CES 2019: Topeng Futuristik Menyaring Pencemaran Udara untuk Penunggang Basikal dan PelumbaSebagai cara untuk kekal bersesuaian dan untuk memerangi pemanasan global, semakin banyak orang yang berbasikal untuk bekerja – terutama mereka yang tinggal di sebuah bandar. Tetapi kebimbangan besar bagi penunggang basikal di persekitaran bandar selamat, bukan sahaja dari kemalangan kereta tetapi juga dari bahan pencemar udara. Topeng berbasikal yang ditunjukkan di CES 2019 dapat membantu memerangi masalah ini dengan menghalang pencemaran udara untuk memastikan paru-paru basikal jelas apabila mereka menunggang.

Dibuat oleh syarikat Perancis R-Pur, topeng ini telah disediakan melalui laman web crowdfunding Indiegogo dan direka terutama untuk para pengendara basikal dan pengguna motosikal, melalui syarikat itu juga mengatakan ini berguna bagi para pelari atau atlet bandar lain juga. Ia menyaring bahan pencemar udara yang berbahaya seperti zarah toksik, zarah halus dan diesel, debunga, dan virus dan bakteria menggunakan sistem penapisan nano, yang bekerja pada zarah yang terdapat di antara 10 mikron dan 0.04 mikron. Ini menjadikannya salah satu sistem penapisan udara yang paling berkesan di luar sana, kerana sebahagian besar topeng perlindungan Eropah hanya menyaring zarah-zarah turun hingga 0.4 mikron.

Untuk rujukan, sebutir pasir adalah kira-kira 90 mikron, rambut manusia adalah 50-70 mikron, habuk dan zarah serbuk adalah 10 mikron, zarah halus yang ditangkap oleh topeng konvensional sebagai 0.4 mikron, dan topeng R-Pur menapis semua cara turun ke nanopartikel 0.04 mikron.

Sistem penapisan berfungsi melalui penapis yang boleh diganti, dan di samping itu mempunyai lapisan karbon aktif yang harus menyerap Sebatian Organik Meruap (VOC) dan gas berbahaya. Apabila anda bernafas, udara panas disalurkan ke bawah untuk mengelakkan goggle dan visor daripada menjadi berkabung, kebimbangan khusus untuk penunggang motosikal.

Terdapat kemas kini yang sejuk untuk topeng yang dipamerkan di CES 2019 juga – prototaip versi diterangi topeng yang mempunyai lampu di sisi yang berubah warna berdasarkan kualiti udara semasa. Topeng ini juga menghubungkan ke aplikasi telefon pintar yang dapat memaklumkan kepada anda tentang keadaan kualiti udara dan membolehkan anda mengetahui berapa lama penapis dijangka berlangsung dan apabila anda mungkin perlu mengubahnya. Para pembuat menganggarkan bahawa penyaring perlu diubah setiap satu hingga dua bulan bergantung kepada penggunaannya.