Facebook Memperkenalkan Generasi Baru Pelabur Alumni. Masa ini, Wanita Adakah Dalam Caj<div _ngcontent-c14 = "" innerhtml = "

Wayam pergerakan #MeToo dicapai Lembah Silikon pada musim panas 2017, bekas eksekutif Facebook, Alison Rosenthal mahu melakukan sesuatu-mungkin meninggalkan Silicon Valley untuk menjalankan tugas atau bekerja secara sepenuh masa.

Kemudian pelumba profesional sekali sahaja mengingat pelajaran dari bekas jurulatihnya: "Rasakkan kekuatan anda; melatih kelemahan anda. "Rosenthal terkesan oleh kumpulan kerja seperti Semua Meningkatkan telah dilakukan untuk menggalakkan lebih banyak usahawan dan pelabur teknologi wanita. Tetapi dia merasakan bahawa pengasas "nonobvious" masih ditinggalkan. "Banyak firma tradisional telah membuat beberapa perubahan tambahan, yang saya gemari," katanya. "Saya mahu melakukan sesuatu secara berbeza dan lebih kuat."

Hasilnya ialah Leadout Capital, sebuah dana baru $ 27 juta yang memfokuskan diri untuk melabur dalam pemula pra-benih dan pemula peringkat benih yang pengasasnya berasal, atau menampung, masyarakat yang kurang mendapat layanan. Dengan Rosenthal, umur 42 tahun, sebagai rakan pengurusan, dan sekumpulan pekerja awal Facebook sebagai pelabur, Leadout Capital telah membuat lima pelaburan dan mengira Melinda Gates dan TPG Capital co-CEO Jon Winkelried sebagai pelabur. Megan Smith, bekas pegawai eksekutif dan ketua teknologi Google di Amerika Syarikat, adalah penasihat utama.

Terdapat begitu banyak wang yang tersisa di atas meja dan bakat yang terbuang di negara ini dan di dunia ini; orang yang sangat luar biasa yang mempunyai idea genius dan 'tidak melihat bahagiannya'.

Megan Smith

Sebagai syarikat teknologi tinggi seperti Airbnb, Slack dan Uber pergi awam, atau mendekati peristiwa penting itu, ramai pekerja mereka pergi untuk memulakan perniagaan mereka sendiri dan menaikkan jutaan untuk melabur di tempat lain, membiak permulaan baru dan mempengaruhi pengasas yang berkembang.

Beban di sekeliling syarikat-syarikat ini, dan kekayaan yang mereka hasilkan, dapat mengatasi pembukaan teknologi tinggi semalam, syarikat seperti Facebook, yang pergi awam pada tahun 2012. Facebook menghasilkan bahagian pelaburnya daripada pangkat eksekutif awalnya, seperti Sean Parker (Presiden pertama Facebook dan sekarang bekas rakan kongsi di Firma Pengasas firma teroka) dan Matt Cohler (rakan kongsi di firma teroka Benchmark dan pengarah Uber). Tetapi tujuh tahun selepas IPO, cerita Facebook dalam VC masih bermain.

Gelombang baru termasuk pemimpin dana baru seperti Rosenthal di Leadout Capital dan wanita F7 Ventures, yang dilancarkan lewat tahun lepas. Ramai yang tidak kelihatan seperti pelabur modal teroka stereotaip, industri yang masih dikuasai oleh lelaki putih. Dan kerana mereka berjanji untuk membela permulaan dan perniagaan yang diketuai oleh wanita dan perniagaan yang pengasasnya berasal dari kumpulan yang kurang berpengetahuan, portfolio mereka tidak sepatutnya.

"Sistem sukar diubah," kata Rosenthal. "Kita semua perlu melakukan bahagian kita, dari tepi atau keluar dari dalam, untuk membantu ke sana."

***

RLaluan osenthal ke modal teroka bermula dengan melompat dari Wall Street ke dunia hoodies. Seorang pelajar asli Connecticut dan seorang pelajar sejarah di Brown University, Rosenthal memulakan kerjayanya sebagai penganalisis di Goldman Sachs pada tahun 1998 dan menyusul rakan sejawatnya untuk menerajui booming dot-com pada tahun 2001 di firma ekuiti swasta General Atlantic. Laluannya berubah ketika, sebagai calon M.B.A. di Stanford, dia melihat seorang teman sebiliknya, seorang jurutera, menghabiskan masa lapangnya di laman web yang dipanggil The Facebook. Apabila dia melihat Cohler, maka salah seorang pemimpin produk Facebook terkemuka, bercakap di universiti, Rosenthal terpikat. Beliau menyertai Facebook pada tahun 2006 sebagai salah satu daripada 100 pekerja pertamanya. Dalam tempoh lima tahun akan datang, Rosenthal mengawasi perkongsian mudah alih Facebook dan membantu memimpin pembangunan perniagaan sebagai salah satu eksekutif utama di sebalik pelancaran butang "saham".

