Drummer Turned Tech Entrepreneur Builds Captive To Create Data Search Powered Platform Powered<div _ngcontent-c14 = "" innerhtml = "

Dominic Joseph, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif, Menangkap

Menangkap

Satu siri wawancara dengan inovator kreatif dan pemasaran mengubah landskap perniagaan pada Festival Kreativiti Cannes Lions 2019:& nbsp; Dominic Joseph, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif, Menangkap.

Bruce Rogers:& nbsp; Beritahu kami tentang Menangkap dan bagaimana ia berlaku?

Dominic Joseph:& nbsp; Saya akan bermula pada permulaan. Saya seorang pemain drum profesional yang ditandatangani untuk Polydor Universal. Saya melakukannya selama empat atau lima tahun, melawat beberapa kumpulan besar seperti Killers, Bravery dan band pop indie yang lain. Sayangnya kerjaya saya tidak berfungsi seperti yang dirancang. Band ini secara serentak jatuh dari label rekod dan saya akhirnya menjadi drummer sesi, yang saya tidak suka terutamanya kerana saya benar-benar menikmati proses membina sebuah band, tetapi saya juga sangat kecewa dengan hakikat bahawa apabila anda pemain drum anda tidak mengawal kerjaya anda kerana ia benar-benar turun kepada penyanyi dan lagu-lagu. Jadi, saya akhirnya mengiklankan, seperti kebanyakan pemain gendang yang gagal (ketawa).

Rogers: & nbsp;Mengapa iklan?

Joseph: & nbsp;Apabila saya berhenti drum, saya pada dasarnya tidak mempunyai sebarang kelayakan sehingga saya cuba mencari pekerjaan. Saya memohon kepada beban label rekod dan tiada siapa yang kembali kepada saya. Saya akhirnya menanggapi iklan di internet untuk melakukan penjualan iklan di Media Corporation PLC, yang merupakan sebuah syarikat awam Inggeris yang merupakan sebuah rumah jualan pengiklanan yang mewakili pelbagai akhbar nasional.

Saya bermula di sana dan saya akhirnya menjalankan pasukan jualan UK selepas lima tahun. Semasa berada di sana saya menjual produk pengiklanan yang cukup biasa, dan anda dapat melihat kebangkitan Google yang akan datang. Google benar-benar menjadi kuasa utama dalam pertumbuhan pengiklanan digital dan kekal sebagai sebab utama mengapa digital adalah di mana ia hari ini. Saya tidak boleh benar-benar percaya bahawa data carian tidak digunakan untuk menguasai perkara lain dan jenis pengiklanan yang lain di luar iklan carian. Oleh itu, saya berumur 26 tahun ketika saya memutuskan untuk berhenti kerja saya, mula Menangkap dan mengumpulkan produk yang sedang mencari data yang menjanakan media dan secara langsung menggerakkan tugas membina produk dan syarikat ini. Kini lapan tahun kemudian dan ia masih merupakan produk yang banyak dilaburkan dan dibina. Ia adalah satu usaha yang luar biasa.

Kami pakar dalam membawa data carian dari mana sahaja selain dari Google dan Amazon. Kami sedar bahawa orang mencari produk dan berurusniaga untuk membeli produk di seluruh Web, sepanjang masa. Mereka boleh bercuti di laman pelancongan atau mereka boleh mencari kereta di tapak automotif. Pandangan yang sama juga berlaku untuk laman runcit dan kewangan dan banyak sektor dan industri yang berlainan. & Nbsp; Kami memutuskan untuk bekerjasama dengan penerbit untuk menyediakan produk pengiklanan berdasarkan data carian dan membina perniagaan dari sana.

Rogers: & nbsp;Adakah penerbit kebanyakannya menggunakan alat carian Google?

Yusuf:& nbsp; Kadang-kadang mereka lakukan. Sebenarnya, Google bukanlah teknologi carian di tapak yang paling biasa. Walaupun ia adalah Google, masih data yang dimiliki oleh penerbit itu. & Nbsp; Apa yang kami sedar ialah pencarian sebenarnya di tapak adalah sangat kuat kerana ia mengenal pasti pengguna yang lebih jauh turun corong pembelian. Pengguna lebih banyak dalam proses belian. Ia sangat berbutir. Anda mempunyai maklumat peringkat produk yang tidak anda dapatkan di Google, jadi data carian berkualiti tinggi. Rakan kongsi penerbitan pertama kami adalah tapak perbandingan harga perjalanan yang mempunyai 50 juta carian sebulan dari orang yang mencari cuti dan penerbangan, dengan destinasi dan parameter yang sangat spesifik. Kami mempunyai data carian kualiti yang sangat baik yang pada masa ini tidak diakses oleh orang lain, termasuk Google. Inilah yang kami membina perniagaan itu.

