Google mengetatkan keselamatan dengan mengharamkan kontraktor dan pekerja temp dari forum Kelompok dalamannya, dan meningkatkan masalah tempat kerja baru


Usaha Google untuk meningkatkan keselamatan dan kebocoran mengatasi keretakan antara pekerja sepenuh masa dan puluhan ribu kontraktor yang bekerja keras bersama mereka setiap hari, dengan beberapa kontraktor yang mengadu bahawa mereka telah terkunci daripada sistem dalaman yang diperlukan untuk pekerjaan mereka.

Pada bulan April, kontrak, vendor dan pekerja sementara Google – yang dirujuk di dalam syarikat sebagai TVC – dilarang daripada semua forum sembang dalaman yang dijalankan di Google Kumpulan, tiga pekerja TVC yang lalu memberitahu Business Insider.

Syarikat itu memetik kebimbangan keselamatan sebagai alasan untuk mengunci TV daripada forum Google Groups, satu TVC yang bekerja di YouTube pada masa itu memberitahu kami. Keputusan itu, katanya, mempunyai kesan "mengerikan" pada komuniti kontraktor di seluruh Google.

"Mereka mungkin mengandungi maklumat sulit," kata bekas ketua TV YouTubeC. "Tetapi terdapat juga Kumpulan seperti forum makanan, forum Overwatch, forum Tesla – perkara yang biasanya akan membawa masyarakat bersama dan perkara yang benar-benar akan membolehkan pekerja sepenuh masa dan TVC untuk berkolaborasi dan meningkatkan moral. cara, sama ada ia disengajakan atau tidak, [the ban] mempunyai kesan yang menggembirakan di TVC. "

Rasa pengasingan sosial diketepikan, beberapa pekerja kontrak berkata pengecualian dari Google Groups menjadikannya mustahil bagi mereka untuk melaksanakan tugas utama mereka. Di sebuah syarikat seperti Google, di mana ramai pekerja bermula sebagai TVC dan berharap dapat mengesan pengurus mereka cukup untuk mendapatkan masa penuh, perubahan peraturan telah menjadi penyebab utama kesengsaraan dan kegelisahan.

Seorang bekas Google TVC memberitahu kami bahawa beliau telah disekat dari Google Kumpulan yang "penting" untuk kerjanya dan merasa sedih bahawa pengurusnya menganjurkan untuk mendapatkan akses yang diperlukannya. Pengurus yang sama juga membantu mendapatkan kebenaran TVC untuk menempah bilik mesyuarat.

Satu lagi bekas Google TVC berkata dia mempunyai pengalaman yang berbeza dengan pengurusnya dan "tidak dapat memperoleh akses kepada banyak sistem mereka." Akibatnya, dia berkata, "anda hanya dapat melakukan separuh kerja anda."

Jurucakap Google mengesahkan dengan Business Insider bahawa TVCs terhad dalam akses mereka ke Google Groups dalam usaha untuk mengurangkan kelemahan keselamatan. Jurucakap itu juga berkata TVC disediakan akses kepada sumber yang diperlukan untuk berjaya dalam tugasan mereka di Google.

"Kami mengupah pekerja Google untuk mengerjakan pekerjaan yang menjadi teras bagi perniagaan kami, dan melihat temps, vendor dan kontraktor apabila kami sama sekali tidak mempunyai kepakaran atau infrastruktur diri sendiri, atau ketika kami memerlukan bantuan sementara karena daun pekerja atau pekerja pendek- projek jangka panjang, "kata jurucakap Google kepada Business Insider. "Temps, vendors, dan kontraktor merupakan bahagian penting dari tenaga kerja kami yang dilanjutkan, tetapi mereka bekerja oleh syarikat lain, bukan Google."

'Kami adalah warga kelas dua'

Akses yang sama kepada maklumat adalah salah satu tuntutan utama TVC semasa walkout pekerja November dan surat seterusnya ditujukan kepada CEO Google Sundar Pichai.

Dalam surat itu, TVC menulis, sebahagiannya: "Kami memerlukan ketelusan, akauntabiliti, dan perubahan struktur untuk memastikan ekuiti semua Pekerja Google … Kami mahukan akses kepada perbincangan di dewan bandar; semua komunikasi mengenai keselamatan, diskriminasi, dan salah laku seksual; dan pengembalian semula akses kami ke forum dalaman seperti Kumpulan Google. "

Tuntutan lain termasuk bayaran yang lebih baik, penjagaan kesihatan berkualiti tinggi dan percutian yang dibayar.

Baca lebih lanjut: Google menafikan tuntutan bahawa ia tidak memberi kontraktor tentang penembak aktif di YouTube – namun sekurang-kurangnya satu temp mengatakan ia adalah 'pembohongan besar lemak'

Amalan Google untuk mengupah temps dan kontraktor sebagai pengganti pekerja sepenuh masa sering dikritik sebagai cara syarikat untuk melepaskan garis bawahnya dengan mengorbankan pekerja mereka. TVC umumnya tidak menerima banyak faedah dan faedah yang mana pekerja sepenuh masa berhak, dari percutian berbayar dan hari sakit kepada bonus.

Bekas TVC kami bercakap dengan semua perasaan diskriminasi yang disahkan pada masa-masa tertentu semasa bekerja untuk Google. Daripada tidak dapat menjemput kawan atau keluarga untuk makan tengahari, secara fizikal harus memakai lencana merah – yang dikekalkan lagi oleh syarikat itu adalah atas sebab keselamatan – terdapat "perasaan keseluruhan bahawa kita warga kelas kedua," satu TVC memberitahu kami .

Seorang lagi berkata memakai lencana merah dan menjadi TVC "hampir merasakan rasa malu."

Ada tip? Hubungi wartawan ini melalui Isyarat di +1 (209) 730-3387, e-mel di nbastone@businessinsider.com, atau Twitter DM di @nickbastone.