Burung permulaan Scooter cuba menyenyapkan seorang wartawan. Ia tidak berfungsi dengan baik. – TechCrunch


Cory Doctorow tidak suka penapisan. Dia terutamanya tidak menyukai kerja sendiri yang ditapis.

Sesiapa yang tahu Doktor tahu blog teknologi dan teknologinya yang terkenal, Boing Boing, dan sesiapa yang membaca Boing Boing tahu Doctorow dan kohortnya blogger. Bahagian blogger, sebahagian penasihat khas di kumpulan hak cipta Electronic Frontier Foundation telah menulis selama bertahun-tahun mengenai topik teknologi, penggodaman, penyelidikan keselamatan, hak digital dalam talian dan penapisan dan persimpangannya dengan ucapan dan ungkapan percuma.

Namun, minggu ini ia kelihatan seperti ucapan dan ungkapan bebasnya sendiri boleh menjadi ancaman.

Doctorow mendedahkan dalam jawatan blog pada hari Jumaat bahawa permulaan skuter Bird menghantarnya ancaman undang-undang, menuduhnya pelanggaran hak cipta dan bahawa catatan blognya menggalakkan "kelakuan haram."

Dalam suratnya kepada Doctorow, Bird menuntut agar dia "segera ambil[s] ke bawah blog yang menyinggung ini. "

Doctorow menolak, menerbitkan ancaman undang-undang dan menembusi surat perbalahan dari EFF menuduh permulaan skuter membuat "ancaman undang-undang yang tidak berasas" dalam usaha untuk "menahan liputan yang tidak disukai."

Kesemua kebingungan bermula selepas Doctorow menulis mengenai bagaimana skuter burung yang banyak ditinggalkan dengan mudah boleh ditukar menjadi "skuter peribadi" dengan menukar swapnya dengan alat penukar plug-and-play. Memetik penulisan awal oleh Hackaday, skuter ini boleh mempunyai "semua komponen pemulihan dan pembayaran secara kekal dilumpuhkan" menggunakan kit penukar, tersedia untuk pembelian dari China di eBay untuk kira-kira $ 30.

Sebenarnya, catatan blog Doctorow hanya dua perenggan panjang dan, walaupun tidak dihubungkan dengan penyenaraian eBay secara langsung, telah memetik peretas yang menulis tentangnya di tempat pertama – membawa perkara menarik kepada orang ramai dalam bentuk saiz gigitan yang benar Boing Boing fesyen.

Burung tidak suka dengan ini, dan peguam kanan Linda Kwak menghantar surat itu – yang diterbitkan EFF hari ini – mendakwa bahawa pos blog Doctorow adalah "mempromosikan penjualan / penggunaan produk haram yang semata-mata direka untuk mengelakkan perlindungan hak cipta dari Burung teknologi proprietari, seperti yang diterangkan dengan lebih terperinci di bawah, serta mempromosikan aktiviti haram secara umum dengan menggalakkan vandalisme dan penyelewengan harta burung. "Surat itu juga secara palsu menyatakan bahawa pos blog Doctorow" menyediakan pautan ke laman web di mana Produk Pelanggaran tersebut mungkin dibeli, "memandangkan jawatan itu tidak ada hubungan dengan kit pembeli eBay yang dibeli.

Peguam kanan EFF Kit Walsh melepaskan diri. "Pelanggan kami tidak mempunyai tanggungjawab untuk, dan tidak akan, mematuhi permintaan anda untuk mengeluarkan artikel itu," tulisnya. "Burung mungkin tidak senang dengan teknologi yang ada untuk memodifikasi skuter yang disebarkannya, tetapi ia tidak boleh membuat ancaman undang-undang yang tidak berasas untuk mengelakkan pelaporan mengenai teknologi itu."

Perbalahan tiga halaman itu mengatakan bahawa Bird menggunakan undang-undang undang-undang yang tidak tepat untuk menegaskan tuntutannya untuk Boing Boing untuk menarik jawatan blognya. Surat itu menambah bahawa mencabut dan membuang papan induk yang mengandungi kod yang tidak dikehendaki dalam skuter bukanlah satu tindakan mengelakkan kerana ia tidak memintas atau mengubah suai kod Burung – yang undang-undang hak cipta mengatakan adalah haram.

Seperti yang dikatakan oleh Doctorow sendiri dalam catatan blog beliau pada hari Jumaat: "Jika swap motherboard adalah pemintasan, maka menjual seseorang pemutar obeng boleh menjadi kesalahan yang boleh dihukum oleh hukuman penjara lima tahun dan denda $ 500,000."