Rogers: & nbsp;Apakah pandangan lain dari data?

Joseph: & nbsp;Kami dapat menggabungkan data carian dengan data urus niaga dan kami tahu itu jelas merupakan laluan yang akan menjadi sangat kuat untuk pemasar. Pemasar menggunakan data carian kami untuk menyasarkan kempen, serta sasaran jenama pesaing. Mereka boleh menyasarkan profil pengguna berdasarkan data carian mereka.& nbsp;Kami kemudian menjadi perniagaan pertama-wawasan selama lima, enam tahun yang lalu kerana wawasan memahami apa yang pengguna cari, memahami transaksi laluan dan apa lagi yang mereka cari dan apa yang sedang berjalan. Wawasan ini amat kritikal bagi jenama untuk memahami cara memposisikan diri mereka dan bagaimana untuk memasarkan dengan lebih berkesan.

Rogers: & nbsp;Bagaimanakah anda membina infrastruktur berteknologi untuk dapat menanggung semua data itu untuk menghasilkan pandangan tersebut apabila anda bukan jurutera atau ahli sains komputer?

Joseph: & nbsp;Saya selalu menjadi orang yang berfokus pada produk. Saya sangat suka meletakkan bersama-sama produk, tetapi saya pasti bukan seorang jurutera. Pada tahun pertama produk itu datang oleh saya pada dasarnya meletakkan bersama-sama dan menggambar bersama apa yang sepatutnya kelihatan dan apa yang kita mahu lakukan. Dalam lelaran pertama kami membina produk yang berdaya maju dan kami menyerahkan beberapa juta pada tahun pertama. Itu membolehkan kita menaikkan beberapa juta pelaburan selepas tahun pertama, yang kemudiannya kami melabur dalam pasukan kejuruteraan yang lebih komprehensif dan marilah kita membina teknologi semantik kita sendiri.

Pada tahun 2015 apabila kami melakukan yang lain, dana yang lebih besar semakin meningkat, kami benar-benar memupuk pasukan kejuruteraan dan juga tinggi pasukan komersial. Sekarang syarikat itu adalah 250 orang (60 orang yang menjadi jurutera). Kami mempunyai jurutera pembelajaran mesin yang pakar dalam semantik. Kami mempunyai aliran keseluruhan kejuruteraan yang memberi tumpuan kepada navigasi suara. Produk telah berkembang banyak sekali dari tempat kami mula.

Rogers: & nbsp;Apakah metrik pertumbuhan yang boleh anda kongsi?

Joseph: & nbsp;Kami sedang menuju ke arah pendapatan $ 100 juta. Kami mempunyai pelaburan yang banyak sejak beberapa tahun kebelakangan kerana kami telah membina pasukan tersebut dan mencapai keuntungan kira-kira dua tahun yang lalu. Sekarang kita baru sahaja memacu pertumbuhan dan keuntungan sejak itu. Kami mempunyai daya tarikan hebat dengan pelanggan. Saya fikir pelanggan seperti bekerja dengan kami kerana mereka jelas akan bekerjasama dengan Google – semua orang akan bekerjasama dengan Google. Ia bukan satu kes kami menggantikan Google; itu mengenai hakikat bahawa data carian kami datang dari tempat yang berbeza. Kami juga menyediakan sejumlah besar kelonggaran kepada pelanggan kami. Kami memberi mereka wawasan tersuai. Kami benar-benar dilihat sebagai kawan kepada pelanggan-pelanggan ini dan bukan seseorang yang akan makan tengahari mereka.

& nbsp;Rogers: & nbsp;Siapakah pelabur luar anda?