Rosenthal telah mengambil berbasikal untuk bersenam dengan rakan sekelas sekolah perniagaannya, dan ketika di Facebook, dia mengambil kesempatan daripada panggilan luar jam dengan pelanggan di Asia Tenggara dan Eropah untuk melatih dan kemudian masuk dan menang, semakin kompetitif kaum. Selama dua tahun sehingga 2010, dia menunggang Pasukan Berbasikal Wanita TIBCO Professional. Pada masa itu Rosenthal bertemu isterinya, pro global yang berlumba untuk Team USA.

Kecemerlangan sukan, terutamanya sukan ketahanan, memerlukan "tekanan mental tertentu," kata Rosenthal. Mereka juga memerlukan pelaksanaan yang teliti. Apabila Rosenthal menyertai firma perindustrian Greylock pada tahun 2011 sebagai usahawan di dalam kediaman dan mula melabur secara peribadi dalam permulaan, pendekatannya adalah mudah: mengenal pasti usahawan dengan ciri-ciri yang sama. Tetapi dia tidak cukup dengan pengendali gatal: Pada tahun 2014 dia menyertai salah satu pelaburan Greylock, Wealthfront, di mana dia menghabiskan dua tahun akan datang menjalankan perkongsian strategik.

Kemudian datang musim panas tahun 2017, dan pilihan Rosenthal untuk bagaimana dia boleh mempunyai kesan yang paling. Reid Hoffman telah menjadi kawan dan mentor semasa dia bekerja di Greylock. Milyuner Pengasas LinkedIn dibeli keinginan Rosenthal untuk mengenal pasti pengasas yang kurang berkemampuan yang pada gilirannya membina syarikat untuk pasaran tersebut. Rosenthal berpaling kepada bekas rakan sekerja yang dia upah di Wealthfront, Bennett Surajat, yang berasal dari Indonesia, untuk bergabung dengannya sebagai rakan kongsi umum. Mereka menamakan firma Leadout Capital, untuk taktik lumba di mana para penunggang basikal mencipta pemadam api untuk pemenang mereka yang dimaksudkan untuk mencapai peregangan rumah dengan kelajuan maksimum.

Mandat adalah untuk melabur dalam pengasas yang tidak diinsuranskan, kebanyakannya. Kebanyakan pelaburan Leadout setakat ini dalam perniagaan yang diketuai oleh wanita dan orang warna. Tetapi tidak seperti dana seperti Dana Pengasas Perempuan, Leadout Capital tidak memberi mandat bahawa pelaburannya mestilah sesuai dengan kedua-dua kriteria ini, mengira faktor lain seperti pendidikan dan pendidikan sebagai "tidak jelas," juga. Untuk mengenal pasti usahawan yang sesuai dengan acuannya, Rosenthal mendapatkan bantuan dua ahli akademik dan penulis universiti dari University of Pennsylvania, Angela Duckworth, pengarang buku laris mengenai grit, dan Adam Grant. Mereka mengenal pasti empat kekuatan utama kekayaan usahawan yang mungkin membuat kejayaan pelaburan: kerendahan hati, cita-cita, memberi dan, baik, baik.

Lima pelaburan utama Leadout Capital termasuk empat perniagaan yang diketuai oleh wanita, tiga daripadanya mempunyai pengasas Latin, terdiri daripada penjejak haiwan kesayangan (Pawscout) dan perolehan untuk agensi kerajaan (CoProcure) untuk membuat cadangan (Booksloth) dan imej udara (Swiftera). Tetapi yang kelima, permulaan kotak masuk e-mel Monolist, diketuai oleh tiga pengasas lelaki yang semuanya bekerja di syarikat lama Rosenthal dan Weets. Tanpa penjagaan formal di tempat, terpulang kepada Rosenthal dan Surajat sama ada pelaburan sedemikian membuktikan lebih pengecualian atau peraturan.

Setakat ini, pendekatan Rosenthal telah memenanginya Gates, penderma utama kepada All Raise dan pelabur utama dalam pengurus dana wanita, serta Winkelried, TPG yang melabur secara peribadi. "Kami memerlukan lebih banyak pengurus dana seperti Ali yang melabur di peringkat benih dan akan mengubah dinamik dan peluang dalam industri dalam cara yang boleh diukur," kata Hoffman, yang melabur melalui asasnya, dalam e-mel.

