Empat pil PrEPs atas permintaan boleh menghentikan HIV


PORTLAND, Oregon – San Fransiskan mempunyai pilihan baru ketika datang ke profilaksis pra-pendedahan HIV: PrEP on-demand.

Mereka masih boleh memilih PRP setiap hari dengan kombinasi emtricitabine plus tenofovir desoproxil fumarate (Truvada, Sains Gilead) atau emtricitabine ditambah tenofovir alafenamide (Descovy, Sains Gilead). Tetapi sekarang, mereka boleh memilih atas permintaan PrEP – yang dijuluki "PrEP 2-1-1 untuk seks anal" oleh Yayasan AIDS San Francisco – untuk mencegah HIV, yang terdiri daripada dua pil Truvada sekurang-kurangnya 2 jam sebelum hubungan seks dan satu pil pada setiap dua hari berikutnya.

"Ini pilihan yang baik untuk orang yang mempunyai hubungan seks yang kurang kerap dan boleh merancang ke hadapan," kata Janessa Broussard, RN, AGNP-C, pengarah perkhidmatan klinikal di Yayasan AIDS.

Dan untuk pembekal yang baru membuat preskripsi PrEP – sama ada setiap hari atau pada protokol 2-1-1 – "ia adalah masa yang sesuai untuk masuk kerana kami mempunyai satu ton bukti untuk menyokong kedua-dua pendekatan", katanya. Berita Perubatan Medscape.

Dari bulan Mac hingga Ogos, 517 lelaki gay terutamanya memilih pendekatan baru di klinik Foundation San Francisco AIDS. Tiada yang telah mendapat HIV, Broussard melaporkan kepada orang ramai yang berdiri sendiri di sini di Persatuan Jururawat dalam persidangan AIDS Care 2019.

Harian, 2-1-1 , atau kedua-duanya

Hampir 2 tahun yang lalu, pesakit mula muncul di klinik Magnet di Daerah Castro dengan soalan: Bolehkah mereka mempunyai akses kepada protokol di mana Truvada tidak digunakan setiap hari, tetapi pada masa hubungan seks? Penyelidikan di Eropah menunjukkan bahawa ia menghalang penghantaran HIV dalam lelaki gay.

"Sesetengah pelanggan mendedahkan bahawa mereka telah bertukar diri sendiri kepada PrEP atas permintaan, "jelas Broussard. Oleh itu, yayasan itu menduga ia harus mengembangkan rancangan untuk menangani masalah itu.

Mereka menambah pilihan yang ketiga – dan sama untuk pencegahan HIV dalam bentuk protokol 2-1-1 yang dibentangkan dalam percubaan IPERGAY klinikal besar, seperti yang dilaporkan oleh Berita Perubatan Medscape.

Dalam kajian itu, 400 lelaki gay dengan pelbagai faktor risiko untuk HIV adalah rawak kepada protokol atas permintaan – dos dua Truvada 2 hingga 24 jam sebelum hubungan seks, satu pil 24 jam selepas pil pertama, dan satu lagi pil 24 jam selepas itu, dengan menganggap mereka tidak mempunyai hubungan seks lagi – atau kepada plasebo.

Pemerolehan HIV adalah 86% lebih rendah dalam kumpulan 2-1-1 daripada kumpulan plasebo.

Penyelidikan menunjukkan bahawa 2 hingga 24 jam adalah masa yang mencukupi untuk membawa kepekatan ubat pada tisu rektum sehingga paras perlindungan, Broussard melaporkan.

Dalam lanjutan terbuka label IPERGAY, pengambilalihan turun 97%. "Jadi ia bekerja lebih baik dalam kehidupan sebenar," katanya.

Dalam kajian susulan, PREVENIR, yang membandingkan setiap hari dengan PrEP atas permintaan pada 1435 orang – lelaki gay dan beberapa wanita transgender – tiada peserta dalam mana-mana kumpulan yang memperoleh HIV.

Dan PrP harian adalah 99% berkesan, menurut laporan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC).

Penemuan itu, bersama dengan data kehidupan sebenar dari lelaki yang menggunakan pendekatan di Eropah dan Kanada – pengambilalihan sifar HIV dengan 2-1-1 hingga kini – dan pengesahan Jabatan Kesihatan Awam San Francisco, meyakinkan Yayasan AIDS yang telah siap untuk menawarkan protokol. Bukti itu kukuh, kata Broussard

Memandangkan Pendekatan Hak

Walaupun klinik lain menawarkan 2-1-1 sebagai usaha terakhir untuk orang yang tidak mematuhi Truvada harian, "kami memutuskan untuk menawarkannya sebagai pilihan yang sama," katanya.