Joseph: & nbsp;Kami telah mengumpulkan sekitar $ 12 juta daripada Smedvig Capital dan Panoramic, yang merupakan firma VC yang berpangkalan di UK.& nbsp;Apabila kami memulakan syarikat kami dua orang lelaki muda dan saya masih banyak belajar di tempat kerja. Industri ini sentiasa berkembang dan memerlukan lengkung pembelajaran yang tidak pernah berakhir. Memiliki pelabur pintar di sekeliling kita telah benar-benar membantu kami menilai perniagaan dan memberi tumpuan kepada keuntungan. Kami telah membuka 11 wilayah yang berbeza yang menjadi tumpuan besar untuk pengembangan antarabangsa kami, dan kami sentiasa memastikan bahawa kami mempunyai tonggak strategik hak perniagaan sambil mengekalkan dasar bunyi data carian kami dan teknologi semantik ..

Rogers: & nbsp;Apakah masa depan yang kelihatan seperti untuk Menangkap?

Joseph: & nbsp;Kami mahu mempengaruhi cara pengguna mencari. Oleh itu, teknologi baru yang kami bina dan aliran inovasi ini akan membolehkan kami memberikan pengalaman pelanggan yang lebih baik kepada pengguna apabila mereka mencari sesuatu. Kami benar-benar menumpukan pada carian suara. Kami telah mencipta teknologi navigasi yang membolehkan pengguna menavigasi melalui domain dan melalui kandungan tanpa perlu menyentuh apa-apa, sepanjang jalan ke urus niaga. Dan kita akan mendapat dorongan besar pada tahun ini.

Kami mahu memahami apa yang dikehendaki pengguna dan kemudian membolehkan syarikat membuat keputusan yang lebih baik berdasarkan pengetahuan itu. Untuk benar-benar memahami apa yang pengguna mahukan anda perlu memahami apa yang mereka cari dalam aplikasi, dalam laman web, dan melalui suara. Kami ingin memberikan pandangan holistik bahawa teknologi kami dapat mengekstrak nilai dari syarikat-syarikat dan kemudian sebagai balasan, boleh menjadi lebih bijak dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik. Tidak ada had apa yang boleh kita lakukan dengan perniagaan ini. Skala itu sangat besar, terutamanya kerana pencarian sedang berkembang begitu banyak sekarang. Pengguna tidak hanya mencari di Google lagi. Seluruh ruang itu berpecah di hadapan mata kami. Terdapat cara-cara baru yang pengguna mencari sesuatu. Ini sangat menarik untuk kami.

Rogers: & nbsp;Di manakah sensasi keusahawanan anda berasal? Di mana awak membesar?

Joseph: & nbsp;Saya dibesarkan di luar London. Ibu dan ayah saya masih mempunyai kedai alat muzik di sana kerana mereka telah menjalani kehidupan saya sepanjang hayat. Saya berasal dari keluarga yang menjalankan perniagaannya sendiri, dan sudah tentu ia adalah perniagaan kecil. Dari umur yang sangat muda, saya selalu menyukai idea membina projek, dan saya tidak menyedari bahawa ia adalah sesuatu yang disebut "perniagaan" sehingga ia menjadi satu. Syarikat pertama yang saya buat adalah perniagaan jualan semula raket tenis di mana saya dapati pembekal di Asia yang membuat raket tenis Yonex yang tidak berwarna. Saya boleh membelinya untuk kira-kira $ 30.00 dan saya boleh menjualnya di kelab tenis untuk kira-kira $ 120.00. Mereka adalah raket tenis tanpa nama dan semua orang mahu mereka. Saya melakukan pelbagai syarikat kecil lain selepas itu. Walaupun semasa saya berkunjung dengan band, saya masih ingat bahawa saya masih memikirkan perkara-perkara dari perspektif perniagaan.

Saya fikir ia hanya sesuatu yang anda dilahirkan dengan. Saya pasti bersedia untuk meluangkan masa untuk bekerja untuk syarikat lain. Saya percaya bahawa untuk meneruskan industri ini, saya perlu mempunyai pemahaman yang berwibawa tentang lapisan yang memenangi kempen pengiklanan dan memahami apa yang dikehendaki para pemasar. Jadi, saya percaya anda perlu meletakkan masa anda, tetapi saya hanya merasakan selepas lima tahun saya sudah bersedia untuk pergi.

Rogers: Adakah anda masih bermain muzik?

Joseph: & nbsp;Saya masih bermain; Saya telah bermain selama lebih dari 30 tahun. Ia masih menjadi keghairahan terbesar saya. Saya suka kerana ia adalah campuran disiplin dan kreativiti dan ia adalah salah satu daripada perkara-perkara di mana tidak ada pengganti untuk jumlah semasanya dan kerja keras yang perlu dilakukan untuk menetapkan apa yang tidak berfungsi sehingga ia berfungsi. Ia hanya sebahagian daripada kehidupan untuk saya.

