CES 2019: Tambah AR Futuristik ke Helmet Basikal anda dengan Transformasi Argon


Penunggang motosikal telah menggesa untuk realiti bertambah (AR) yang membolehkan topi keledar basikal selama bertahun-tahun, oleh itu ketiadaan Skully yang lama dan terkenal. Tetapi sekarang startup yang berpusat di Singapura Whyre telah menghasilkan cara mudah untuk membuat topi keledar basikal pintar, menggunakan lampiran yang dapat menampung maklumat AR pada visor helmet. Mereka mempamerkan Argon Transform, seperti yang diketahui, di CES 2019 tahun ini.

The Argon Transform adalah sistem dwi-kamera yang berfungsi dengan melekat satu kamera ke belakang topi keledar dan satu ke depan. Bahagian depan bertindak sebagai cam dash definisi tinggi dengan ciri rakaman kotak hitam, dan mempunyai sistem pemasangan mudah yang harus berfungsi dengan topi keledar. Sekeping belakang memegang bateri yang boleh dicas semula yang pengilang menganggarkan harus bertahan selama lima jam penggunaan, ditambah papan pengkomputeran berkelajuan tinggi yang khusus, kamera kanta sudut lebar definisi tinggi, integrasi Bluetooth, memori yang boleh diperkembangkan, dan sistem audio dan mikrofon.

argon transform ar bike helemt ces 2019 stills 0449

Setelah berada di tempat, Transform memaparkan imej hamparan di periferi visi penunggang. Imej itu separa telus supaya ia tidak menghalang pandangan objek dunia sebenar, dan ia boleh memaparkan maklumat seperti suapan kamera paparan belakang, peta visual dan sistem navigasi audio, speedometer maya, ID pemanggil, dan masa. Imej itu dilapisi dalam kedudukan yang direka untuk menjadi mudah difokuskan untuk mengurangkan tekanan visual. Di samping itu, kamera depan boleh digunakan untuk merakam tunggangan untuk keseronokan atau dalam kes kemalangan. Sekiranya terdapat kemalangan, rakaman itu akan disokong dengan petak memori terpencil menggunakan ciri BlackBox.

Seperti yang anda harapkan daripada topi keledar pintar, lampiran boleh dipasangkan dengan telefon pintar melalui aplikasi berdedikasi yang boleh mencatat jarak tempuh, mengira kelajuan purata, lokasi penanda buku, menjawab panggilan telefon, dan mendengar muzik. Fungsi-fungsi ini dikawal dengan pengawal butang yang berasingan.

Syarikat Whyre adalah sekumpulan lima graduan termasuk salah seorang bekas anggota pasukan ambulans Singapura, yang semuanya telah kehilangan teman dalam kemalangan motosikal dan ingin mencari jalan untuk meningkatkan kesedaran situasi penunggang. Transformasi Argon akan dilancarkan pada platform crowdfunding awal tahun ini dan dijangka berkisar sekitar $ 680 runcit.