Bekas rakan sekerja dan rakan-rakan dari hari-hari Facebook Rosenthal juga meletakkan wang di belakang visi Rosenthal, termasuk bekas bendahari Cipora Herman, awal jurutera Jeff Rothschild dan bekas bos perkongsian Dan Rose. "Terdapat begitu banyak wang yang tersisa di atas meja dan bakat yang dibazirkan di negara ini dan di dunia ini; orang yang sangat luar biasa yang mempunyai idea genius dan 'tidak melihat bahagiannya,' "kata Smith, yang bertemu Rosenthal ketika mereka bekerja di Google dan Facebook. "Mereka mendapat sisa pembiayaan berbanding yang lain, dan ia tidak perlu."

***

Fatau syarikat saiz Facebook-lebih daripada $ 500 bilion dalam permodalan pasaran hari ini, naik daripada $ 104 bilion pada IPO 2012 – cap jari syarikat di sekitar industri teroka itu tidak jelas. Sesetengah alumni Facebook yang masuk ke dalam pelaburan sebelum IPO, termasuk Chamath Palihapitiya Sosial Modal, Dave Morin (pendiri Slow Ventures), dan Cohler, telah sebahagiannya bersara atau melangkah jauh dari pelaburan melabur.

Sejak bertahun-tahun lamanya, bekas Facebookers telah menjadi penyokong permulaan, termasuk Kevin Colleran dan Sam Lessin di Slow dan bekas ketua infrastruktur Jonathan Heiliger di Vertex AS. Tetapi sementara rangkaian pelabur Google dan Twitter meningkat menjadi terkenal-dan kini rangkaian pelabur Airbnb dan Uber-Facebook tidak begitu mudah untuk ditentukan.

Sebahagian daripada itu boleh menjadi kebetulan masa. Apabila para eksekutif Google ingin membuat kerjaya seterusnya mereka dalam tahun-tahun selepas IPO tahun 2004, mereka dapat melangkah ke jurang yang ditinggalkan oleh pelabur-pelabur yang berundur dari krisis kewangan tahun 2008, tahun-tahun tanpa lemak yang akan menghasilkan beberapa pulangan baru-baru ini Twitter dan Uber. Facebook masih peribadi kemudian. Dan walaupun beberapa Facebookers mempunyai wang tunai untuk menulis cek peribadi, mereka yang tinggal jangka panjang dengan syarikat itu lebih cenderung untuk menyimpan pelaburan sedemikian untuk mengelakkan persepsi konflik kepentingan. "Orang Facebook telah dibesarkan di dalam, 'Kami membiarkan kerja kami bercakap untuk dirinya sendiri'," kata Joshua Rahn, rakan umum di studio Laoans permulaan dan pekerja ketujuh Facebook yang diupah di New York.

Tetapi kekurangan gembar-gembur di sekitar rangkaian pelabur Facebook boleh mempunyai banyak kaitan dengan tanaman unicorns semasa, yang melakukan perkara lebih cepat dan lebih kuat. Syarikat-syarikat mereka semakin didasarkan pada kampus tetapi di San Francisco, dikelilingi oleh permulaan lain dan dikendalikan oleh pekerja dengan harapan untuk meningkat cepat-dan mungkin bergerak cepat juga. Dan apabila penilaian mereka boleh mencecah puluhan bilion dolar sementara masih swasta, dan pekerja boleh mengeluarkan wang di pasaran sekunder, para eksekutif mereka tidak mempunyai insentif untuk menunggu IPO.

Andrew Chen, rakan umum di Andreessen Horowitz, mengetuai usaha pengambilalihan Uber sehingga tahun lepas. Dia berkata dia boleh menghitung sedozen bekas rakan sekerja yang telah bergabung dengan firma VC sebagai pelabur atau usahawan di dalam kediaman pada tahun lalu. Peralihan serupa berlaku di unicorns seperti Airbnb dan Slack, di mana pemimpin produk seperti Jonathan Golden dan April Underwood telah beralih menjadi modal kapitalis. Sekurang-kurangnya satu dana yang diasaskan oleh Airbnb alumni, Modal Gelombang, membuat percikan dalam beberapa bulan kebelakangan ini dengan mengumumkan ia akan melabur dalam alumni Airbnb menjadi usahawan (dana itu sudah ada kembali fokus itu; kebetulan, penanam bersama Sara Adler sebelumnya bekerja di Facebook).