Rogers:& nbsp; Terima kasih.

">

Dominic Joseph, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif, Menangkap

Menangkap

Satu siri wawancara dengan inovator kreatif dan pemasaran mengubah landskap perniagaan pada Festival Kreativiti Cannes Lions 2019: Dominic Joseph, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif, Menangkap.

Bruce Rogers: Beritahu kami tentang Menangkap dan bagaimana ia berlaku?

Dominic Joseph: Saya akan bermula pada permulaan. Saya seorang pemain drum profesional yang ditandatangani untuk Polydor Universal. Saya melakukannya selama empat atau lima tahun, melawat beberapa kumpulan besar seperti Killers, Bravery dan band pop indie yang lain. Sayangnya kerjaya saya tidak berfungsi seperti yang dirancang. Band ini secara serentak jatuh dari label rekod dan saya akhirnya menjadi drummer sesi, yang saya tidak suka terutamanya kerana saya benar-benar menikmati proses membina sebuah band, tetapi saya juga sangat kecewa dengan hakikat bahawa apabila anda pemain drum anda tidak mengawal kerjaya anda kerana ia benar-benar turun kepada penyanyi dan lagu-lagu. Jadi, saya akhirnya mengiklankan, seperti kebanyakan pemain gendang yang gagal (ketawa).

Rogers: Mengapa iklan?

Yusuf: Apabila saya berhenti drum, saya pada dasarnya tidak mempunyai sebarang kelayakan sehingga saya cuba mencari pekerjaan. Saya memohon kepada beban label rekod dan tiada siapa yang kembali kepada saya. Saya akhirnya menanggapi iklan di internet untuk melakukan penjualan iklan di Media Corporation PLC, yang merupakan sebuah syarikat awam Inggeris yang merupakan sebuah rumah jualan pengiklanan yang mewakili pelbagai akhbar nasional.

Saya bermula di sana dan saya akhirnya menjalankan pasukan jualan UK selepas lima tahun. Semasa berada di sana saya menjual produk pengiklanan yang cukup biasa, dan anda dapat melihat kebangkitan Google yang akan datang. Google benar-benar menjadi kuasa utama dalam pertumbuhan pengiklanan digital dan kekal sebagai sebab utama mengapa digital adalah di mana ia hari ini. Saya tidak boleh benar-benar percaya bahawa data carian tidak digunakan untuk menguasai perkara lain dan jenis pengiklanan yang lain di luar iklan carian. Oleh itu, saya berumur 26 tahun ketika saya memutuskan untuk berhenti kerja saya, mula Menangkap dan mengumpulkan produk yang sedang mencari data yang menjanakan media dan secara langsung menggerakkan tugas membina produk dan syarikat ini. Kini lapan tahun kemudian dan ia masih merupakan produk yang banyak dilaburkan dan dibina. Ia adalah satu usaha yang luar biasa.

Kami pakar dalam membawa data carian dari mana sahaja selain dari Google dan Amazon. Kami sedar bahawa orang mencari produk dan berurusniaga untuk membeli produk di seluruh Web, sepanjang masa. Mereka boleh bercuti di laman pelancongan atau mereka boleh mencari kereta di tapak automotif. Pandangan yang sama juga berlaku untuk laman runcit dan kewangan dan pelbagai sektor dan industri. Kami memutuskan untuk bekerjasama dengan penerbit untuk menyediakan produk pengiklanan berdasarkan data carian dan membina perniagaan dari sana.

Rogers: Adakah penerbit kebanyakannya menggunakan alat carian Google?

Yusuf: Kadang-kadang mereka lakukan. Sebenarnya, Google bukanlah teknologi carian di tapak yang paling biasa. Walaupun ia adalah Google, ia masih merupakan data yang dimiliki oleh penerbit itu. Apa yang kami sedar ialah pencarian sebenarnya di tapak adalah sangat kuat kerana ia mengenal pasti pengguna yang lebih jauh turun corong pembelian. Pengguna lebih banyak dalam proses belian. Ia sangat berbutir. Anda mempunyai maklumat peringkat produk yang tidak anda dapatkan di Google, jadi data carian berkualiti tinggi. Rakan kongsi penerbitan pertama kami adalah tapak perbandingan harga perjalanan yang mempunyai 50 juta carian sebulan dari orang yang mencari cuti dan penerbangan, dengan destinasi dan parameter yang sangat spesifik. Kami mempunyai data carian kualiti yang sangat baik yang pada masa ini tidak diakses oleh orang lain, termasuk Google. Inilah yang kami membina perniagaan itu.

