CES 2019: Kajian Tangan FoodMarble Aire


Setiap sekali-sekala, kita melihat sekeping teknologi yang kita tahu boleh mengubah kehidupan, dan FoodMarble Aire adalah salah seorang daripada mereka. Fikirkan ia seperti breathalyzer yang menentukan intolerans makanan anda, dan ia berbuat demikian dalam pakej kecil, mudah alih yang mudah digunakan dan berdasarkan teknologi yang sama yang digunakan oleh doktor dan hospital. Lebih-lebih lagi, ia tidak membebankan ribuan, dan bukannya produk yang menjengkelkan "akan datang". Ia sudah bersedia untuk pergi sekarang.

Intoleransi makanan boleh mengerikan untuk hidup dengan, hingga titik melemahkan, namun mengenal pasti apa yang menyebabkan masalah anda adalah usaha yang memakan masa, sukar, dan sering tidak tepat. FoodMarble Aire meletakkan penyelesaian di dalam poket anda. Ia berfungsi dengan menganalisis hidrogen dalam nafas anda, yang disebabkan oleh proses penapaian makanan yang telah rosak dalam usus besar.

Di sinilah permulaan masalah. Penapaian ini bertanggungjawab untuk kembung, kesakitan, dan gas, tidak ada sesiapa yang mahu. Apabila ia berlaku setiap hari – selalunya tidak disangka – ia tidak menyenangkan sekurang-kurangnya. Dengan menjejaki aktiviti pencernaan anda sepanjang hari, selepas anda makan, dan menerima keputusan serta-merta, anda boleh memberitahu makanan yang mungkin menyebabkan masalah anda.

Menggunakan FoodMarble Aire

FoodMarble Aire adalah peranti kecil, persegi yang mengandungi sensor dan bateri, yang mana anda bernafas pada satu hujung. Ia menghubungkan ke aplikasi pada telefon anda menggunakan Bluetooth, dan bateri berlangsung beberapa hari sebelum perlu mengisi ulang, bergantung pada penggunaan. Ia tidak memerlukan nafas yang kuat seperti penghidap Polis. Anda bernafas selama tiga saat, kemudian bernafas ke Aire selama lima saat. Itulah – anda boleh menilai apa perut anda sehingga, dan hasilnya segera. Sentuhan yang baik dapat menghapus dan mencuci mulut pada unit utama juga.

Andy Boxall / Trend Digital

Untuk mendapatkan hasil yang lebih terperinci, FoodMarble datang dengan serbuk khusus serbuk, yang apabila dicampurkan dengan air – dan minum – meniru bagaimana badan berkaitan dengan kumpulan intoleransi utama seperti laktosa, inulin, sorbitol, dan fruktosa. Ini memberikan gambaran yang lebih jelas mengenai masalah pencernaan yang anda alami. Sesiapa yang mempunyai sikap tidak bertoleransi sudah tentu akan mempunyai idea yang baik tentang apa yang menyebabkan masalah, tetapi memaku ke bawah – kerana ia mungkin lebih daripada satu kumpulan – membuat pemilihan diet pada masa depan jauh lebih mudah.

Ia adalah campuran pelacak gaya hidup dan pelacak aktiviti perut.

Di luar ini, FoodMarble Aire dapat digunakan untuk menentukan makanan mana yang menyebabkan masalah ketika makan. Sebagai contoh, hidangan dari satu pertubuhan mungkin baik-baik saja, tetapi yang sama pada yang lain mungkin tidak. Menggunakan Aire akan membantu mengetahui ramuan yang digunakan dalam hidangan kedua adalah masalah. Mempunyai intoleransi makanan dan tidak benar-benar memahami punca akar bermakna membuat pilihan seragam, atau hanya menjalankan risiko dan hidup dengan akibatnya. FoodMarble Aire boleh membantu menghapuskan ketidakpastian ini.

Di samping itu, sikap tidak bertoleransi berubah dari masa ke masa, dan apa yang baik sekali, tiba-tiba menjadi masalah. Mempunyai peranti di tangan yang boleh mengesan perubahan itu menghilangkan perasaan tenggelam yang menyertai masa itu. Aplikasi yang kami lihat kelihatan bersih dan direka dengan baik, dan juga mempunyai bahagian untuk memasukkan data tidur dan tekanan, yang juga mempengaruhi pencernaan. Ia adalah campuran pelacak gaya hidup dan pelacak aktiviti perut.

Teknologi mengubah kehidupan

FoodMarble Aire bermula sebagai peranti crowdfunded, dan unit pertama telah mula menghantar sekarang. Semua orang boleh pergi Laman web FoodMarble sekarang untuk membeli peranti itu untuk $ 160, dan ia dilengkapi dengan kabel pengecasan dan kes dibawa kecil yang kemas. Anda membayar $ 30 untuk empat sachet untuk menguji kumpulan makanan individu, yang kami fikir adalah penting, sekurang-kurangnya untuk penggunaan pertama anda.

foodmarble aire 3
Andy Boxall / Trend Digital

Pada masa ujian kami, kami tidak mempunyai masalah perut, mengejutkan masa CES, tetapi kami pasti kembali ke "normal" tidak lama lagi. Kami akan menguji FoodMarble Aire dalam minggu-minggu akan datang untuk melihat sama ada ia boleh mengubah cara hidup kita. Itu bukan hiperbola sama ada. Pasukan itu menceritakan kisah seorang pengguna, yang telah menghabiskan 10 tahun menjalani ujian dan konsultasi untuk mengetahui dia mempunyai intoleransi laktosa, yang tidak pernah benar-benar membersihkan masalahnya. Tiga minggu dengan Aire, dan dia mengenal pasti sikap tidak bertoleransi lagi, yang digabungkan dengan penyesuaian diet laktosa, meningkatkan kualiti hidupnya dengan ketara.

Tiga minggu, berbanding 10 tahun? Tidak, kami tidak membesar-besarkan impak yang boleh dimiliki oleh peranti ini kepada seseorang yang mengalami ketidak-toleruhan makanan.