Walaupun seperti terbitan Airbnb, Uber atau Slack terbentuk, sesuatu yang lucu berlaku. Alumni Facebook diam secara diam-diam membina gelombang kedua kapitalis teroka yang akan mempunyai kuasa untuk mempengaruhi yang permulaannya berjaya pada masa depan – dan mereka kelihatan sangat berbeza dari Mark Zuckerberg dan rakan sebilik Harvardnya. Mereka termasuk pelabur warisan Latin seperti Cuervo, yang mencipta studio permulaan dan dana Combine pada 2016, dan Mike Vernal, yang menyertai syarikat modal teroka Sequoia sebagai rakan kongsi pada tahun itu. Mereka juga termasuk wanita, seperti jurutera wanita pertama Facebook, Ruchi Sanghvi, yang melancarkan komuniti teknologi South Park Commons pada tahun 2015 dan diumumkan dana yang sama April lalu, dan Rosenthal di Leadout.

Rosenthal tidak bersendirian dalam mengatakan pelajaran #MeToo dan usaha All Raise membantu memberi inspirasi kepada pendekatan yang lebih didorong oleh misi sebagai pengurus dana wanita. Di F7 Ventures, bekas eksekutif jualan Facebook, Kelly Graziadei menyertai firma teroka sebagai usahawan di dalam kediaman apabila meninggalkan Facebook dan diilhamkan untuk menyerang sendiri oleh statistik seperti peratusan rendah dolar usaha yang dilaburkan setiap tahun oleh dana yang diuruskan oleh wanita ( 1.5% pada tahun 2018). Kini Graziadei bekerjasama dengan enam orang kanan kanan dan bekas wanita eksekutif dari Facebook di F7, yang telah membuat lima pelaburan sendiri dan ingin menulis kira-kira 20 cek kira-kira $ 50,000 kepada sekurang-kurangnya 50% startup wanita yang dipimpin pada tahun hadapan . "Nasihat saya untuk orang lain adalah: Jika anda berminat mula melakukannya," kata Graziadei. "Saya begitu mengetuai Facebook setelah itu, mata saya menjadi besar, dan saya melihat dunia besar di luar Facebook."

Bekas eksekutif jualan Facebook Kelly Graziadei (jauh kiri) bertemu dengan 50 pelabur sebelum memutuskan untuk melancarkan dana sendiri, F7 Ventures. Dia disertai oleh enam orang semasa dan bekas Facebooker, termasuk (mengikut arah jam dari kiri) rakan kongsi aktif Yvette Lui, Robyn Reiss dan Joanna Lee Shevelenko, serta penasihat Kirthiga Reddy dan Sarah Smith, serta ketujuh yang kekal tanpa nama kerana kedudukannya sekarang di Facebook.

MAHKAMAH KURSUS F7 VENTURES; PHOTO OF REDDY KIRTHIGA BY MAHESH KUMAR / AP; AVATAR DARIPADA FACEBOOK.COM

***

PKetua Pegawai Eksekutif awscout Andrea Chavez berasa ragu-ragu terhadap modal teroka apabila dia bertemu dengan Rosenthal di Leadout Capital. Salah satu daripada lima adik-beradik Mexico-Amerika to pergi dari pendidikan rendah berpendapatan rendah di New Mexico ke Harvard University, dia telah menerima ijazah undang-undang dan Sarjana dalam sains komputer dari Stanford University dan telah menjalin dua permulaan dan bekerja sebagai eksekutif di lain. Tetapi apabila dia pergi untuk mendapatkan pembiayaan untuk Pawscout, yang menjual tag pintar yang dihubungkan dengan internet untuk haiwan kesayangan, dia terus menolak.

Dengan beratus-ratus ribu pengguna dan beribu-ribu unit yang dijual pada masa mesyuarat kosong, Pawscout kelihatan terlalu besar untuk pemeriksaan pertama dan terlalu kecil untuk satu peringkat kemudian. Sementara itu, produknya-perkakasan untuk pemilik haiwan peliharaan-mudah dibuang. "Para pelabur tidak tahu bagaimana untuk menyerang kami," kata Chavez. Tetapi apabila Chavez bertemu Rosenthal, kedua-duanya menyuarakan bagaimana pengalaman Facebook Rosenthal dapat membantu mengembangkan aplikasi sosial Pawscout yang semakin popular untuk pemiliknya untuk berkongsi foto dan petua. Leadout Capital menjadi firma VC pertama untuk menyokong permulaannya a Cek $ 1 juta.