Rogers: Apakah pandangan lain dari data?

Yusuf: Kami dapat menggabungkan data carian dengan data urus niaga dan kami tahu itu jelas merupakan laluan yang akan menjadi sangat kuat untuk pemasar. Pemasar menggunakan data carian kami untuk menyasarkan kempen, serta sasaran jenama pesaing. Mereka boleh menyasarkan profil pengguna berdasarkan data carian mereka. Kami kemudian menjadi perniagaan pertama-wawasan selama lima, enam tahun yang lalu kerana wawasan memahami apa yang pengguna cari, memahami transaksi laluan dan apa lagi yang mereka cari dan apa yang sedang berjalan. Wawasan ini amat kritikal bagi jenama untuk memahami cara memposisikan diri mereka dan bagaimana untuk memasarkan dengan lebih berkesan.

Rogers: Bagaimanakah anda membina infrastruktur berteknologi untuk dapat menanggung semua data itu untuk menghasilkan pandangan tersebut apabila anda bukan jurutera atau ahli sains komputer?

Yusuf: Saya selalu menjadi orang yang berfokus pada produk. Saya sangat suka meletakkan bersama-sama produk, tetapi saya pasti bukan seorang jurutera. Pada tahun pertama produk itu datang oleh saya pada dasarnya meletakkan bersama-sama dan menggambar bersama apa yang sepatutnya kelihatan dan apa yang kita mahu lakukan. Dalam lelaran pertama kami membina produk yang berdaya maju dan kami menyerahkan beberapa juta pada tahun pertama. Itu membolehkan kita menaikkan beberapa juta pelaburan selepas tahun pertama, yang kemudiannya kami melabur dalam pasukan kejuruteraan yang lebih komprehensif dan marilah kita membina teknologi semantik kita sendiri.

Pada tahun 2015 apabila kami melakukan yang lain, dana yang lebih besar semakin meningkat, kami benar-benar memupuk pasukan kejuruteraan dan juga tinggi pasukan komersial. Sekarang syarikat itu adalah 250 orang (60 orang yang menjadi jurutera). Kami mempunyai jurutera pembelajaran mesin yang pakar dalam semantik. Kami mempunyai aliran keseluruhan kejuruteraan yang memberi tumpuan kepada navigasi suara. Produk telah berkembang banyak sekali dari tempat kami mula.

Rogers: Apakah metrik pertumbuhan yang boleh anda kongsi?

Yusuf: Kami sedang menuju ke arah pendapatan $ 100 juta. Kami mempunyai pelaburan yang banyak sejak beberapa tahun kebelakangan kerana kami telah membina pasukan tersebut dan mencapai keuntungan kira-kira dua tahun yang lalu. Sekarang kita baru sahaja memacu pertumbuhan dan keuntungan sejak itu. Kami mempunyai daya tarikan hebat dengan pelanggan. Saya fikir pelanggan seperti bekerja dengan kami kerana mereka jelas akan bekerjasama dengan Google – semua orang akan bekerjasama dengan Google. Ia bukan satu kes kami menggantikan Google; itu mengenai hakikat bahawa data carian kami datang dari tempat yang berbeza. Kami juga menyediakan sejumlah besar kelonggaran kepada pelanggan kami. Kami memberi mereka wawasan tersuai. Kami benar-benar dilihat sebagai kawan kepada pelanggan-pelanggan ini dan bukan seseorang yang akan makan tengahari mereka.

Rogers: Siapakah pelabur luar anda?

Yusuf: Kami telah mengumpulkan sekitar $ 12 juta daripada Smedvig Capital dan Panoramic, yang merupakan firma VC yang berpangkalan di UK. Apabila kami memulakan syarikat kami dua orang lelaki muda dan saya masih banyak belajar di tempat kerja. Industri ini sentiasa berkembang dan memerlukan lengkung pembelajaran yang tidak pernah berakhir. Memiliki pelabur pintar di sekeliling kita telah benar-benar membantu kami menilai perniagaan dan memberi tumpuan kepada keuntungan. Kami telah membuka 11 wilayah yang berbeza yang menjadi tumpuan besar untuk pengembangan antarabangsa kami, dan kami sentiasa memastikan bahawa kami mempunyai tonggak strategik hak perniagaan sambil mengekalkan dasar bunyi data carian kami dan teknologi semantik ..

