Doktor yang sedang meraih khalayak baru


Siri BBC yang lama Doktor Siapa baru-baru ini menamatkan musim pertamanya dengan Jodie Whittaker sebagai Doktor Titular. Penulis Sara Lynn Michener mengatakan bahawa mempunyai Doktor wanita datang sebagai perubahan yang dialu-alukan.

"Formula ini sentiasa mempunyai sahabat wanita, dan selalu mempunyai doktor lelaki, ia hanya membuat saya berfikir Doktor Siapa dengan cara tertentu yang tidak begitu menyanjung, "kata Michener dalam Episod 343 Panduan Geek untuk Galaxy podcast. "Rasanya kurang nyata, kerana jika orang asing sebenarnya mempunyai keupayaan untuk menjana semula semua badan ini, kenapa kita masih melihat pasangan ini sangat piawai, sangat heteronormatif?"

Pengarang fiksyen sains Rajan Khanna juga menikmati prestasi Whittaker, dan mendapati bahawa musim ini Doktor Siapa adalah yang pertama dia dapat menonton dengan teman wanitanya.

"Dia cuba masuk ke dalamnya sebelum ini, dan hanya melepaskannya," katanya. "Dan pada musim ini saya suka, 'saya akan menonton Doktor Siapa. Ia adalah Doktor wanita baru. Adakah anda ingin menontonnya dengan saya? 'Dan dia berkata,' Tentu, saya akan memberikannya satu tembakan. 'Dan dia menonton sepanjang musim dengan saya, dan benar-benar ke dalamnya. "

Musim ini juga mempunyai pelakon pahlawan yang lebih pelbagai, yang dikatakan oleh Khanna menjadikan pameran itu lebih mudah diakses oleh penonton antarabangsa yang luas. "Jika ia dapat diakses oleh lebih ramai orang, seperti yang dilihat Hollywood, ini bermakna mereka boleh membuat lebih banyak wang dan mendapatkan lebih ramai penonton," katanya. "Jadi, saya fikir ia adalah situasi menang-menang untuk semua orang yang terlibat."

Tidak semua orang menghayati arah baru, dengan episod seperti "Rosa" dan "Demon dari Punjab" melukis kegirangan kerana "terlalu pandai". Tetapi pengarang fiksyen sains Matthew Kressel menikmati episod-episod itu, dan menanti-nantikan banyak lagi seperti mereka .

"Jika anda tidak mahu menonton persembahan, baiklah," katanya. "Kami akan terus menonton. Bagi saya, 'Rosa' dan 'Demons of the Punjab' adalah episod yang sangat kuat yang menangani perkara sebenar yang berlaku dan dalam beberapa cara terus berlaku. "

Dengarkan wawancara lengkap dengan Sara Lynn Michener, Rajan Khanna, dan Matthew Kressel dalam Episod 343 Panduan Geek untuk Galaxy (di atas). Dan semak beberapa sorotan dari perbincangan di bawah.

Matthew Kressel pada episod "The Tsuranga Conundrum":

"Salah satu perkara dalam episod itu yang saya fikir adalah benar-benar hebat, dan semacam simbol untuk musim ini secara keseluruhan, adakah ada pemandangan di mana mereka melihat stardrive kapal itu-saya lupa berapa abad mereka berada di , seperti abad ke-30 atau sesuatu-dan [the Doctor] berkata, 'Ini adalah iPhone abad ini. Ini adalah teknologi super-maju yang merenung ke dalam perkara ini. "Dan dia hanya memandangnya dengan rasa seperti itu, dan dia seperti, 'Inilah yang dapat dilakukan manusia apabila mereka memikirkannya.' Dan saya suka, 'Ya . Inilah sebabnya mengapa saya suka persembahan itu. 'Mereka hanya berhenti dan menunjukkan perkara yang benar-benar berharap seperti itu. Saya baru sahaja menggigil apabila saya memerhatikannya. "

Rajan Khanna pada "Rosa" dan "Demon dari Punjab":

"Saya keturunan India, jadi [‘Demons of the Punjab’] mempunyai kualiti peribadi untuk saya. Kisah pemisahan negara adalah salah satu yang berkaitan secara langsung kepada keluarga saya, dan datuk nenek saya, dan saya pernah mendengarnya sejak kecil, jadi untuk melihatnya dramatis adalah sangat menarik. Dengan ini dan dengan 'Rosa,' mereka adalah episod di mana saya suka, 'Oh Tuhan, bagaimana mereka akan mengendalikan ini?' Saya fikir mereka boleh mempunyai salah langkah yang buruk, tetapi saya fikir kedua-duanya mengendalikan perkara yang sangat baik. Saya fikir ia membantu penulis penulis hitam mengenai 'Rosa' dan seorang penulis Asia Selatan mengenai 'Demons of the Punjab.' Saya fikir itu adalah perkara penting yang tidak dilakukan sekerap yang sepatutnya. "

Sara Lynn Michener mengenai keadilan sosial:

"Saya fikir orang ramai lupa, apabila mereka kecewa dengan keadilan sosial di TV dan pawagam, kebanyakan fiksyen adalah tentang orang-orang baik yang mengalahkan orang jahat, dan itu tidak akan hilang dalam masa terdekat, dan itulah apa yang berlaku sosial keadilan adalah tentang, jadi ia berfungsi dengan baik dalam fiksyen untuk menangani pertempuran yang baik dan jahat pada zaman moden. Perkara mengenai keadilan sosial adalah ini bukanlah perkelahian baru, mereka hanya baru untuk orang-orang tertentu yang tidak memberi perhatian sebelum ini. Apabila anda melihat episod 'Rosa', tidak sepatutnya ada kontroversi tentang bercakap tentang politik 1955 Alabama. Ini pastinya sesuatu yang sepatutnya kita lalui pada masa ini. "

Sara Lynn Michener pada pengeboman ulasan:

"Saya sangat kecewa bahawa Tomato Rotten belum menyelesaikan masalah ini, kerana ini telah berlaku sejak sekurang-kurangnya wanita Ghostbusters reboot. Ia telah berlaku selama beberapa tahun. Pertama sekali, penarafan penonton tidak boleh dikumpulkan sehingga perkara itu keluar, apa sahaja. Saya tidak faham mengapa mereka tidak membuat perubahan yang sangat mudah yang akan menghalang kempen jenis ini daripada berlaku dan itu adalah apa yang mereka lakukan. Ini bukan pendapat yang jujur. Terdapat cerita tentang bagaimana kumpulan yang jauh mempunyai perbualan bawah tanah di antara mereka sendiri, di mana mereka benar-benar membuat akaun palsu dan menilai perkara sebelum mereka keluar. "


Lebih Banyak KERETAIAN WIRED

  • Lapar untuk menyelam lebih mendalam pada topik kegemaran anda yang seterusnya? Daftar untuk buletin harian kami
    Kembali ke Atas. Langkau ke: Permulaan Perkara.