"Ia kelihatan seperti perlawanan yang sempurna. Mereka memberi tumpuan kepada orang-orang yang tidak cerdik, dan menjadi tidak kenal sama-sama mendebarkan dan memalukan pada masa yang sama, "kata Chavez. "Saya gembira ada firma seperti mereka memberi tumpuan kepada orang seperti kita yang mungkin terlepas pandang. Tetapi ia agak tragis yang perlu ada firma seperti ini, kerana saya agak jelas. "

">

When gerakan #MeToo mencapai Silicon Valley pada musim panas 2017, mantan eksekutif Facebook Alison Rosenthal ingin melakukan sesuatu-mungkin meninggalkan Silicon Valley untuk menjalankan tugas atau bekerja dalam kebijakan penuh-waktu.

Kemudian pelumba profesional sekali sahaja mengingat pelajaran dari bekas jurulatihnya: "Rasakkan kekuatan anda; melatih kelemahan anda. "Rosenthal terkesan oleh kumpulan kerja seperti Semua Meningkatkan telah dilakukan untuk menggalakkan lebih banyak usahawan dan pelabur teknologi wanita. Tetapi dia merasakan bahawa pengasas "nonobvious" masih ditinggalkan. "Banyak firma tradisional telah membuat beberapa perubahan tambahan, yang saya gemari," katanya. "Saya mahu melakukan sesuatu secara berbeza dan lebih kuat."

Hasilnya ialah Leadout Capital, sebuah dana baru $ 27 juta yang memfokuskan diri untuk melabur dalam pemula pra-benih dan pemula peringkat benih yang pengasasnya berasal, atau menampung, masyarakat yang kurang mendapat layanan. Dengan Rosenthal, umur 42 tahun, sebagai rakan pengurusan, dan sekumpulan pekerja awal Facebook sebagai pelabur, Leadout Capital telah membuat lima pelaburan dan mengira Melinda Gates dan TPG Capital co-CEO Jon Winkelried sebagai pelabur. Megan Smith, bekas pegawai eksekutif dan ketua teknologi Google di Amerika Syarikat, adalah penasihat utama.

Terdapat begitu banyak wang yang tersisa di atas meja dan bakat yang terbuang di negara ini dan di dunia ini; orang yang sangat luar biasa yang mempunyai idea genius dan 'tidak melihat bahagiannya'.

Megan Smith

Sebagai syarikat berteknologi tinggi seperti Airbnb, Slack dan Uber pergi awam, atau hampir dengan peristiwa itu, ramai pekerja mereka pergi untuk memulakan perniagaan mereka sendiri dan menaikkan jutaan orang untuk melabur pada orang lain, membiak permulaan baru dan mempengaruhi pengasas yang berkembang.

Kerentanan di sekitar syarikat-syarikat ini dan kekayaan yang mereka hasilkan, dapat mengatasi pembukaan teknologi tinggi semalam, syarikat seperti Facebook, yang dipublikasikan pada tahun 2012. Facebook menghasilkan sahamnya dari kalangan para eksekutif awalnya, seperti Sean Parker (presiden pertama Facebook dan kini bekas rakan kongsi di Firma Pengasas firma teroka) dan Matt Cohler (rakan kongsi di firma teroka Benchmark dan pengarah Uber). Tetapi tujuh tahun selepas IPO, cerita Facebook dalam VC masih bermain.

Gelombang baru termasuk pemimpin dana baru seperti Rosenthal di Leadout Capital dan wanita F7 Ventures, yang dilancarkan lewat tahun lepas. Ramai yang tidak kelihatan seperti pelabur modal teroka stereotaip, industri yang masih dikuasai oleh lelaki putih. Dan kerana mereka berjanji untuk membela permulaan dan perniagaan yang diketuai oleh wanita dan perniagaan yang pengasasnya berasal dari kumpulan yang kurang berpengetahuan, portfolio mereka tidak sepatutnya.

"Sistem sukar diubah," kata Rosenthal. "Kita semua perlu melakukan bahagian kita, dari tepi atau keluar dari dalam, untuk membantu ke sana."

***

RLaluan osenthal ke modal teroka bermula dengan melompat dari Wall Street ke dunia hoodies. Seorang pelajar asli Connecticut dan seorang pelajar sejarah di Brown University, Rosenthal memulakan kerjayanya sebagai penganalisis di Goldman Sachs pada tahun 1998 dan menyusul rakan sejawatnya untuk menerajui booming dot-com pada tahun 2001 di firma ekuiti swasta General Atlantic. Laluannya berubah ketika, sebagai calon M.B.A. di Stanford, dia melihat seorang teman sebiliknya, seorang jurutera, menghabiskan masa lapangnya di laman web yang dipanggil The Facebook. Apabila dia melihat Cohler, maka salah seorang pemimpin produk Facebook terkemuka, bercakap di universiti, Rosenthal terpikat. Beliau menyertai Facebook pada tahun 2006 sebagai salah satu daripada 100 pekerja pertamanya. Dalam tempoh lima tahun akan datang, Rosenthal mengawasi perkongsian mudah alih Facebook dan membantu memimpin pembangunan perniagaan sebagai salah satu eksekutif utama di sebalik pelancaran butang "saham".