Rogers: Apakah masa depan yang kelihatan seperti untuk Menangkap?

Yusuf: Kami mahu mempengaruhi cara pengguna mencari. Oleh itu, teknologi baru yang kami bina dan aliran inovasi ini akan membolehkan kami memberikan pengalaman pelanggan yang lebih baik kepada pengguna apabila mereka mencari sesuatu. Kami benar-benar menumpukan pada carian suara. Kami telah mencipta teknologi navigasi yang membolehkan pengguna menavigasi melalui domain dan melalui kandungan tanpa perlu menyentuh apa-apa, sepanjang jalan ke urus niaga. Dan kita akan mendapat dorongan besar pada tahun ini.

Kami mahu memahami apa yang dikehendaki pengguna dan kemudian membolehkan syarikat membuat keputusan yang lebih baik berdasarkan pengetahuan itu. Untuk benar-benar memahami apa yang pengguna mahukan anda perlu memahami apa yang mereka cari dalam aplikasi, dalam laman web, dan melalui suara. Kami ingin memberikan pandangan holistik bahawa teknologi kami dapat mengekstrak nilai dari syarikat-syarikat dan kemudian sebagai balasan, boleh menjadi lebih bijak dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik. Tidak ada had apa yang boleh kita lakukan dengan perniagaan ini. Skala itu sangat besar, terutamanya kerana pencarian sedang berkembang begitu banyak sekarang. Pengguna tidak hanya mencari di Google lagi. Seluruh ruang itu berpecah di hadapan mata kami. Terdapat cara-cara baru yang pengguna mencari sesuatu. Ini sangat menarik untuk kami.

Rogers: Di manakah sensasi keusahawanan anda berasal? Di mana awak membesar?

Yusuf: Saya dibesarkan di luar London. Ibu dan ayah saya masih mempunyai kedai alat muzik di sana kerana mereka telah menjalani kehidupan saya sepanjang hayat. Saya berasal dari keluarga yang menjalankan perniagaannya sendiri, dan sudah tentu ia adalah perniagaan kecil. Dari umur yang sangat muda, saya selalu menyukai idea membina projek, dan saya tidak menyedari bahawa ia adalah sesuatu yang disebut "perniagaan" sehingga ia menjadi satu. Syarikat pertama yang saya buat adalah perniagaan jualan semula raket tenis di mana saya dapati pembekal di Asia yang membuat raket tenis Yonex yang tidak berwarna. Saya boleh membelinya untuk kira-kira $ 30.00 dan saya boleh menjualnya di kelab tenis untuk kira-kira $ 120.00. Mereka adalah raket tenis tanpa nama dan semua orang mahu mereka. Saya melakukan pelbagai syarikat kecil lain selepas itu. Walaupun semasa saya berkunjung dengan band, saya masih ingat bahawa saya masih memikirkan perkara-perkara dari perspektif perniagaan.

Saya fikir ia hanya sesuatu yang anda dilahirkan dengan. Saya pasti bersedia untuk meluangkan masa untuk bekerja untuk syarikat lain. Saya percaya bahawa untuk meneruskan industri ini, saya perlu mempunyai pemahaman yang berwibawa tentang lapisan yang memenangi kempen pengiklanan dan memahami apa yang dikehendaki para pemasar. Jadi, saya percaya anda perlu meletakkan masa anda, tetapi saya hanya merasakan selepas lima tahun saya sudah bersedia untuk pergi.

Rogers: Adakah anda masih bermain muzik?

Yusuf: Saya masih bermain; Saya telah bermain selama lebih dari 30 tahun. Ia masih menjadi keghairahan terbesar saya. Saya suka kerana ia adalah campuran disiplin dan kreativiti dan ia adalah salah satu daripada perkara-perkara di mana tidak ada pengganti untuk jumlah semasanya dan kerja keras yang perlu dilakukan untuk menetapkan apa yang tidak berfungsi sehingga ia berfungsi. Ia hanya sebahagian daripada kehidupan untuk saya.

Rogers: Terima kasih.