Gereja Katolik Membuat Anda 'KAMI.' Tetapi itu bukan perkara buruk.Orang di Barat secara psikologi tidak seperti seluruh dunia. Kajian global mendapati bahawa orang Eropah Barat dan keturunan mereka cenderung lebih individualistik, kurang konformist, dan lebih percaya kepada orang asing.

Tapi kenapa? Penyelidikan baru menegaskan bahawa abad pertengahan gereja Katolik, dan penekanannya terhadap perkahwinan monogami dan unit keluarga kecil sebagai asas masyarakat, bertanggungjawab.

Menurut satu kajian yang diterbitkan hari ini (7 Nov) dalam jurnal tersebut Sains, negara dan wilayah dengan pendedahan yang lebih lama kepada Gereja Katolik Barat lebih cenderung untuk memperlihatkan psikologi individualis, nonconformist yang sama dengan negara-negara Barat. Gereja mungkin secara tidak sengaja membentuk psikologi ini dengan dasar zaman pertengahan yang berakhir perkahwinan sepupu dan lain-lain bon seperti suku, dan mewujudkan nuklear, rumah tangga monogami.

Berkaitan: 13 Fakta mengenai Sejarah Perkawinan

"Banyak dekad penyelidikan telah menunjukkan bahawa psikologi orang Barat berbeza dari seluruh dunia kerana ia lebih individualistik, analitikal, dan kurang sesuai, namun sehingga kini, kami tidak mempunyai penjelasan yang baik tentang bagaimana orang dalam Barat akhirnya mempunyai psikologi yang sangat unik, "kata Steven Heine, profesor psikologi di University of British Columbia yang tidak terlibat dalam kerja-kerja yang ada sekarang. "Kertas ini meyakinkan menunjukkan bahawa jaringan persaudaraan orang adalah pusat kepada psikologi mereka, dan bahawa Gereja Katolik zaman pertengahan telah menubuhkan beberapa dasar mengenai struktur keluarga yang mempunyai kesan yang jauh-jauh yang terus mempengaruhi bagaimana orang-orang di Barat berfikir hari ini, tidak bersuara sendiri. "

Kisah penemuan baru bermula pada tahun 2010, apabila ahli antropologi Joe Henrich dari Universiti Harvard, bersama dengan Heine dan rakan lain, menerbitkan sebuah kajian di jurnal Sains Perilaku dan Otak menunjukkan bahawa sebahagian besar penyelidikan psikologi telah dijalankan terhadap apa yang mereka sebut sebagai masyarakat "WEIRD": Barat, berpendidikan, industri, kaya dan demokratik. Penyelidikan perbandingan antara masyarakat WEIRD dan masyarakat bukan WEIRD mencadangkan bahawa subjek-subjek penyelidikan WEIRD memang kurang konformist, lebih individualistik dan lebih mempercayai orang yang tidak dikenali daripada kebanyakan negara lain di dunia, untuk menamakan beberapa perbezaan.

"Penemuan ini mencadangkan bahawa ahli-ahli masyarakat WEIRD, termasuk anak-anak muda, adalah antara populasi wakil yang paling rendah yang dapat mencari umum tentang manusia," tulis Henrich dan rakan-rakannya.

Sememangnya, penemuan ini menimbulkan persoalan tentang bagaimana masyarakat WEIRD menjadi sangat berbeza dari seluruh dunia. Henrich memikirkan persoalan ini semasa mempelajari rangkaian persaudaraan di Fiji (masyarakat bukan-WEIRD) dan semasa membaca tentang perubahan struktur keluarga yang berlaku di Eropah semasa Pertengahan umur. Dia kemudian mengetahui bahawa Jonathan Schulz, seorang ahli ekonomi di George Mason University di Virginia, sedang berusaha menangani masalah yang sama. Schulz telah menjalankan eksperimen mengenai kerjasama di seluruh dunia, dan mula mengesyaki bahawa orang yang bersedia untuk bekerjasama dipengaruhi oleh kalangan keluarga dan kerabat mereka.

Henrich, Schulz dan rakan-rakan mula menyiasat pemacu utama perubahan dalam struktur persaudaraan bangsa-bangsa Barat: Gereja Katolik zaman pertengahan. Gereja Katolik Barat, bermula pada kira-kira A.D 500, secara beransur-ansur mula mengeluarkan edicts berkaitan dengan perkahwinan dan keluarga. Perkahwinan sepupu diharamkan, bersama dengan poligami, perundingan dan banyak bentuk perkahwinan interfamilial yang secara tradisinya memperkuat ikatan dalam suku dan puak. Dalam pengaturan ini, keluarga diikat bersama oleh ikatan perkahwinan dan hubungan darah yang bertindih. Ini membawa kepada psikologi dan antropologi yang menyebut "persaudaraan yang intensif." Dalam masyarakat persaudaraan yang intensif, orang cenderung sangat setia kepada kumpulan mereka dan orang yang tidak percaya. Mereka juga lebih berkemungkinan menghargai pematuhan, kerana kelangsungan hidup dalam masyarakat ini bermaksud melemparkan banyak orang dengan keluarga dan keluarganya. Sebaliknya, masyarakat yang mempunyai kekerabatan kurang intensif memerlukan orang untuk mempercayai dan bekerjasama dengan orang yang tidak dikenali untuk bertahan hidup, dan menggalakkan individualisme dan ketidakpatuhan kepada kumpulan yang lebih besar. Dalam masyarakat kurang intensif ini, orang berkahwin di luar hubungan darah mereka dan menubuhkan keturunan keluarga bebas.