Rosenthal telah mengambil berbasikal untuk bersenam dengan rakan sekelas sekolah perniagaannya, dan ketika di Facebook, dia mengambil kesempatan daripada panggilan luar jam dengan pelanggan di Asia Tenggara dan Eropah untuk melatih dan kemudian masuk dan menang, semakin kompetitif kaum. Selama dua tahun sehingga 2010, dia menunggang Pasukan Berbasikal Wanita TIBCO Professional. Pada masa itu Rosenthal bertemu isterinya, pro global yang berlumba untuk Team USA.

Kecemerlangan sukan, terutamanya sukan ketahanan, memerlukan "tekanan mental tertentu," kata Rosenthal. Mereka juga memerlukan pelaksanaan yang teliti. Apabila Rosenthal menyertai firma perindustrian Greylock pada tahun 2011 sebagai usahawan di dalam kediaman dan mula melabur secara peribadi dalam permulaan, pendekatannya adalah mudah: mengenal pasti usahawan dengan ciri-ciri yang sama. Tetapi dia tidak cukup dengan pengendali gatal: Pada tahun 2014 dia menyertai salah satu pelaburan Greylock, Wealthfront, di mana dia menghabiskan dua tahun akan datang menjalankan perkongsian strategik.

Kemudian datang musim panas tahun 2017, dan pilihan Rosenthal untuk bagaimana dia boleh mempunyai kesan yang paling. Reid Hoffman telah menjadi kawan dan mentor semasa dia bekerja di Greylock. Pembina pertubuhan LinkedIn billionaire membeli keinginan Rosenthal untuk mengenal pasti pengasas yang kurang berkemampuan yang pada akhirnya membangunkan syarikat-syarikat untuk pasaran tersebut. Rosenthal berpaling kepada bekas rakan sekerja yang dia upah di Wealthfront, Bennett Surajat, yang berasal dari Indonesia, untuk bergabung dengannya sebagai rakan kongsi umum. Mereka menamakan firma Leadout Capital, untuk taktik lumba di mana para penunggang basikal mencipta pemadam api untuk pemenang mereka yang dimaksudkan untuk mencapai peregangan rumah dengan kelajuan maksimum.

Mandat adalah untuk melabur dalam pengasas yang tidak diinsuranskan, kebanyakannya. Kebanyakan pelaburan Leadout setakat ini dalam perniagaan yang diketuai oleh wanita dan orang warna. Tetapi tidak seperti dana seperti Dana Pengasas Perempuan, Leadout Capital tidak memberi mandat bahawa pelaburannya mestilah sesuai dengan kedua-dua kriteria ini, mengira faktor lain seperti pendidikan dan pendidikan sebagai "tidak jelas," juga. Untuk mengenal pasti usahawan yang sesuai dengan acuannya, Rosenthal mendapatkan bantuan dua ahli akademik dan penulis universiti dari University of Pennsylvania, Angela Duckworth, pengarang buku laris mengenai grit, dan Adam Grant. Mereka mengenal pasti empat kekuatan utama kekayaan usahawan yang mungkin membuat kejayaan pelaburan: kerendahan hati, cita-cita, memberi dan, baik, baik.

Lima pelaburan utama Leadout Capital termasuk empat perniagaan yang diketuai oleh wanita, tiga daripadanya mempunyai pengasas Latin, terdiri daripada penjejak haiwan kesayangan (Pawscout) dan perolehan untuk agensi kerajaan (CoProcure) untuk membuat cadangan (Booksloth) dan imej udara (Swiftera). Tetapi yang kelima, permulaan kotak masuk e-mel Monolist, diketuai oleh tiga pengasas lelaki yang semuanya bekerja di syarikat lama Rosenthal dan Weets. Tanpa penjagaan formal di tempat, terpulang kepada Rosenthal dan Surajat sama ada pelaburan sedemikian membuktikan lebih pengecualian atau peraturan.

Setakat ini, pendekatan Rosenthal telah memenangi Gates, penderma utama kepada All Raise dan pelabur utama dalam dana pengurus wanita, serta Winkelried, yang melabur secara peribadi. "Kami memerlukan lebih banyak pengurus dana seperti Ali yang melabur di peringkat benih dan akan mengubah dinamik dan peluang dalam industri dalam cara yang boleh diukur," kata Hoffman, yang melabur melalui asasnya, dalam e-mel.

