Cara Pilih Kamera | Panduan Terbaik untuk Beli Gear KananNikon D850
Hillary Grigonis / Digital Trends

Apabila Eastman Kodak melancarkan kamera Brownie pada tahun 1900, ia adalah kotak kadbod dengan lensa dan gulung filem. Sebagai asas seperti itu, ia adalah revolusi dalam demokrasi fotografi. Pada masa itu, membeli kamera adalah mudah. Cepat ke depan lebih dari satu abad kemudian, dan kamera moden begitu pelbagai dan begitu maju sehingga membeli satu pasti bukan satu-model-sesuai semua jenis keputusan.

Menjadikan perkara lebih teruk, kebanyakan kita sudah memiliki kamera yang layak dalam bentuk telefon pintar, dan mengetahui apabila kamera yang berdedikasi memberikan manfaat yang nyata boleh menjadi sukar untuk ditentukan. Harga untuk kamera baru berkisar dari beberapa ratus hingga beberapa ribu dolar, dengan banyak jenama dan model di setiap peringkat di sepanjang jalan. Adakah anda memerlukan model lensa yang boleh ditukar ganti mahal, atau akan menjadi titik mudah dan menembak cukup untuk mencerahkan telefon anda?

Panduan ini direka untuk mendapatkan pembeli kamera kali pertama menunjuk ke arah yang betul untuk menjawab soalan tersebut. Anda juga mungkin dapat membantu jika anda tidak membeli kamera dalam beberapa tahun dan ingin menaik taraf. Artikel ini akan merujuk kepada saiz sensor yang berbeza – ia adalah idea yang baik untuk membiasakan diri dengan yang pertama, atau tatal ke bawah ke bahagian "mitos megapiksel" di bawah untuk gambaran ringkas tentang mengapa sensor yang lebih besar mengambil gambar yang lebih besar.

Jenis kamera

Kamera datang dalam pelbagai bentuk dan saiz dan tiada siapa yang lebih baik secara objektif – kamera mana yang berfungsi untuk anda bergantung sepenuhnya pada keperluan khusus anda. Langkah pertama ialah mengenalpasti jenis kamera yang anda mahu.

Terdapat tiga kategori asas: lensa padat / titik-dan-menembak, tanpa kanta yang boleh ditukar ganti dan SLR digital (DSLR). Di dalam setiap, terdapat banyak variasi yang berbeza – beberapa titik dan pucuk kelihatan seperti DSLR, beberapa kamera mirrorless sangat padat manakala yang lain lebih besar, dan lain-lain Berikut adalah apa yang anda akan dapati dalam setiap kategori.

Kamera titik dan menembak

Sony Cyber-shot RX100 V
David Elrich / Trend Digital

Ini menjalankan gamut yang luas. Mereka boleh menjadi penembak saku padat yang mampu dimiliki dan mudah digunakan, atau model maju yang canggih dengan zoom panjang, sensor besar, dan kawalan manual penuh. Yang malar adalah kanta yang tidak dapat ditukar ganti.

Anda mungkin sedar bahawa populariti titik-dan-pucuk telah merosot kerana kamera telefon telah mendapat begitu baik. Kamera asas dan menembak asas tidak lagi menarik kepada orang ramai, dan pengeluar telah bertindak balas dengan beralih usaha ke model lebih tinggi.

Walaupun beberapa titik dan tangkapan tahap masuk boleh didapati dalam julat $ 100- $ 200, ini biasanya tidak akan menawarkan kualiti imej yang nyata lebih baik daripada telefon pintar moden. Mereka akan, bagaimanapun, menawarkan ciri-ciri telefon biasanya tidak mempunyai. Cari kanta zum, sensor besar, dan apa-apa ciri lain yang menonjol.

Untuk kualiti yang lebih baik, padat canggih adalah cara untuk pergi. Perhatikan kamera yang menggunakan sensor jenis 1 inci, yang bermula sekitar $ 500 tetapi boleh menelan kos sebanyak $ 1,500 atau lebih. Sensor yang lebih besar ini menghasilkan imej yang berkualiti tinggi. Kelemahannya adalah bahawa sensor yang lebih besar membuat segalanya mengenai kamera, dari badan hingga lensa, juga lebih besar. Atas sebab ini, anda tidak akan sering mencari zoom panjang dan sensor besar bersama-sama dalam badan yang kompak, walaupun jurutera di belakang Sony RX100 VI telah melakukan kerja yang mengagumkan, memasang sensor satu inci dan zoom 24-200mm ke dalam kamera yang boleh dicas .

Satu lagi jenis titik dan menembak adalah "superzoom" yang agak kurang padat, yang dinamakan untuk kanta zum yang sangat panjang. Nikon P1000 kini memegang rekod untuk zum paling lama, dengan kekuatan 125x atau panjang fokus setempat 24-3000mm. Kamera sedemikian memberi anda banyak fleksibiliti menembak dalam pakej yang agak padat.

Nikon Coolpix P1000 ulasan
Hillary Grigonis / Digital Trends

Perhatikan, walaupun, walaupun superzooms kelihatan seperti DSLR yang gemilang, mereka masih mempunyai kualiti foto terhad kamera padat, kerana sensor kecil mereka. Beberapa model yang lebih tinggi, seperti Sony RX10 IV, mempunyai sensor satu inci yang lebih besar. Kualiti imej juga akan menjadi lebih baik pada model sedemikian, tetapi mereka tidak dapat memadankan pelbagai zum ultimate superzoom sensor kecil.

