Dari Gunung Berapi di Marikh hingga Scarps di Mercury – Bagaimana Tempat di Dunia Lain Dapatkan Nama Mereka


Artikel ini pada asalnya diterbitkan di The Conversation. Penerbitan itu menyumbangkan artikel itu kepada Pakar Pakar Space.com: Op-Ed & Insights.

Kapal angkasa New Horizons, yang terbang melepasi Pluto pada tahun 2015, berjaya melengkapkan "Ultima Thule," sebuah objek di sabuk badan Kuiper di luar Neptune pada 1 Januari 2019. Nama Ultima Thule, yang menandakan tempat yang tidak diketahui jauh, adalah pemasangan tetapi kini hanya nama samaran yang menunggu penamaan rasmi. Nama-nama rasmi badan dan ciri-ciri di permukaannya akhirnya akan diperuntukkan (ini boleh bertahun-tahun) oleh Kesatuan Astronomi Antarabangsa (IAU), yang merayakan centenarynya pada tahun 2019.

Pencapaian IAU dalam beberapa dekad yang pertama termasuk menyelesaikan set nama-nama yang bertentangan yang diberikan kepada ciri-ciri di Bulan dan Marikh oleh pesaing saingan selama beberapa abad yang lalu. Tugas kumpulan kerja nomenclature kemudiannya telah sebahagian besarnya, mempunyai ruang angkasa yang tidak terbayang – yang membolehkan probe ruang untuk menghantar gambar kembali mendedahkan butiran lanskap spektakuler pada planet dan bulan mereka.

Peta Bulan oleh Michael van Langren (1655).

Peta Bulan oleh Michael van Langren (1655).

Kredit: Domain Awam / Wikipedia

Ahli sains planet akan mendapati kehidupan yang sukar tanpa nama untuk sekurang-kurangnya ciri-ciri terbesar atau yang paling menonjol pada badan. Jika tidak ada nama, satu-satunya cara untuk memastikan bahawa penyiasat lain dapat mencari ciri yang sama akan dengan menomborkannya atau menentukan koordinat peta. Sama ada pilihan akan menjadi rumit dan tidak dapat dipalar.

Membina beberapa nama lunar dan martian yang sudah mantap, perintah IAU yang dikenakan dengan mewujudkan tema untuk nama-nama ciri pada setiap badan. Sebagai contoh, kawah besar di Marikh dinamakan sempena ahli sains dan penulis yang telah meninggal dunia di Marikh (terdapat Asimov dan Da Vinci), dan kawah kurang daripada 60km di seberang bandar dan desa di Bumi (terdapat Bordeaux dan Cadiz).

Selain dari kawah, kebanyakan nama berada dalam dua bahagian, dengan "istilah deskriptor" dari bahasa Latin ditambahkan untuk menunjukkan jenis ciri yang telah dinamakan. Di Marikh, kita dapati lembah-lembah jiran yang dipanggil Ares Vallis, Tiu Vallis dan Simud Vallis, di mana istilah deskriptor "Vallis" adalah Latin untuk lembah. Ini didahului oleh perkataan "Mars" dalam bahasa yang berbeza – dalam contoh ini Greek, Lama Bahasa Inggeris / Jerman dan Sumeria masing-masing. Antara istilah deskriptor lain ialah Chasma (kemurungan yang mendalam), Mons (gunung), Planitia (dataran rendah) dan Planum (dataran tinggi atau dataran tinggi).

Istilah deskriptif dipilih untuk mengelakkan menyiratkan bahawa kita tahu bagaimana ciri-ciri tertentu terbentuk. Sebagai contoh, terdapat banyak scarps pada Mercury yang kini ditafsirkan sebagai kecacatan teras (di mana satu rantau permukaan bumi telah ditolak oleh yang lain). Walau bagaimanapun, istilah deskriptor neutral – dalam kes ini Rupes (Latin untuk scarp) – digunakan supaya mereka tidak perlu dinamakan semula jika kita sedar bahawa kita telah salah menafsirkannya. Begitu juga, tidak ada gunung gergasi di Marikh yang hampir pasti gunung berapi mempunyai gunung berapi sebagai sebahagian rasmi namanya.

Gunung berapi terbesar di Marikh, Olympus Mons, bertepatan dengan tempat cerah yang kadang-kadang dapat dilihat melalui teleskop. Walaupun ini pada mulanya dijuluki Nix Olympica (maksudnya "salju Olympus") oleh pemerhati abad ke-19, Giovanni Schiaparelli, pemeriksaan ruang telah menunjukkan bahawa kecerahan sementara bukan salju tetapi awan yang kadang-kadang berkumpul di sekeliling puncak. IAU memutuskan untuk mengekalkan bahagian Olympus nama itu, yang layak oleh deskriptor yang lebih sesuai Mons (gunung dalam bahasa Latin).

Nama diluluskan di peta topografi global Marikh.

Nama diluluskan di peta topografi global Marikh.