Bekas rakan sekerja dan rakan-rakan dari hari-hari Facebook Rosenthal juga meletakkan wang di belakang visi Rosenthal, termasuk bekas bendahari Cipora Herman, jurutera awal Jeff Rothschild dan bekas bos perkongsian Dan Rose. "Terdapat begitu banyak wang yang tersisa di atas meja dan bakat yang dibazirkan di negara ini dan di dunia ini; orang yang sangat luar biasa yang mempunyai idea genius dan 'tidak melihat bahagiannya,' "kata Smith, yang bertemu Rosenthal ketika mereka bekerja di Google dan Facebook. "Mereka mendapat sisa pembiayaan berbanding yang lain, dan ia tidak perlu."

***

Fatau syarikat saiz Facebook-lebih daripada $ 500 bilion dalam permodalan pasaran hari ini, naik daripada $ 104 bilion pada IPO 2012 – cap jari syarikat di sekitar industri teroka itu tidak jelas. Beberapa alumni Facebook yang mendapat pelaburan sebelum IPO, termasuk Chamath Palihapitiya, Modal Sosial, Dave Morin (cofounder of Slow Ventures), dan Cohler, sebahagiannya telah bersara atau melangkah keluar dari pelaburan teroka.

Sejak bertahun-tahun lamanya, bekas Facebookers telah menjadi penyokong permulaan, termasuk Kevin Colleran dan Sam Lessin di Slow dan bekas ketua infrastruktur Jonathan Heiliger di Vertex AS. Tetapi sementara rangkaian pelabur Google dan Twitter meningkat menjadi terkenal-dan kini rangkaian pelabur Airbnb dan Uber-Facebook tidak begitu mudah untuk ditentukan.

Sebahagian daripada itu boleh menjadi kebetulan masa. Apabila para eksekutif Google ingin membuat kerjaya seterusnya mereka dalam tahun-tahun selepas IPO tahun 2004, mereka dapat melangkah ke jurang yang ditinggalkan oleh pelabur-pelabur yang berundur dari krisis kewangan tahun 2008, tahun-tahun tanpa lemak yang akan menghasilkan beberapa pulangan baru-baru ini Twitter dan Uber. Facebook masih peribadi kemudian. Dan walaupun beberapa Facebookers mempunyai wang tunai untuk menulis cek peribadi, mereka yang tinggal jangka panjang dengan syarikat itu lebih cenderung untuk menyimpan pelaburan sedemikian untuk mengelakkan persepsi konflik kepentingan. "Orang Facebook telah dibesarkan di dalam, 'Kami membiarkan kerja kami bercakap untuk dirinya sendiri'," kata Joshua Rahn, rakan umum di studio Laoans permulaan dan pekerja ketujuh Facebook yang diupah di New York.

Tetapi kekurangan gembar-gembur di sekitar rangkaian pelabur Facebook boleh mempunyai banyak kaitan dengan tanaman unicorns semasa, yang melakukan perkara lebih cepat dan lebih kuat. Syarikat-syarikat mereka semakin didasarkan pada kampus tetapi di San Francisco, dikelilingi oleh permulaan lain dan dikendalikan oleh pekerja dengan harapan untuk meningkat cepat-dan mungkin bergerak cepat juga. Dan apabila penilaian mereka boleh mencecah puluhan bilion dolar sementara masih swasta, dan pekerja boleh mengeluarkan wang di pasaran sekunder, para eksekutif mereka tidak mempunyai insentif untuk menunggu IPO.

Andrew Chen, rakan umum di Andreessen Horowitz, mengetuai usaha pengambilalihan Uber sehingga tahun lepas. Dia berkata dia boleh menghitung sedozen bekas rakan sekerja yang telah bergabung dengan firma VC sebagai pelabur atau usahawan di dalam kediaman pada tahun lalu. Peralihan serupa berlaku di unicorns seperti Airbnb dan Slack, di mana pemimpin produk seperti Jonathan Golden dan April Underwood telah beralih menjadi modal kapitalis. Sekurang-kurangnya satu dana yang diasaskan oleh Airbnb alumni, Modal Gelombang, membuat percikan dalam beberapa bulan kebelakangan ini dengan mengumumkan ia akan melabur dalam alumni Airbnb menjadi usahawan (dana itu sudah ada kembali fokus itu; kebetulan, penanam bersama Sara Adler sebelumnya bekerja di Facebook).