Walau bagaimanapun, protokol itu tidak tersedia untuk orang yang mempunyai hubungan seks vagina, kerana tiada kajian telah dilakukan pada wanita, dan bukti menunjukkan bahawa Truvada tidak menumpukan perhatian dengan cepat dalam tisu vagina seperti yang dilakukan pada tisu rektum. Dan ia tidak ditunjukkan untuk orang yang tidak dapat diselesaikan hepatitis B kerana ubat-ubatan di Truvada dapat mengaktifkan semula virus.

Magnet tidak mengesyorkan protokol 2-1-1 dengan Descovy kerana tidak ada percubaan PrEP atas permintaan dengan gabungan itu, jelas Broussard. Pentadbiran Makanan dan Dadah AS tidak meluluskan permintaan atas permintaan sama ada Truvada atau Descovy, dan syarikat-syarikat dadah tidak bertanya.

"Tetapi kita sentiasa" ditetapkan label luar dalam HIV, katanya. "Kami selalu menjadi penyangak. Doktor yang menetapkan 2-1-1 akan berada dalam syarikat yang baik."

Kerana kajian awal telah menunjukkan bahawa hormon feminisasi dapat menurunkan tahap Truvada dalam darah, Magnet menyarankan PrEP sehari untuk orang transgender menggunakan hormon. Walau bagaimanapun, apabila pesakit transgender hadir ke klinik, klinik memberi mereka semua fakta, termasuk yang tidak jelas sama ada pengurangan tenofovir itu dikaitkan dengan peningkatan pemerolehan HIV, dan biarkan mereka memilih, kata Broussard.

Klinik juga menawarkan pilihan "PrEP kedua-duanya". Orang boleh mengubah dos PrPP mereka untuk menandingi aktiviti seks mereka. Apabila mereka mengalami lebih banyak hubungan seks, mereka menggunakan Truvada setiap hari; apabila mereka kurang seks, mereka menggunakan protokol 2-1-1.

"Kami mahu membantu individu mewujudkan apa yang terbaik untuk mereka," katanya. Tetapi sama ada cara, "anda perlu merancang lebih awal untuk pendekatan ini. Anda tidak boleh secara spontan menggunakan kaedah pencegahan ini."

Itulah sebabnya dia tidak mencadangkan PrEP 2-1-1 untuk remaja. "Itu menunggu 2 jam boleh menjadi masalah," katanya, menimbulkan ketawa daripada penonton.

Anda perlu merancang lebih awal untuk pendekatan ini. Anda tidak boleh secara spontan menggunakan kaedah pencegahan ini.

Lima bulan selepas PrEP 2-1-1 menjadi pilihan di klinik asas, kebanyakan orang masih menggunakan protokol yang mereka pilih semasa lawatan awal mereka. Orang yang mempunyai pasangan dengan HIV atau bilangan hubungan seks yang tinggi mungkin lebih memilih dos harian.

Tetapi 207 orang memilih untuk 2-1-1 dan 76 untuk kedua-duanya. Menjelang bulan Ogos, 164 orang telah beralih dari harian ke 2-1-1 dos dan 146 orang baru untuk PrEP memilih protokol 2-1-1, jadi 517 orang menggunakan 2-1-1 PrEP, Broussard melaporkan.

Kerosakan untuk PrEP 2-1-1 adalah tiga kenalan seksual sebulan. Lebih dari itu dan ia menjadi lebih mudah untuk mengambil pil setiap hari daripada mengesan dos 2-1-1, katanya.

Ini kerana anda perlu mempunyai sekurang-kurangnya satu tempoh 24 jam di mana anda tidak mempunyai hubungan seks dan masih dilindungi oleh dadah sepenuhnya. Jadi jika anda mengambil dos dua kali pada 8 PM dan bersetubuh malam itu, anda akan mengambil dos seterusnya pada 8 PM keesokan harinya dan kemudian keesokan harinya. Tetapi jika anda melakukan hubungan seks sekali lagi dalam tempoh itu, anda perlu mengambil sekurang-kurangnya satu lagi pil Truvada pada 8 PM. Pada ketika itu, anda hanya mengambilnya setiap hari, jelasnya.

"Kami juga memberi nasihat kepada orang ramai bahawa mengambil dos pengambilan lebih hampir 24 jam sebelum seks lebih baik daripada 2 jam," katanya. "Anda lebih dilindungi 24 jam daripada 2 jam." Tetapi, dia berkata, permulaan 2 jam bermula menyediakan ubat yang cukup dalam tisu untuk mencegah penularan.