Kredit: USGS

Pada Bulan, IAU dikekalkan Mare (Latin untuk laut) sebagai istilah deskriptor untuk bintik-bintik gelap, walaupun jelas bahawa mereka tidak pernah dipenuhi air seperti yang pernah dipikirkan. Walau bagaimanapun, Mare Langrenianum dari Michael van Langren, yang mana dia tidak bernama selepas dirinya pada peta 1655, kini Mare Fecunditatis.

IAU adalah sangat sensitif terhadap pencapaian keseimbangan budaya dan jantina. Nama-nama kawah lunar yang diwarisi oleh IAU memperingati saintis-saintis masa lalu yang terkenal, yang atas alasan sejarah adalah lelaki dan Barat yang dominan. Dalam kompensasi separa, IAU memutuskan bahawa semua ciri-ciri di Venus, yang permukaannya tidak diketahui dengan jelas kerana penutup awan global sehingga kami mendapat kapal angkasa radar ke orbit, akan diberi nama selepas perempuan (almarhum atau mitos). Sebagai contoh, terdapat Nightingale Corona, ciri berbentuk bujur yang besar yang dinamakan selepas Florence Nightingale. Satu-satunya pengecualian bukan wanita ialah tiga ciri yang telah dinamakan selepas dikesan oleh radar berasaskan bumi.

Sebelum imej-imej terperinci bulan-bulan Musytari pertama oleh Voyager-1 pada tahun 1979, IAU merancang untuk menggunakan nama-nama dari mitos orang-orang di zon khatulistiwa bumi untuk bulan Io. Ia akan menggunakan nama-nama mitos dari zon sederhana Eropah untuk Europa, nama-nama dari mitologi berhampiran Timur untuk Ganymede dan nama-nama dari budaya utara jauh untuk Callisto.

Peta bahagian Io, dengan nama yang ditambah.

Peta bahagian Io, dengan nama yang ditambah.

Kredit: USGS

Mereka bertungkus-lumus kepada tiga yang terakhir, dan begitu Europa mempunyai Annwn Regio (wilayah yang dinamakan "Welsh" Otherworld). Ganymede dan Callisto mempunyai kawah yang bernama Anubis (tuhan yang berkepala Mesir) dan Valhalla (dewan pahlawan Norse).

Walau bagaimanapun, kerana Io didedahkan untuk menjalani letusan gunung berapi yang berterusan, tema penamaan asal dianggap tidak wajar dan digantikan dengan nama-nama api, matahari, guruh / kilat dan dewa gunung berapi dari seluruh dunia. Sebagai contoh, nama-nama Ah Peku, Camaxtli, Emakong, Maui, Shamshu, Tawhaki, dan Tien Mu (yang berlaku pada peta di atas) berasal dari api, guruh atau mitos Sun orang Maya, Aztecs, New Britain, , Maoris, dan China masing-masing.

IAU telah berjuang untuk mencapai keseimbangan budaya untuk beberapa ciri. Sebagai contoh, tema untuk Rupes pada Mercury adalah "kapal penemuan atau ekspedisi saintifik." Dengan sifat sejarah dunia, terdapat lebih banyak nama kapal Barat. Sebagai contoh, kami dapati Pengembaraan, Discovery, Endeavour, dan Resolusi – keempat-empat kapal dari kembara Captain Cook pada abad ke-18 ke Lautan Selatan dan Pasifik.


Baca lebih lanjut: Titik merah misteri pada Merkuri mendapatkan nama – tetapi apakah mereka?


Secara peribadi, saya berpuas hati bahawa ini adalah terutamanya perjalanan penemuan saintifik daripada penaklukan atau kolonisasi. Perjalanan pertama Cook dilakukan untuk mengamati transit Venus yang jarang berlaku, dan pelayaran keduanya lebih jauh ke selatan daripada sebelumnya.

Endeavor Rupes, lereng berbayang di tengah-tengah pandangan sejauh 400km dari Mercury.

Endeavor Rupes, lereng berbayang di tengah-tengah pandangan sejauh 400km dari Mercury.

Kredit: NASA / JHUAPL / CIW

Yang berkata, ia adalah baik untuk membetulkan keseimbangan. Sehubungan dengan projek pemetaan planet bumi Eropah, salah seorang pelajar PhD saya dan saya berharap untuk mendapatkan sekurang-kurangnya satu Rupia yang belum dinamakan Rupes yang dinamakan sempena kanu di mana Maoris tiba di New Zealand.

Pada akhirnya, penerokaan ruang angkasa adalah untuk semua manusia.

David Rothery, Profesor Geosciences Planetary, Universiti Terbuka

Artikel ini diterbitkan semula daripada Perbualan di bawah lesen Creative Commons. Baca artikel asal. Ikuti semua isu dan perbahasan Suara Pakar – dan menjadi sebahagian daripada perbincangan – di Facebook, Twitter dan Google +. Pandangan yang dinyatakan adalah pengarang dan tidak semestinya mencerminkan pandangan penerbit. Versi artikel ini pada asalnya diterbitkan di Space.com.