Walaupun seperti terbitan Airbnb, Uber atau Slack terbentuk, sesuatu yang lucu berlaku. Alumni Facebook diam secara diam-diam membina gelombang kedua kapitalis teroka yang akan mempunyai kuasa untuk mempengaruhi yang permulaannya berjaya pada masa depan – dan mereka kelihatan sangat berbeza dari Mark Zuckerberg dan rakan sebilik Harvardnya. Mereka termasuk pelabur warisan Latin seperti Cuervo, yang mencipta studio permulaan dan dana Combine pada 2016, dan Mike Vernal, yang menyertai syarikat modal teroka Sequoia sebagai rakan kongsi pada tahun itu. Mereka juga termasuk wanita, seperti jurutera wanita pertama Facebook, Ruchi Sanghvi, yang melancarkan komuniti teknologi South Park Commons pada tahun 2015 dan diumumkan dana yang sama April lalu, dan Rosenthal di Leadout.

Rosenthal tidak bersendirian dalam mengatakan pelajaran #MeToo dan usaha All Raise membantu memberi inspirasi kepada pendekatan yang lebih didorong oleh misi sebagai pengurus dana wanita. Di F7 Ventures, bekas eksekutif jualan Facebook, Kelly Graziadei menyertai firma teroka sebagai usahawan di dalam kediaman apabila meninggalkan Facebook dan diilhamkan untuk menyerang sendiri oleh statistik seperti peratusan rendah dolar usaha yang dilaburkan setiap tahun oleh dana yang diuruskan oleh wanita ( 1.5% pada tahun 2018). Kini Graziadei bekerjasama dengan enam orang kanan kanan dan bekas wanita eksekutif dari Facebook di F7, yang telah membuat lima pelaburan sendiri dan ingin menulis kira-kira 20 cek kira-kira $ 50,000 kepada sekurang-kurangnya 50% startup wanita yang dipimpin pada tahun hadapan . "Nasihat saya untuk orang lain adalah: Jika anda berminat mula melakukannya," kata Graziadei. "Saya begitu mengetuai Facebook setelah itu, mata saya menjadi besar, dan saya melihat dunia besar di luar Facebook."

Bekas eksekutif jualan Facebook Kelly Graziadei (jauh kiri) bertemu dengan 50 pelabur sebelum memutuskan untuk melancarkan dana sendiri, F7 Ventures. Dia disertai oleh enam orang semasa dan bekas Facebooker, termasuk (mengikut arah jam dari kiri) rakan kongsi aktif Yvette Lui, Robyn Reiss dan Joanna Lee Shevelenko, serta penasihat Kirthiga Reddy dan Sarah Smith, serta ketujuh yang kekal tanpa nama kerana kedudukannya sekarang di Facebook.

MAHKAMAH KURSUS F7 VENTURES; PHOTO OF REDDY KIRTHIGA BY MAHESH KUMAR / AP; AVATAR DARIPADA FACEBOOK.COM

***

PKetua Pegawai Eksekutif awscout Andrea Chavez berasa ragu-ragu terhadap modal teroka apabila dia bertemu dengan Rosenthal di Leadout Capital. Salah satu daripada lima adik-beradik dari Amerika Syarikat yang berasal dari New Mexico untuk belajar di Harvard University, beliau telah menerima ijazah undang-undang dan sains komputer dalam bidang sains komputer dari Stanford University dan telah menjalin dua permulaan dan bekerja sebagai eksekutif di lain. Tetapi apabila dia pergi untuk mendapatkan pembiayaan untuk Pawscout, yang menjual tag pintar yang dihubungkan dengan internet untuk haiwan kesayangan, dia terus menolak.

Dengan beratus-ratus ribu pengguna dan beribu-ribu unit yang dijual pada masa mesyuarat kosong, Pawscout kelihatan terlalu besar untuk pemeriksaan pertama dan terlalu kecil untuk satu peringkat kemudian. Sementara itu, produknya-perkakasan untuk pemilik haiwan peliharaan-mudah dibuang. "Para pelabur tidak tahu bagaimana untuk menyerang kami," kata Chavez. Tetapi apabila Chavez bertemu Rosenthal, kedua-duanya menyuarakan bagaimana pengalaman Facebook Rosenthal dapat membantu mengembangkan aplikasi sosial Pawscout yang semakin popular untuk pemiliknya untuk berkongsi foto dan petua. Leadout Capital menjadi firma VC pertama untuk menyokong permulaannya a Cek $ 1 juta.

"Ia kelihatan seperti perlawanan yang sempurna. Mereka memberi tumpuan kepada orang-orang yang tidak cerdik, dan menjadi tidak kenal sama-sama mendebarkan dan memalukan pada masa yang sama, "kata Chavez. "Saya gembira ada firma seperti mereka memberi tumpuan kepada orang seperti kita yang mungkin terlepas pandang. Tetapi ia agak tragis yang perlu ada firma seperti ini, kerana saya agak jelas. "