California Bill akan Menghentikan Pengiktirafan Muka pada Bodycams


Bulan lalu, ahli perundangan California tertakluk kepada percubaan pengawasan, ihsan Kesatuan Kebebasan Sivil Amerika. Potret mereka dimasukkan ke dalam perisian pengiktirafan wajah Pengiktirafan Amazon dan dibandingkan dengan pangkalan data 25,000 tembakan tangkapan tangkapan. Dua puluh enam penggubal undang-undang telah dikenal pasti sebagai perlawanan. Suspek akan termasuk Ahli Dewan Undangan Negeri Phil Ting, seorang Demokrat dari San Francisco. Dia berharap ia akan menyokong sokongan bilnya, AB 1215, untuk mengharamkan pengenalan muka dari kamera badan polis.

Pada hari Rabu, senat negara meluluskan rang undang-undang yang sedikit berbeza-bukan larangan tetapi moratorium yang tamat tempoh dalam tiga tahun. Perubahan itu datang tepat sebelum tarikh akhir untuk membuat pindaan sebelum sesi berakhir minggu ini. Beberapa penyokong privasi bimbang bahawa tarikh tamat tempoh bil akan memberi syarikat, yang kebanyakannya mengakui batasan teknologi mereka, masa untuk memperbaiki algoritma mereka dan memenangi skeptik. Dalam masa tiga tahun, jika ujian ACLU dimainkan semula, adakah syarikat-syarikat pengiktirafan muka akan meneruskannya?

Rang undang-undang, yang memerlukan kelulusan Dewan Undangan Negeri dan tandatangan gabenor untuk menjadi undang-undang, telah disambut oleh ACLU sebagai langkah positif. Matt Cagle, seorang pengacara di ACLU Northern California, mengatakan bahawa kamera badan, yang telah disebut-sebut sebagai alat untuk akauntabiliti selepas penembakan warna orang tidak bersenjata, dijangka menjadi alat pengawasan sebaliknya. "Ia umpan dan beralih," katanya. Rang undang-undang itu akan mengharamkan penggunaan algoritma pengenalan wajah dalam masa nyata, apabila kamera badan bergulir, dan dalam analisis forensik berikutnya rakaman. Ia mengeluarkan pengecualian untuk algoritma yang mengesan dan mengalihkan wajah dari rakaman kamera badan, supaya peraturan tidak memperlahankan permintaan rekod awam.

Moratorium berlaku di tengah-tengah kebimbangan yang semakin meningkat mengenai pengiktirafan wajah di ruang awam. Bandar-bandar termasuk San Francisco dan Oakland telah melarang pengharaman yang lebih luas mengenai penggunaan pengiktirafan wajah kerajaan, dan Massachusetts sedang mempertimbangkan moratorium negara. Bil-bil telah didorong oleh kebimbangan mengenai privasi dan kecenderungan yang sesetengahnya berpendapat adalah wujud, tetapi juga kekurangan teknikal yang telah menyebabkan walaupun syarikat-syarikat membangun teknologi untuk mengatakan ia tidak bersedia untuk masa utama.

Bulan lalu, Microsoft berkata ia enggan menjual perisian pengenalan wajahnya kepada agensi polis California yang tidak dinamakan. Pada bulan Jun, Axon, pembekal terbesar kamera badan kepada penguatkuasa undang-undang, berkata ia tidak akan termasuk pengiktirafan muka dalam produknya, atas cadangan lembaga etika luarannya. Sebahagiannya adalah pengiktirafan bahawa teknologi itu tidak berfungsi dengan baik-sekurang-kurangnya belum. Walaupun pengiktirafan wajah secara historis digunakan untuk memadankan wajah-wajah pada imej yang jelas, menghadap ke hadapan-katakan, membandingkan tembakan cawan ke pangkalan data penangkapan sebelumnya-yang lebih sukar dilakukan dalam masa nyata. Pegawai sering mendapati diri mereka dalam situasi yang melibatkan pencahayaan yang buruk, sudut yang rumit, atau gerakan pantas. Axon telah membuka kemungkinan bahawa ia boleh mengejar teknologi pengenalan wajah pada masa akan datang.

Teruskan membacaTerkini mengenai kecerdasan buatan, dari mesin pembelajaran kepada visi komputer dan banyak lagi

Syarikat-syarikat seperti Amazon berhujah bahawa pengiktirafan muka harus dikawal, tidak diharamkan. Syarikat itu kembali ke percubaan ACLU pada Ogos, mengatakan bahawa perlawanan buruk tidak akan berlaku jika ACLU memerlukan 99 peratus kebarangkalian untuk perlawanan. (ACLU berkata ia telah menggunakan "standard kilang" untuk ujian.) Yayasan Teknologi Maklumat dan Inovasi, sebuah kumpulan industri yang menerima sokongan dari syarikat-syarikat termasuk Microsoft dan Amazon, menentang AB 1215, dengan alasan teknologi itu dapat menentang kecenderungan oleh manusia mengkaji semula rakaman.

Walau bagaimanapun, pembangkang yang paling bersuara adalah dari kumpulan polis yang mengatakan ia melemparkan mereka sekeping teknologi untuk keselamatan awam. Rang undang-undang "secara keliru menganggap bahawa orang awam memiliki atau mendapat jangkaan privasi yang munasabah," Persatuan Sheriffs Riverside menulis dalam analisis rang undang-undang.

Suara dari larangan ke moratorium, menurut Ting, keluar dari kebimbangan dari pembuat undang-undang yang "ingin meninjau semula isu itu apabila teknologi itu bertambah baik." Dia mengatakan moratorium menyerang keseimbangan yang tepat, memberi pegawai dan teknolog lebih banyak masa dan fleksibiliti. "Jika anda akan menggunakan kamera di seluruh bandar tertentu, anda akan mempunyai proses awam yang penting. Sekarang penguatkuasaan undang-undang boleh melakukan itu tanpa proses awam dan mempunyai kamera-kamera yang bergerak di sekitar. "