"Apa yang kita ketahui mengenai struktur persaudaraan sebelum gereja memasuki tempat kejadian (di Eropah), anda melihat bahawa ia tidak begitu berbeza dari seluruh dunia," kata Schulz kepada Live Science. Orang yang hidup dalam kumpulan yang ketat, Pada kira-kira 1500, orang Eropah kebanyakannya hidup dalam rumah-rumah nuklear monogami yang hanya terikat pada keluarga nuklear yang lain.

Kajian baru menunjukkan bahawa perubahan ini mempunyai akibat psikologi. Para penyelidik menyusun data psikologi di peringkat negara, di peringkat individu, dan di kalangan pendatang generasi kedua yang tinggal di satu negara tetapi dibesarkan oleh budaya yang lain. Mereka kemudian mengira panjang masa pendedahan kepada pengaruh Gereja Katolik Barat, kedua-dua negara demi negara serta di rantau Eropah. Pendedahan diukur oleh berapa tahun gereja Barat dipegang di rantau. Sebagai contoh, dalam AD 1054, apabila Gereja Katolik Roma dan Jemaat-jemaat Ortodoks Timur berpecah, Jemaat Roman Katolik Barat meneruskan kempen kejuruteraan sosial yang agak agresif di Eropah Barat, tetapi undang-undangnya tidak relevan di kawasan di mana Gereja-Gereja Timur mempunyai kawalan.

Para penyelidik mendapati bahawa terdapat hubungan antara psikologi WEIRD di seluruh negara dan pendedahan kepada Gereja Katolik Barat. Tidak ada kaitan antara psikologi WEIRD dan Gereja Timur, yang sesuai dengan hipotesis, para penyelidik menulis: Gereja Timur mengeluarkan edaran yang jauh lebih sedikit yang melibatkan perkahwinan dan struktur keluarga, dan analisis mendapati bahawa masa yang panjang di bawah Gereja Barat, tetapi bukan Gereja Timur, dikaitkan dengan hubungan kekerabatan yang lemah. Para penyelidik juga mengukur keamatan hubungan kekeluargaan dan mendapati bahawa jaringan kekeluargaan orang yang lebih intensif, yang kurang individualistik mereka.

Para penyelidik dikawal untuk beberapa faktor yang mungkin telah memberikan penjelasan alternatif untuk pergeseran psikologi, mulai dari keagamaan dan kekuatan kepercayaan supranatural kepada kemakmuran kawasan tertentu pada zaman pertengahan. Sebagai contoh, para penyelidik bertanya-tanya apakah institusi-institusi Rom, bukannya Dasar perkahwinan Katolik, boleh menjadi akar peralihan ini. Tetapi penyelidikan tidak menanggungnya, Henrich memberitahu Live Science. Empayar Rom Timur terus dalam bentuk Empayar Byzantine sehingga 1453. Jika peraturan Rom adalah pemacu perubahan persaudaraan dan perubahan psikologi, bekas kawasan Byzantine sepatutnya menjadi yang paling terjejas oleh psikologi baru. Tetapi mereka tidak.

Sambungan Gereja Katolik menjelaskan perbezaan dalam individualisme bukan hanya negara demi negara tetapi juga di rantau Eropah. Kawasan yang dibelanjakan lebih lama di bawah pengaruh gereja menunjukkan lebih individualisme, kurang kepatuhan dan kepercayaan dan keprihatinan dengan adil antara orang asing. Analisis imigran generasi kedua, lahir di Eropah dengan ibu bapa yang berhijrah dari tempat lain, juga menunjukkan hubungan yang sama antara pendedahan kepada Gereja Katolik, rangkaian persaudaraan dan psikologi. Mereka yang ibu-ibu yang berhijrah dari tempat-tempat dengan pendedahan lebih banyak Gereja Katolik dan kekerabatan yang kurang intensif adalah lebih individualistik, kurang konformist dan lebih percaya daripada mereka yang ibu-ibu datang dari tempat yang kurang dipengaruhi oleh Gereja Barat dan lebih berat dalam hubungan kekerabatan yang sengit.

Tidak jelas berapa lama masa psikologi rakyat berubah apabila persekitaran sosial mereka, kata Henrich. Kempen gereja untuk perkahwinan dan keluarga mengambil masa beratus-ratus tahun untuk diterapkan. Biasanya, pendatang ke negara baru mengambil profil psikologi budaya mereka dalam kira-kira tiga generasi, kata Henrich.

"Kami berharap, dalam projek-projek masa depan, untuk cuba menarik data dari sumber-sumber tertulis untuk melihat bagaimana perubahan psikologi," di Eropah Abad Pertengahan, "katanya.

Juga tidak jelas: Sama ada manusia secara tidak sengaja melakukan apa-apa hari ini yang mungkin mengubah psikologi budaya beratus-ratus tahun pada masa akan datang. Ini satu soalan yang sukar, kata Schulz, tetapi para penyelidik berminat dengan kesan psikologi yang mungkin Dasar Satu Anak Kanak-kanak China. Dasar Satu Anak, yang bermula pada tahun 1980 dan berterusan sehingga 2015, melarang kebanyakan keluarga di China daripada memiliki lebih dari satu anak, dan menukar struktur keluarga menjadi lebih kecil dan kurang luas. Kami belum tahu apa, jika ada, akibat psikologi mungkin berlaku.

Undang-undang Katolik tentang perkahwinan bukanlah keseluruhan cerita, tetapi penemuan ini menunjukkan pentingnya mengingati sejarah dalam memahami psikologi. "Sudah tentu, terdapat juga variasi dalam intensitas kekerabatan di seluruh dunia yang tidak berasal dari Gereja Katolik," Schulz kata.

Originally diterbitkan pada Sains Hidup.