Cahaya Nreal Membawa Realiti Campuran Kepada Cermin Mata Mudah Alih Di CES 2019


Alat dengar realiti bercampur membolehkan anda tinggal di dunia nyata sambil meletakkan objek maya di atas. Objek maya ini boleh menjadi permainan video ditambah di atas meja, atau bahkan skrin persegi panjang mudah untuk menonton filem – kaca masih telus supaya anda dapat melihat persekitaran anda. Pada masa ini banyak produk seperti Magic Leap One atau Microsoft's HoloLens bukanlah peranti yang anda akan keluar dari rumah kerana ia adalah rumit dan mempunyai banyak bahagian.

Sebuah syarikat yang dipanggil Nreal – yang diasaskan oleh bekas pekerja Magic Leap – telah memintal semula teknologi ini supaya ia lebih mudah alih, tetapi ia masih boleh dipakai yang anda tidak akan mahu dilihat memakai di khalayak ramai. Kami menguji Light Nreal di CES 2019 untuk melihat apa yang mereka suka.

Bergaya seperti cermin mata hitam

Cahaya Nreal adalah sepasang gelas yang menyerupai Snapchat Spectacles. Mereka direka untuk kelihatan lebih seperti cermin mata hitam daripada cermin mata biasa, tetapi ini adalah pakaian yang anda tidak boleh berjalan dengan luar – atau sekurang-kurangnya, ia tidak digalakkan. Ia bukan hanya kelihatan sedikit tidak masuk akal kerana bahagian hadapan lebih tebal daripada lengan, tetapi mereka tidak bertujuan untuk menjadi gelas realiti tambahan seperti Google Glass atau Fokal Utara.

tayangan produk nreal ces 2019 gelas 4
Julian Chokkattu / Trend Digital

Seperti Magic Leap One, Light Nreal mempunyai dawai yang keluar dari satu lengan cermin mata, dan ia terus menyambung ke sebuah keping mini yang menempatkan peralatan elektronik yang menggunakan peranti itu iaitu chipset Snapdragon 845. Ia juga berfungsi sebagai bateri untuk memastikan semuanya berjalan (selama kira-kira tiga jam). Anda boleh mencantumkan unit pemprosesan ke seluar anda, atau ada tali magnet yang boleh anda gunakan untuk menggantungnya di leher anda semasa menggunakan Cahaya Nreal.

Dilampirkan ke puck ini adalah jarak bulat yang boleh anda keluarkan – ia adalah pengawal yang anda gunakan untuk berinteraksi dengan antara muka realiti tambahan, dan ia berasa agak seperti kerikil licin. Terdapat beberapa butang di atasnya untuk membantu anda menavigasi antara muka yang ditambah.

Sebaik sahaja anda telah memasang seluruh peranti ini, anda pasti akan sedar tentang penampilan anda, seperti yang anda perlukan. Gelas-gelas itu kelihatan tidak tebal ke arah depan, dan pemproses tethered menambah geeky-ness. Ini semua dikatakan, ia adalah salah satu daripada sepasang mata kacamata realiti yang paling biasa yang pernah kita lihat, terutamanya berbanding orang-orang seperti HoloLens dan Magic Leap One, yang jauh lebih besar. Komponen Light Nreal adalah ringan dan cukup kecil untuk dapat melambung ke dalam beg dan mengambil perjalanan.

Jika anda tertanya-tanya mengenai preskripsi dan patut, terdapat pelbagai jenis rabung hidung yang anda boleh pilih untuk memastikan gelas sesuai dengan wajah anda dengan lebih baik. Nreal juga menawarkan kanta preskripsi yang boleh melekatkan magnet ke kawasan dalaman gelas, jadi anda boleh mengeluarkan cermin mata anda dan masih melihat kandungan dalam Light Nreal dengan jelas. Gelas-gelas itu sesuai dengan wajah kita dengan baik, walaupun mereka merasa seolah-olah mereka boleh bergerak jika kita melihat secara langsung di tanah. Ia cukup selesa, walaupun ia cenderung panas lebih lama anda menggunakannya, dan jambatan hidung kami berasa sedikit peluh.

