CBS dan Viacom Bergabung untuk Mewujudkan Kandungan Premium AsalGergasi media CBS dan Viacom mengumumkan rancangan untuk menyatukan semula yang akan menggabungkan syarikat menjadi satu sebagai ViacomCBS pada hari Selasa.

Syarikat-syarikat itu berpecah pada tahun 2006, tetapi penggabungan telah lama dijangka. Perpustakaan kandungan gabungan ViacomCBS akan merangkumi lebih daripada 140,000 episod TV dan 3,600 filem dengan jenama yang termasuk MTV, Showtime, Paramount Pictures, Nickelodeon, Comedy Central, BET, CW, dan sudah tentu, CBS.

"Melalui keghairahan bersama CBS dan Viacom untuk kandungan premium dan inovasi, kami akan menubuhkan sebuah organisasi media bertaraf antarabangsa yang mempunyai kedudukan yang baik untuk pertumbuhan dalam industri yang pantas berubah," Shari Redstone, naib pengerusi papan pengarah untuk CBS dan Viacom, dalam siarannya. "Diketuai oleh pasukan kepimpinan berbakat yang teruja oleh masa depan, kejayaan ViacomCBS akan disokong oleh komitmen kepada nilai-nilai yang kuat dan budaya yang memperkasa orang luar biasa kami di semua peringkat organisasi."

Dalam siaran akhbar, syarikat mencatatkan bahawa penggabungan itu akan membolehkan mereka "mempercepatkan strategi langsung kepada pengguna." Kenyataan akhbar menyatakan, "sebagai tambahan kepada pelesenan kandungan, CBS dan Viacom sedang membangunkan pengaturcaraan mesti menonton untuk rangkaian rangkaian dan platform pihak ketiga untuk memberi makan kepada permintaan yang signifikan untuk kandungan premium asli. "

Tawaran langganan kini termasuk CBS All Access dan Showtime, dan tawaran streaming termasuk PlutoTV. Perkhidmatan streaming menawarkan 100 saluran dan beribu-ribu filem dan rancangan TV, dan tidak seperti pesaingnya seperti Netflix, Hulu, atau Sling TV, ia benar-benar percuma.

Penggabungan bergabung dengan penggabungan media berskala besar lainnya, seperti AT & T membeli Time Warner dan pembelian Disney dari Fox. Banyak pengkritik mengatakan bahawa penggabungan ini adalah satu cara untuk mempersiapkan masa depan di mana perkhidmatan streaming mengambil pemerintahan melalui kabel.

Jika ViacomCBS meletakkan tenaga ke arah penstriman, itu bermakna pertunjukan kegemaran anda seperti Tidak malu (Masa pertunjukan), NCIS (CBS), Broad City (Comedy Central), Dexter (Masa pertunjukan), Riverdale (CW), Supranatural (CW), Taman Selatan (Comedy Central), dan banyak lagi boleh dikeluarkan dari Netflix dan Hulu dan hanya boleh didapati di platform streaming ViacomCBS.

Namun, ViacomCBS perlu bersaing dengan bukan sahaja Hulu dan Netflix, tetapi Amazon Prime dan perkhidmatan streaming baru Disney, Disney +, yang melancarkan kejatuhan ini.

Trend Digital menjangkau ViacomCBS untuk mengulas mengenai penggabungan dan bagaimana syarikat merancang untuk melanjutkan perkhidmatan penstrimannya, tetapi kami masih belum menerima respons.