Memisahkan perbezaan antara padat dan superzoom adalah subkategori zoom perjalanan. Kamera ini mempunyai kanta zum dalam jarak 20x ke 50x, tetapi ia juga lebih mudah untuk diletakkan di sekitar kerana gaya badan lebih padat daripada badan super seperti DSLR. Ini adalah sahabat perjalanan serba boleh apabila anda mahu fleksibiliti tanpa ditimbang.

Titik dan pucuk kalis air adalah subkategori khusus yang dibina untuk mengendalikan hari di pantai atau bertahan di dalam kolam. Mereka cenderung mempunyai kualiti yang lebih rendah dan zum yang lebih pendek berbanding dengan titik-dan-shoots lain, tetapi mereka menawarkan ketenangan fikiran semasa merakam gambar di tempat-tempat di mana anda tidak akan bermimpi membawa kamera mahal atau telefon pintar. The Olympus Tough TG-5 adalah salah satu model kegemaran kami.

Kamera tanpa cermin

Sony a9
Daven Mathies / Trend Digital

Kategori ini menawarkan kualiti imej yang lebih baik, lebih banyak pilihan kreatif, dan prestasi yang lebih cepat daripada titik dan pucuk, tanpa semua sebahagian besar DSLR – jenis. Nama "mirrorless" berasal dari fakta bahawa kamera ini tidak mempunyai cermin yang terdapat dalam DSLR, dan juga tidak mempunyai pemidang tilik optik. Sebaliknya, kamera mirrorless sentiasa berada dalam mod pandangan langsung, sama ada anda melihat skrin LCD atau melalui pemidang tilik elektronik (EVF).

Kamera tanpa cermin cenderung lebih mahal daripada kamera kompak, tetapi model peringkat kemasukan seringkali lebih murah daripada titik-dan-pucuk premium.

Terdapat pelbagai format kamera cermin yang digunakan oleh jenama yang berbeza. Panasonic dan Olympus berkongsi format Mikro Ketiga (MFT), yang bermaksud anda boleh menggunakan lensa Panasonic pada kamera Olympus dan sebaliknya. Fujifilm menggunakan sensor APS-C yang lebih besar untuk model X Seri dan Sony membuat kamera tanpa mirror dengan kedua-dua APS-C dan sensor bingkai penuh (35mm) lebih besar. Canon dan Nikon memperkenalkan kamera cermin penuh bingkai pada tahun 2018 yang akhirnya memberi Sony beberapa pertandingan yang sebenar, dan Canon juga mengekalkan garis EOS M yang menggunakan format APS-C.

Harga untuk model cermin bermula pada kira-kira $ 500 dan boleh naik kepada beberapa ribu (Hasselblad memperkenalkan kamera format sederhana tanpa cermin pertama, yang boleh menelan belanja lebih dari $ 10,000). Biasanya, model dengan sensor yang lebih besar lebih mahal, walaupun ini tidak selalu berlaku. Seperti dengan kamera kompak, semakin besar sensor, semakin besar kamera.

Kamera DSLR

6ee980b47b4511b0b4d00f522d061f18

DSLRs merangkumi pelbagai harga yang sama seperti kamera mirrorless dan menjalankan gamut yang sama dari pengguna kepada profesional. DSLR pengguna tahap kemasukan akan menawarkan kualiti imej yang lebih baik berbanding dengan kamera kompak kerana sensor yang lebih besar, tetapi tidak akan menawarkan kelajuan dan tambahan DSLR profesional. Jika saiz tidak mengganggu anda, $ 500 pada DSLR asas akan pergi lebih jauh daripada padat $ 500, sekurang-kurangnya dari segi kualiti imej.

DSLR tidak semestinya menawarkan kualiti imej yang lebih baik atau lebih versatil daripada model tanpa cermin, tetapi mereka mempunyai beberapa faedah lain. Ramai jurugambar profesional masih memilih pemidang tilik optik DSLR, yang tidak mengalami lag atau pixelation dan menarik lebih banyak kuasa yang membawa kepada hayat bateri yang lebih baik. DSLR midrange dengan mudah dapat mencapai lebih dari seribu pendedahan pada satu bateri.

DSLR juga mengekalkan kelebihan untuk tindakan dan fotografi sukan, kerana mod autofocus berterusan dan pengesanan cenderung lebih dipercayai, walaupun kamera mirrorless mula mengejar.

Kelemahan terbesar DSLR adalah sebahagian besarnya. Berbanding dengan kamera tanpa cermin, DSLRs lebih besar dan lebih berat (walaupun, bergantung pada lensa yang digunakan, kamera mirrorless boleh naik di sana dalam berat badan juga). Mereka juga cenderung untuk melakukan perlahan dalam mod paparan langsung (di mana imej tersebut dibingkai pada skrin LCD dan bukannya melalui pemidang tilik optik). Ini boleh membuat mereka lebih teruk untuk menembak video berbanding dengan kamera cermin, walaupun model tertentu, seperti Canon EOS 80D, agak baik dalam hal ini.