Dadah Baru Diperbaharui 2 Pesakit Ebola: Doktor


TUESDAY, 13 Ogos 2019 – Dadah baru mengubati dua pesakit Ebola di Congo, yang menunjukkan bahawa orang boleh pulih dari penyakit yang sangat mematikan jika ia didiagnosis dan dirawat lebih awal, kata doktor.

"Kes-kes ini dikesan dengan cepat, suami telah dijangkiti, dia berada di rumah selama 10 hari dan isterinya dan anaknya dijangkiti," kata Dr. Jean-Jacques Muyembe, pengarah Institut Penyelidikan Bioperubatan Kebangsaan Congo pada sidang akhbar , yang Associated Pressdilaporkan.

"Sebaik sahaja pasukan respon mengesan kes-kes ini, mereka membawa mereka ke pusat rawatan. Kami memberi mereka rawatan yang berkesan dan di sini dalam masa yang singkat kedua-duanya disembuhkan," kata Muyembe.

Kedua-dua ubat ini adalah antibodi yang menyekat Ebola dan "kini digunakan untuk merawat pesakit Ebola kerana menurut kajian dan hasil yang diperolehi dalam makmal, ini adalah dua ubat yang berkesan," kata Muyembe. AP dilaporkan.

Awal minggu ini, keputusan awal dari dua ujian di Congo mencadangkan bahawa kedua-dua ubat itu dapat mengurangkan risiko kematian akibat Ebola.

WebMD News dari HealthDay


Hak Cipta © 2013-2018 HealthDay. Hak cipta terpelihara.