Facebook yakin tidak suka $ peech – TechCrunch


Memastikan ahli politik dalam pemilihan 2020 kekal jujur ‚Äč‚Äčadalah kerja keras, jadi Facebook telah memutuskan ia akan duduk satu ini.

Pasukan kempen Joe Biden menghantar surat kepada Ketua Pegawai Eksekutif Mark Zuckerberg, COO Sheryl Sandberg dan ketua polis pilihan raya global Katie Harbath yang pada asasnya menyeru syarikat itu untuk mengambil iklan kempen Trump yang membuat tuntutan membabitkan hubungan keluarga Biden dengan Ukraine. Facebook membalas surat itu hari ini dengan surat mereka sendiri kepada Biden yang mengatakan bahawa dasar syarikat itu menghalangnya daripada membuat panggilan penghakiman atas kebenaran ucapan dalam iklan politik. The New York Times mempunyai larian penuh keadaan.

Facebook tidak bersendirian dengan cara ini; Fox News kekal adil dan seimbang terhadap isu itu juga. CNN enggan menjalankan iklan tersebut.

Kempen politik tidak kemas, jadi syarikat kandungan terbesar di Amerika – dengan penyederhana kandungan yang lebih banyak daripada mana-mana penerbitan di negara ini – meninggalkannya ke akhbar bebas untuk membebaskan apa yang dibayar untuk siaran. Tetapi bukannya Facebook mahu mengekalkan jumlah dolar iklan yang bodoh. Ia adalah bahawa syarikat itu didasarkan pada "kepercayaan asas dalam ekspresi bebas," kata mereka.

Berikut adalah petikan dari surat syarikat itu kepada pasukan Biden: "Pendekatan kami berasaskan kepercayaan asas Facebook dalam ekspresi bebas, menghormati proses demokrasi, dan kepercayaan bahawa, dalam demokrasi yang matang dengan akhbar bebas, ucapan politik sudah pasti yang paling banyak ucapan diteliti ada. "

Minta maaf, apa? "Menghormati proses demokrasi" Facebook harus menaikkan kening yang diberikan bagaimana produknya telah digunakan dalam beberapa senario yang sangat dipublikasikan. Tetapi bagaimanakah platform yang telah disalahgunakan begitu banyak untuk menjejaskan proses demokrasi merasakan ia sepatutnya mengetuk frasa itu sebagai titik bercakap PR?

Inilah surat yang lain:

Sekiranya Facebook hanya mahu membenarkan ahli politik memusnahkan mistruth dan teori konspirasi tanpa pemeriksaan fakta pada platformnya sebagai kemas kini status dari laman peribadi mereka, maka beberapa tuntutan ini boleh diambil dengan lebih serius, tetapi Facebook dibayar untuk menolak mesej ini kepada para penggunanya . Ia secara algoritma menentukan di mana mesej-mesej ini pergi berdasarkan parameter yang ditetapkan oleh kempen melalui sistem yang direka.

Sebelum anda berbunyi, ya, pengiklanan politik bukan sesuatu yang baru. Saya sedar bahawa saluran TV dan akhbar telah membawa iklan serangan berantakan dan diangkut ke dalam pendapatan pengiklanan selama beberapa dekad, tetapi Facebook adalah platform yang direka skala. Skala telah membolehkan syarikat itu mengetuk aliran hasil yang besar, tetapi ia juga membuka syarikat itu kepada kritikan. Syarikat itu telah belajar untuk menghormati skala ini selepas jumlah tekanan luaran yang banyak digunakan, tetapi mereka selalu gagal untuk membandingkan perbandingan ketika ia menguntungkan mereka.

Iklan politik akhbar dan TV dicat dengan berus yang lebih luas dan tertakluk kepada undang-undang yang lebih ketat, tetapi ada tanggungjawab dalam penargetan iklan tepat Facebook bahawa syarikat itu masih tidak nampaknya menghormati. Syarikat itu mempunyai alat untuk menolak panggilan pertimbangan pada kandungan, dan ia masih boleh melakukannya berdasarkan kes demi kes. Sesetengah kebenaran dikebumikan dengan nuansa lebih daripada yang lain, tetapi dengan melukis semua tuntutan politik yang sama dengan ketidakpedulian terhadap kebenaran, Facebook menyalahgunakan skala dan mewujudkan platform di mana ucapan ahli politik dikecualikan, seolah-olah pemimpin politik bukanlah yang paling utama sumber utama mengenai perkara-perkara politik yang bertentangan.

Undang-undang pengiklanan politik akan mengambil masa terlalu lama untuk mengejar landskap teknologi platform semasa – ia akan menjadi baik jika kita boleh mempercayai Facebook untuk kekal di barisan moral yang tidak diamanahkan secara sah. Twitter dan YouTube tidak kebal terhadap kritikan yang sama sama ada, tetapi Facebook beroperasi di siang hari, mempercayai bahawa mereka boleh membalikkan jurutera penyataan misi ekspresi bebas untuk menghalang pendapatan yang bebas daripada kebocoran.