Imej tajam, bidang pandangan yang besar

Apa yang menentukan Light Nreal selain daripada banyak pesaingnya adalah kualiti skrin yang mengagumkan. Ia adalah skrin resolusi 1,080 piksel, tetapi mengingati betapa dekat semua mata anda, filem dan kandungan lain kelihatan hebat tajam dan berwarna-warni. Malah lebih baik adalah bidang pandangan, iaitu 52 degress. Beberapa adegan filem yang kami nonton memenuhi sebahagian besar cermin mata, menjadikannya lebih menyeramkan.

Kami memandang pelbagai animasi dan demo permainan, dan teknologi skrin di Light Nreal secara konsisten mengagumkan kami dengan kejelasan dan perinciannya. Ia adalah kemuncak gelas. Terdapat juga pembesar suara yang dibina pada akhir lengan gelas supaya anda dapat mendengar apa yang sedang berlaku semasa anda menonton skrin.

Lampu Nreal menawarkan enam darjah kebebasan, dan pengawal mempunyai tiga darjah kebebasan. Kami dapat berjalan di sekitar objek maya, bergerak mendekat atau turun ke tanah, dan masih melihat barang-barang artikel di dunia nyata tanpa masalah. Kami memainkan permainan di mana kami berjalan kira-kira 10 langkah ke hadapan ke portal, di mana pertempuran ruang raksasa menyelubungi bidang pandangan kami, dan kami menggunakan pengawal untuk menembak rasuk laser di kapal lain. Permainan ini hanyalah demo kecil jadi ia tidak menyenangkan, tetapi ia adalah cara yang bagus untuk menunjukkan potensi kacamata, dan bagaimana interaktif mereka berada dalam ruang yang diberikan.

Ini dimungkinkan dengan dua kamera dan sensor di bahagian depan yang menggunakan algoritma "Penyetempatan Serentak dan Pemetaan" untuk menjejaki alam sekitar. Ia melakukan tugas yang baik untuk menjaga objek maya di tempat semasa kami berjalan di sekitar bilik.

Gunakan kes-kes

Tidak ada satu pun Cahaya Nreal yang boleh dilakukan pada masa ini, tetapi kandungan yang banyak akan dibungkus dalam kotak apabila ia tiba pada tahun ini. Apa syarikat yang sedang bekerja sekarang ialah mendapatkan pemaju pihak ketiga untuk membawa aplikasi ARCore Android dan aplikasi iOS ARKit untuk menyokong platform Nreal, yang kononnya agak mudah. Jika pemaju melompat di atas kapal, Nreal Light akan mempunyai pelbagai aplikasi dan permainan yang tersedia. Memandangkan ia menggunakan kabel USB-C untuk memasuki pemproses, anda juga boleh memasangkan gelas secara terus ke dalam telefon atau laptop USB-C untuk menonton kandungan dari peranti anda sendiri.

Anda akan dapat menonton filem di pesawat dengan menggunakan gelas; memainkan permainan tabletop; reka bentuk ruang tamu dan melihat bagaimana perabot akan kelihatan di rumah; dan banyak lagi. Sukar untuk mengatakan dengan pasti bagaimana ini semua akan berfungsi kerana kami tidak dapat melihat berapa banyak kandungan yang terdapat pada masa ini, dan berapa banyak yang akan disediakan pada masa kapal produk.

Nreal memberitahu Trend Digital ia merancang untuk mempunyai beberapa jenis kedai aplikasi, di mana pemaju boleh menerbitkan kandungan realiti campuran untuk cermin mata.

Harga dan ketersediaan

Nreal berkata Light Nreal akan menelan kos $ 1,000, dan syarikat itu merancang untuk melepaskannya pada suku ketiga 2019.

Sukar untuk memberi alasan mengapa sesiapa yang benar-benar mahu membeli kacamata realiti bercampur, kerana kes-kes penggunaan agak niche, dan peranti masih rumit. Nreal telah berjaya membuat teknologi lebih mudah alih daripada yang kita lihat sebelum ini, yang menjanjikan. Sekarang hanya jika ia kelihatan sedikit lebih anggun.