Eropah dan Rusia Mempunyai Masalah Parachute ExoMars. Ia Boleh Menghancurkan Pelancaran Mars 2020


Terdapat kebimbangan bahawa misi ExoMars 2020 Eropah-Rusia boleh menjadi ExoMars 2022.

Isu ini melibatkan ujian payung terjun dan satu siri snags yang dihadapi ketika cuba terbang-memenuhi syarat sistem keturunan. The ExoMars pasukan terus menyelesaikan masalah reka bentuk payung terjun berikutan ujian kejatuhan ketinggian tinggi yang gagal pada minggu lepas.

Misi ExoMars yang akan datang terdiri daripada peluru berburu hidup bernama Rosalind Franklin dan platform sains permukaan dipanggil Kazachok, yang dijadualkan melancarkan musim panas akan datang dan menyentuh di Planet Merah pada bulan Mac 2021.

Berkaitan: Bagaimana Kerja Misi ExoMars Eropah-Rusia (Infographic)

Jika misi merindui tetingkap pelancaran 2020, ia perlu menunggu sehingga sekurang-kurangnya 2022 untuk peluang seterusnya untuk mengangkatnya. (Pelancaran tingkap untuk misi Marikh dibuka hanya sekali setiap 26 bulan.)

Oh, pelaut!

Beberapa ujian payung terjun ExoMars telah dijalankan di tapak Perbadanan Ruang Sweden, Pejabat Angkasa Eropah (ESA) menulis dalam satu kenyataan semalam (12 Ogos).

Ujian pertama dilakukan pada tahun lepas. Ia melibatkan payung terjun utama yang terbesar, iaitu 115 kaki (35 meter) lebar – lebih besar daripada apa-apa pelantar yang pernah diterbangkan ke atas misi Marikh. Sebuah helikopter menjatuhkan pelongsor dari ketinggian 0,1 kilometer (1.2 kilometer), dan payung terjun itu berjaya dikerahkan dan dinaikkan, kata pegawai ESA.

Tetapi dua ujian berikutnya tidak berjalan lancar.

"Pada 28 Mei tahun ini, urutan penempatan semua empat payung terjun telah diuji untuk kali pertama dari ketinggian 29 km [18 miles] – dibebaskan dari belon helium stratosferik, "kata para pejabat ESA dalam pernyataan itu." Sementara mekanisme penyebaran diaktifkan dengan benar, dan urutan keseluruhan selesai, kedua kanopi parasut utama mengalami kerosakan. "

Pasukan ExoMars membuat beberapa perubahan pada reka bentuk sistem payung terjun sebelum ujian ketinggian tinggi seterusnya pada 5 Ogos, yang memberi tumpuan hanya pada pelongsor 115 kaki lebar. Hasilnya sama dengan percubaan terdahulu: langkah-langkah awal telah diselesaikan dengan betul, tetapi pelongsor mengalami kerosakan kanopi sebelum inflasi. Modul ujian akhirnya turun hanya di bawah seretan pelongsor kecil, kata para pegawai ESA.

"Adalah mengecewakan bahawa adaptasi reka bentuk pencegahan yang diperkenalkan berikutan anomali ujian terakhir tidak membantu kami melepasi ujian kedua dengan jayanya, tetapi selalunya kami tetap fokus dan berusaha untuk memahami dan membetulkan kecacatan itu untuk melancarkan tahun depan, "Kata ketua pasukan ESA ExoMars Francois Spoto dalam kenyataan itu.

Pasukan itu merancang untuk menjalankan satu lagi ujian ketinggian tinggi parasut utama sebelum penghujung tahun 2019. Percubaan kualifikasi seterusnya payung terjun utama kedua akan dijangka pada awal tahun 2020.

Berkaitan: Menduduki Marikh: Sejarah Misi Planet Merah Robotik (Infographic)

Saiz komponen penting dalam misi ExoMars 2020.

Saiz komponen penting dalam misi ExoMars 2020.

(Kredit imej: ESA)

Cuba memahami masalah ini

Tidak banyak peluang untuk melakukan ujian penurunan ketinggian berskala tinggi. Jadi, pasukan ExoMars juga sedang mempertimbangkan untuk membina lebih banyak model ujian payung terjun dan melaksanakan simulasi berasaskan tanah untuk lebih memahami proses pengekod payung payung yang rumit, dinamik, kata para pegawai ESA.

Para pakar ESA dan NASA berkumpul secara kerap untuk bertukar idea mengenai sains dan teknologi angkasa lepas. Sebagai tambahan kepada forum-forum tersebut, para pakar payung terjun Mars akan mengadakan bengkel bulan depan dalam usaha untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Masa berjalan pendek

Misi ExoMars yang akan datang mempunyai sistem penyusutan payung terjun yang jauh lebih kompleks daripada yang digunakan untuk misi NASA di Mars.

Sama ada ExoMars mengalami masalah payung terjun atau perkara lain yang berkaitan dengan sistem payung terjun tidak jelas.

Dan dengan jangka masa yang singkat, perbincangan ESA / NASA dapat dikelirukan kerana peraturan dan peraturan Peraturan Bantuan Teknikal (TAA) dan Trafik Antarabangsa dalam Peraturan Senjata (ITAR).

NASA menggigit kuku

Di bahagian NASA, projek Mars Exploration Rover (MER) – Spirit and Opportunity – melalui kuku yang sama seperti ujian drop parah di Tasik California di California yang dihadapi masalah. Reka bentuk semula pelongsor diperlukan, bersama dengan menggunakan Kompleks Aerodinamik Penuh Kebangsaan (NFAC) di Pusat Penyelidikan Ames NASA di Silicon Valley.

NASA's parasut mega-parasut untuk misteri Mars rover misi menjalani sebanyak enam ujian yang berbeza antara Oktober 2007 dan April 2009 dalam NFAC. Payung terjun itu mempunyai 80 garis larangan, diukur lebih daripada 165 kaki (50 m) panjang, dan dibuka kepada diameter hampir 51 kaki (16 meter).

Roh, Peluang dan Keingintahaan semua mendarat dengan aman di Marikh. Rasa ingin tahu menyentuh pada bulan Ogos 2012, dan Roh dan Peluang mendarat beberapa minggu pada Januari 2004.

Program ExoMars Eropah-Rusia terdiri daripada dua fasa. Fasa pertama melancarkan Trace Gas Orbiter (TGO) dan pendaratan pendaratan yang dipanggil Schiaparelli pada Mac 2016. TGO mencapai orbit Mars dengan selamat, tetapi Schiaparelli terhempas ketika percubaan mendarat pada Oktober 2016 kerana kesalahan data.

Rosalind Franklin dan Kazachok mewakili fasa kedua ExoMars. Eropah membina rover, sementara Rusia membekalkannya Pendarat Kazachok.

NASA merancang untuk melancarkan peluru memburu hidup ke Planet Merah pada musim panas yang akan datang. The Mars 2020 rover berasaskan berat Curiosity dan akan menggunakan sistem keturunan yang terakhir, yang bergantung pada parasut dan kren langit berkuasa roket.

Leonard David adalah penulis buku yang baru dikeluarkan, "Bulan Rush: Perlumbaan Angkasa Baru"diterbitkan oleh National Geographic pada bulan Mei 2019. Seorang penulis lama untuk Space.com, David telah melaporkan industri ruang angkasa lebih daripada lima dekad. Ikuti kami di Twitter @Spacedotcom atau Facebook.