Facebook mengemas kini alat tindak balas krisis, menambah integrasi WhatsApp – TechCrunch


Facebook sedang meluaskan Krisis Response, ciri pelaporan dan komunikasi yang digunakan dalam 300 krisis di lebih daripada 80 negara. Syarikat hari ini mengumumkan beberapa ciri baru, termasuk integrasi WhatsApp, sokongan untuk perkongsian maklumat yang pertama dan pengembangan alat "Data untuk Baik" untuk perkara-perkara seperti peta bencana dan perpindahan yang lebih baik.

Tindak balas Krisis pada asalnya berkembang dari segelintir ciri yang membantu keluarga, rakan dan masyarakat menyokong satu sama lain setelah terjadinya bencana. Beberapa tahun yang lalu, Facebook menganjurkan alat ini – seperti Pemeriksaan Keselamatan, Bantuan Komuniti dan Pengumpulan Dana – semuanya di bawah pusat berpusatkan "Krisis Tindak Balas".

Hari ini, Facebook menambah fungsi baru kepada Respons Krisis yang akan membolehkan orang di kawasan yang terjejas berkongsi maklumat langsung mengenai apa yang mereka saksikan atau fikir orang lain harus tahu – seperti bangunan runtuh atau penutupan jalan, sebagai contoh. Ini adalah tambahan kepada keupayaan mereka yang sedia ada untuk berkongsi permintaan atau tawaran untuk bantuan, seperti sebelum ini.

Di samping itu, Facebook Crisis Response kini berfungsi dengan WhatsApp . Integrasi ini agak ringan – set keseluruhan ciri tidak datang ke WhatsApp, untuk menjadi jelas. Tetapi orang kini boleh menawarkan atau meminta bantuan menerusi aplikasi pesanan, bukan menggunakan hanya Facebook Messenger.

Alat "Data untuk Baik" Facebook juga dikemas kini dan diperluas. Melalui perkongsian dengan lebih daripada 100 organisasi, Facebook menyediakan peta bencana dan organisasi bantuan dengan maklumat tentang di mana untuk mengedarkan bekalan, berdasarkan data agregat dan anonim.

Dengan kemas kini, Facebook mengatakan ia kini dapat menyampaikan kemas kini ini kepada pegawai negeri dan tempatan, serta agensi bantuan persekutuan, terima kasih kepada perkongsian dengan organisasi seperti Direct Relief dan Perikatan Kebangsaan untuk Yayasan Keselamatan Awam GIS (NAPSG).

Syarikat itu juga memperbaiki peta bencana, berikutan kerja-kerja dengan pakar mengenai topik perpindahan, seperti Pusat Pemantauan Pemindahan Antarabangsa. Peta-peta telah diperbetulkan untuk perkara-perkara seperti corak perjalanan dan penduduk pelancongan, kata Facebook.

Ciri-ciri baru sedang dilancarkan sekarang.