Jika pesakit terlepas dos semasa proses 2-1-1, Broussard dan rakannya menasihati pesakit: "Ambil dua Truvada dan hubungi kami pada waktu pagi."

Pada ketika itu, mereka menambah dolutegravir selama 30 hari sebagai profilaksis postexposure. Sejak Mac, mereka telah menetapkan dolutegravir kepada 18 orang, lapor Broussard.

"Dengan bilangan orang yang kita lihat, itu nombor yang agak rendah," katanya. "Apabila saya telah melakukan tinjauan carta, ramai yang tidak menasihatkan kami pergi 2-1-1 tetapi mereka memutuskan untuk tetap. Biasanya kami menggunakan ini sebagai peluang untuk membantu mereka membuat keputusan yang perlu mereka lakukan PrEP setiap hari . "

Ambil dua Truvada dan hubungi kami pada waktu pagi.

Pengertian seberapa cepat Truvada membina tisu rektum telah mengubah cara penyedia menetapkan semua jadual berlainan PrEP.

Daripada memberitahu orang yang memulakan PrEP setiap hari untuk mengambil ubat itu selama 7 hari untuk memastikan ia dilindungi, Broussard dan rakan-rakannya kini menasihatkan pesakit PrEP yang baru menjalani seks anal untuk mengambil dua pil pada hari pertama mereka supaya mereka dilindungi dalam tempoh 24 jam, sama ada mereka melakukan 2-1-1 atau tidak.

Di San Francisco, mereka menggunakan pencegahan untuk melawan HIV, dengan kit untuk dipadankan: empat pil dalam botol kecil dengan penutup penggera.

Pakar klinik mengambil kit mulakan dengan mereka untuk melakukan ujian HIV dan kaunseling PrEP pada acara. Selepas pengambilan untuk menentukan kelayakan dan membincangkan pendekatan PrEP yang berbeza, pesakit yang memilih PrEP mendapatkan kit tersebut. Penyedia menggalakkan pesakit mengambil dos pemuatan mereka dengan segera supaya mereka boleh bersedia untuk masuk dalam masa 2 jam.

"Ini," katanya sambil menunjukkan gambar kit padat, "boleh menghentikan HIV."

A Game-Changer

Dos pemuatan boleh mengubah amalan, kata Kim Hutchinson, RN, dari Klinik Old Town, sebuah pusat kesihatan yang berpotensi federal untuk orang berpendapatan rendah di Portland, Oregon.

Penyedia di kliniknya menawarkan PrEP, dia menjelaskan, tetapi "ia tidak diterima secara meluas sebagaimana mestinya." Dan bagi pelanggan mereka, yang kebanyakannya mempunyai perumahan dan penagihan yang tidak stabil dan cabaran kesihatan mental, cadangan CDC untuk menunggu 7 hari penuh selepas permulaan PrEP untuk seks "hanya tidak realistik," katanya.

"Banyak pelanggan kami menggunakan seks untuk memenuhi keperluan mereka," katanya. "Ini adalah strategi yang lebih berguna."

Dia kini diilhamkan untuk memulakan klinik Pras yang dikendalikan oleh jururawat untuk pesakitnya, katanya.

Ia sudah berubah amalan untuk Jeffrey Schaffer, RN, dari Perkhidmatan Kesihatan Luar Bandar di Provincetown, Massachusetts.

Apabila dia mendengar mengenai PrEP 2-1-1 dari pendahulu Broussard, dia terinspirasi. Provincetown adalah destinasi popular untuk ahli komuniti gay, lesbian, biseksual, dan transgender semasa musim panas. Maka apabila dia mendengar tentang kerja Magnet, dia melawat klinik dan mengetahui tentang protokol, yang boleh didapati di laman web Yayasan AIDS San Francisco. Beliau kemudian meminta Jabatan Kesihatan Provincetown untuk memulakan PrEP 2-1-1.

Selepas beberapa kebimbangan, "mereka menjadi tertarik untuk membincangkannya. Sama seperti apa, apabila anda berkata, 'Saya mahu lari ini,' orang akan berkata, 'Kita tidak boleh berbuat demikian.' Tetapi sudah tentu kita boleh. "

Persatuan Jururawat dalam Penjagaan AIDS 2019. Dibentangkan pada 7 November 2019.

Ikut Medscape di Facebook, Twitter, Instagram, dan YouTubeNormal