Facebook mengingatkan kumpulan swasta: kami sedang menonton


Hanya kerana anda berada dalam Facebook peribadi tidak bermaksud syarikat tidak menyimpan tab pada apa yang anda lakukan.

Itulah peringatan tidak-halus rangkaian sosial menghantar kumpulan. Dalam catatan blog yang panjang yang diterbitkan Rabu, VP of Engineering Facebook, Tom Alison menggariskan beberapa langkah yang diambil oleh syarikat itu kepada polis yang bertindak buruk dalam kumpulan, walaupun kumpulan itu tidak dapat dilihat oleh orang ramai.

"Berada di dalam kumpulan swasta tidak bermakna tindakan anda tidak akan terlepas," kata Alison.

Pemeriksaan tersebut termasuk lebih banyak "pengesanan proaktif" oleh alat berkuasa AI Facebook yang secara automatik dapat mengesan beberapa jenis kandungan pecah aturan sebelum dilaporkan, dan peraturan yang lebih sukar untuk moderator kumpulan. Jika moderator mematahkan peraturan atau meluluskan terlalu ramai jawatan daripada ahli yang melakukannya, Facebook akan menghukum seluruh kumpulan dengan "mogok".

Syarikat itu juga telah menambah alat yang dimaksudkan untuk membantu mendidik kumpulan mengenai tingkah laku pemecahan aturan lalu dan berita palsu yang lalu.

Tiada satu pun yang baru – Facebook pertama kali mengumumkan peraturan yang lebih sukar untuk kumpulan kembali pada bulan April – namun mesej yang dikirimkan syarikat adalah jelas: kita boleh menghukum tingkah laku buruk anda walaupun ia berlaku dalam kumpulan yang kebanyakan orang tidak dapat melihat.

Itulah mesej penting untuk menghantar Facebook, kerana itu keperluan kumpulan. Syarikat itu telah menggembar-gemburkan kejayaan kumpulan selama bertahun-tahun, dan kerana ia berusaha untuk mengorientasikan dirinya sendiri di sekeliling "privasi," kumpulan adalah bahagian yang semakin penting dari persamaan itu.

Tetapi ia juga memerlukan kumpulan untuk dilihat sebagai ruang yang selamat, yang tidak selalu berlaku. Sebagai Facebook bergerak untuk membendung berita palsu dan propaganda, kumpulan Facebook swasta telah muncul sebagai salah satu bahagian yang lebih bermasalah dari platformnya.

Kumpulan-kumpulan swasta, sebelum ini dikenali sebagai kumpulan "rahsia" atau "tertutup", tidak dapat diakses oleh orang awam dan boleh disembunyikan sepenuhnya daripada bukan ahli. Dan, tanpa kesederhanaan yang ketat, kerahsiaan relatif ini membolehkan sesetengah kumpulan menjadi beracun, memakan cesspools teori konspirasi dan gangguan.

Ini membantu menjelaskan mengapa Facebook telah melabur begitu banyak dalam usahanya untuk lebih dekat dengan kumpulan. Ia memerlukan kumpulan, tetapi ia juga memerlukan ahli kumpulan untuk mengetahui Facebook sedang menonton.

Cms% 252f2019% 252f8% 252ff62055c9 ffa0 abc1% 252fthumb% 252f00001.jpg% 252foriginal.jpg? Signature = nv8jl pnvrpkxx zeg0boceocru = & source = https% 3a% 2f% 2fvdist.aws.mashable