanya tahu saya boleh menggunakan beberapa pilihan video yang lebih maju. Kamera seterusnya datang, D7000, yang mempunyai pilihan video yang lebih baik. Setiap kali mereka keluar dengan kamera baru, mereka fikir sangat banyak tentang bagaimana mereka dapat meningkatkan video. Saya mula menyedari apa yang saya perlukan untuk beroperasi seperti kamera video.

Cepat ke mana kita berada sekarang, dengan Nikon Z6 dan Z7. Apa yang boleh saya katakan, dari menjadi jurugambar dan pembuat filem, ini adalah kamera paling maju untuk pembuatan filem dan ia juga yang paling serba boleh untuk fotografi – dan ia adalah satu kamera. Saya dapat menggunakannya dengan beberapa cara yang berbeza untuk kedua-dua klien imej saya dan pelanggan video saya. Rasanya hanya mempunyai satu kamera, dan nampaknya seperti Nikon telah bersamaku setiap langkah – mereka selalu mempunyai sesuatu untuk saya di dalam beg saya untuk melakukan tugas saya.

Saya mendapat penampilan yang berbeza maka saya pernah mendapat sebelum ini. Itu membuatkan saya teruja. Saya gembira kerana Nikon benar-benar terperangkap di bahagian video mengenai perkara yang perlu dilakukan. Tetapi, mereka juga telah melampaui perkara – ISO cahaya rendah pada Z6 ini adalah luar biasa. [At time of interview] Saya hanya mempunyai dua hari untuk menembak dengan Z6, tetapi saya terpesona oleh kemajuan dalam kamera mereka.

Untuk video, bagaimanakah cermin berbanding dengan DSLR?

Ia adalah tambahan kepada beg saya pada mulanya, tetapi kini saya dijual di atasnya.

Saya suka bahawa ia lebih ringan dan lebih kecil. Apabila saya membina pelantar video, saya masih boleh menyelesaikan sesuatu yang profesional, tetapi padat. Saya terbang dengannya dan ia bukan kerumitan besar, namun saya masih mempunyai semua aksesori saya di atasnya. Apabila itu di bahu anda sepanjang hari, beberapa pound di sini dan di sana membuat perbezaan besar. Ia tidak mengambil banyak ruang di dalam beg saya. Ia adalah tambahan kepada beg saya pada mulanya, tetapi kini saya dijual di atasnya.

Saya perlu mengatakan pemidang tilik elektronik amat berguna. Hakikat bahawa anda boleh mempunyai autofocus berterusan untuk video adalah salah satu penukar permainan terbesar antara Nikon yang ditawarkan dalam DSLR berbanding tanpa mirror. Terdapat juga pilihan penggredan warna yang lebih fleksibel untuk pembikin filem.

Nota editor: Walaupun Nikon DSLR mempunyai AF-S dan AF-F, siri Z juga mempunyai AF-C. AF-F membolehkan autofocus sepenuh masa semasa video. AF-C memfokuskan semula apabila butang pengatup ditekan separuh jalan, membenarkan jurugambar untuk memilih ketika hendak memfokus semula semasa merakam video.

Bingkai bingkai penuh adalah langkah yang sangat besar untuk Nikon. Apa yang anda fikirkan mengenai langkah tanpa cermin Nikon setakat ini, dan apa yang anda mahu lihat seterusnya?

Saya benar-benar menanti-nantikan kaca baru. Saya suka cara lensa baru melihat pada badan baru. Kanta sangat tajam. Lebih sukar untuk membuat imej lebih tajam dalam jawatan, jadi saya lebih suka mempunyai kamera paling tajam dan mempunyai pilihan untuk melembutkannya kemudian di pos.

Harta oleh Syarikat Pencuri, Diarahkan oleh Chris Hershman

Saya tidak menembak tanpa mirror sebelum Nikon keluar, saya cuba beberapa, tetapi tidak pernah memilikinya. Peralihan saya ke mirrorless sangat mudah, saya tidak mempunyai masalah dengannya dan untuk apa yang saya lakukan ia berfungsi dengan lebih baik. Saya fikir ramai orang akan menemui kelebihan cermin untuk menjadi sesuatu yang mereka tumpuk ke arah.

Mana-mana nasihat untuk videographers baru baru bermula?

Dapatkan ahli-ahli filem lain. Cara kerja video, anda tidak semestinya menjadi lelaki yang memegang kamera. Anda mencari orang yang sesuai, menjadi orang yang membantu dengan sikap yang baik dan mereka akan membiarkan anda di set. Kemudian anda boleh mula melihat apa peranan wujud di dunia itu dan melihat bagaimana peranan tersebut berfungsi. Sebaik sahaja anda mengenali orang-orang itu, anda lebih cenderung diberi pekerjaan oleh seseorang yang anda tahu yang tidak boleh membuat pertunjukan. Semakin ramai orang yang anda kenal dalam industri [in which] anda ingin bekerja, jika anda mendekati mereka dan belajar proses mereka, maka mereka akan selesa mengesyorkan anda. Jadilah setakat yang anda boleh, menjadi orang yang baik, membantu orang sebanyak yang anda boleh, dan jangan tunggu untuk membuatnya.

Jadilah setakat yang anda boleh, menjadi orang yang baik, membantu orang sebanyak yang anda boleh, dan jangan tunggu untuk membuatnya.

Jangan tunggu untuk membuat adalah perkara yang saya dorong. Sekiranya anda tidak mempunyai pertunjukan berbayar, beri tugas sendiri, berikan diri anda satu cabaran. Bagi saya, saya suka mempunyai set besar dan krew 30, tetapi ia juga merupakan sakit kepala dan tekanan yang memerlukan banyak tenaga. Kadang-kadang, saya hanya keluar dan menembak video muzik dengan seseorang hanya menyerahkan saya satu atau dua kanta. Saya menjadikannya projek yang lebih kreatif. Pergi ke sana dan jangan tunggu untuk mendapatkan projek berbayar untuk membina portfolio video anda.

Buat video muzik mudah, tetapkan kamera anda, rakam beberapa audio, amalkan penyegerakan. Tinggalkan kamera anda pada tripod pada kali pertama, kemudian, kembali dan tambah pergerakan atau kamera kedua. Bina sahaja. Bina pada apa yang anda lakukan kali terakhir dan anda akan menjadi baik. Anda tidak perlu tahu segala-galanya pada mulanya. Perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah mempelajari satu perkara, memiliki perkara itu, dan kemudian membinanya. Itulah bagaimana saya sampai di mana saya berada – Saya mencuba satu teknik, kemudian berkata, okay, itu ada di dalam beg. Saya mula melatih mata saya, melihat tembakan dengan apa yang saya tahu dari yang terakhir.

Wawancara ini telah diedit untuk keringkasan dan kejelasan.