Dana VC yang berorientasikan kepelbagaian Harlem Capital debut dengan $ 40M – TechCrunch


Harlem Capital telah dinaik taraf daripada sindiket malaikat kepada dana modal teroka sepenuhnya, menutup usaha debutnya dengan lebihan langganan $ 40.3 juta.

Firma itu dilancarkan dengan menguruskan rakan-rakan Henri Pierre-Jacques dan Jarrid Tingle di kejiranan Harlem di New York City pada 2015. Pasangan itu telah lulus dari Harvard Business School dan mengupah dua rakan usaha sama, Brandon Bryant dan John Henry, dan dua rakan senior untuk membantu mengembangkan portfolio mereka. Matlamat yang melampaui batas: melabur dalam 1,000 pengasas pelbagai dalam tempoh 20 tahun akan datang.

"Kami pada dasarnya percaya kami adalah dana teroka dengan impak, bukan dana kesan," Pierre-Jacques memberitahu TechCrunch. "Cara kami memberi impak adalah untuk memberi pemilikan usahawan wanita dan minoriti."

Modal dari Harlem Capital Partners Venture Fund I, sebuah kenderaan industri-agnostik yang melabur dalam perniagaan pasca pendapatan di seluruh A.S., akan digunakan untuk memimpin, memimpin bersama atau mengambil bahagian dalam $ 250,000 hingga $ 1 juta bersaiz benih atau pembiayaan Siri A. Setakat ini, pasukan itu telah menyokong 14 syarikat, termasuk produk kebersihan feminin B2B Aunt Flow, pasar ekonomi gig Jobble dan platform kesihatan hewan peliharaan Wagmo. Harlem Capital merancang untuk menambah 22 perniagaan lagi kepada Dana 1.

Anda memerlukan dana kepelbagaian seperti diri kita untuk mendapatkan pasaran ini di mana saja dekat dengan pariti. Rakan pengurusan Harlem Capital, Jarrid Tingle

Dengan dana pertama, Harlem Capital menjadi salah satu daripada dana modal teroka terbesar dengan mandat kepelbagaian. Walaupun semakin banyak data menghukum mendedahkan jantina dan jurang bangsa dalam modal teroka, pengasas minoriti terus meraih hanya sedikit peruntukan dana setiap tahun. Mengikut laporan KadarMyInvestor dan Kepelbagaian VC yang dikeluarkan awal tahun ini, kebanyakan dolar VC dilaburkan dalam syarikat-syarikat yang dikendalikan oleh orang kulit putih dengan ijazah universiti. Data baru-baru ini menunjukkan permulaan yang diasaskan secara eksklusif oleh wanita yang hanya mengumpul 2.2% keseluruhan pembiayaan VC pada tahun 2018, dengan angka yang laju meningkat sedikit pada 2019. Sementara itu, jumlah pembiayaan median yang diperoleh oleh pengasas perempuan hitam pada 2018, ialah $ 0 .

Sebaliknya pembiayaan untuk wanita dan pengusaha lelaki wanita atau wanita putih berbanding pengasas perempuan hitam adalah sebahagian daripada kekurangan kepelbagaian di antara rakan kongsi umum di dana modal teroka dan di kalangan rakan kongsi terhad yang memilih dana modal teroka untuk menyediakan modal. Walaupun terdapat sedikit data yang terdapat pada kepelbagaian LP, 81% firma VC tidak mempunyai pelabur hitam tunggal pada 2018.

"Tidak ada alasan yang rasional mengapa masalah ini wujud," Tingle memberitahu TechCrunch. "Ia berterusan kerana dana VC secara umum telah dipegang rapat dan berkelompok di sekitar Silicon Valley. Mereka datang dari sekolah-sekolah tertentu dengan rangkaian tertentu dengan kiraan kepala kecil yang tidak berubah secara kerap. Sesetengah firma mempunyai beberapa rakan kongsi strategik di sana dan di sana, tetapi tidak cukup untuk mengubah organisasi. Anda memerlukan dana kepelbagaian seperti kami untuk mendapatkan pasaran ini di mana-mana dekat dengan pariti. "

"Banyak pelabur terus terang kehilangan peluang," tambah Tingle.

Setelah bertemu dengan Pengurusan Kepimpinan untuk Program Besok, sebuah organisasi bukan untung mengenal pasti generasi baru kepimpinan, Tingle dan Pierre-Jacques telah membina sebuah program magang prolifik di firma tersebut. Dengan sebanyak enam pelatih yang mengaku setiap suku tahun, matlamatnya adalah untuk melatih pelabur warna masa depan.

Rakan kongsi terhad di Harlem Capital Partners Fund I termasuk TPG Global, State of Michigan Retirement Systems, Persatuan Teknologi Pengguna dan Dana Bilik Dorm .