Dalam e-mel kepada TechCrunch, Doctorow mengatakan bahawa ancaman undang-undang "tidak menyenangkan."

AUSTIN, TX – MAC 10: Wartawan Cory Doctorow bercakap di atas panggung di "Snowden 2.0: A Field Report dari NSA Archives" semasa Festival SXSW Music, Film + Interactive 2014 di Austin Convention Center pada 10 Mac 2014 di Austin, Texas. (Gambar oleh Travis P Ball / Getty Images untuk SXSW)

"Kami operasi kecil, dan sekalipun ancaman khusus ini adalah kepakaran kami yang sangat mendalam, masih menyusahkan apabila sebuah syarikat dengan berjuta-juta di bank menghantar ancaman – bahkan yang palsu seperti ini – kepada anda , "Katanya.

Tanggapan EFF juga mengatakan bahawa kebebasan bersuara Doctorow "sebenarnya tidak menyentuh mana-mana hak-hak Burung," sambil menambah bahawa Burung tidak boleh menghantar pemberitahuan takedown kepada wartawan menggunakan "tuntutan undang-undang yang meritless," kata surat tersebut.

"Jadi, dalam ertikata, tidak kira sama ada Burung betul atau salah apabila ia mendakwa bahawa ia menyalahi undang-undang untuk menukar skuter Burung kepada skuter peribadi," kata Walsh dalam catatan blog yang berasingan. "Sama ada cara, Boing Boing bebas melaporkannya," tambahnya.

Apa yang aneh ialah mengapa Birds menyasarkan Doctorow dan, nampaknya, tiada siapa lagi – setakat ini.

TechCrunch menghampiri beberapa orang yang menulis tentang dan terlibat dengan jawatan blog dan menulis tentang kit penukar Burung. Daripada mereka yang menjawab, semua berkata mereka tidak menerima permintaan undang-undang dari Bird.

Kami bertanya kepada Bird mengapa ia menghantar surat itu, dan jika ini adalah surat satu kali atau jika Bird telah menghantar tuntutan undang-undang yang sama kepada orang lain. Apabila tiba, seorang jurucakap Burung tidak mengulas mengenai rekod itu.

Selalunya, syarikat-syarikat menghantar ancaman dan tuntutan undang-undang untuk cuba membungkam kerja atau penemuan yang mereka temukan kritikal, sering menggunakan undang-undang undang-undang yang disalah tafsir, tidak betul atau samar-samar untuk mendapatkan sesuatu yang ditarik dari internet. Sesetengah syarikat telah lebih berjaya daripada yang lain, walaupun peningkatan kesedaran dan kelebihan jenayah, dan kesediaan umum untuk menyelesaikan masalah keselamatan sebelum mereka tidak dapat dielakkan.

Sekarang Bird menjadi yang terbaru dalam senarai panjang syarikat-syarikat yang mengancam para wartawan atau penyelidik keselamatan, bersama-sama syarikat-syarikat seperti DJI pembuat drone, yang pada tahun 2017 mengancam penyelidik keselamatan cuba melaporkan bug dengan niat baik, dan pengendali spam River City, yang didakwa seorang penyelidik keselamatan yang menemui pelayan terdedah spammer dan seorang wartawan yang menulis tentangnya. Paling baru-baru ini, pembuat kata laluan Keeper menyaman wartawan keselamatan yang mendakwa ucapan fitnah yang dikatakan membahayakan kecacatan keselamatan dalam salah satu produknya. Kes itu akhirnya jatuh, tetapi tidak sebelum lebih daripada 50 pakar, penyokong dan wartawan (termasuk wartawan ini) menandatangani surat yang meminta syarikat berhenti menggunakan ancaman undang-undang untuk menghalang dan meniadakan penyelidik keselamatan.

Usaha itu mengakibatkan beberapa syarikat – terutamanya Dropbox dan Tesla – untuk menggandakan perlindungan penyelidik keselamatan mereka dengan mengubah peraturan pendedahan kerentanan mereka untuk berjanji bahawa syarikat-syarikat tidak akan berusaha untuk mendakwa penggodam yang bertindak dengan niat baik.

Tetapi sesetengah syarikat telah melantunkan trend itu dan telah mengambil pendekatan yang lebih bermusuhan, agresif dan regresif – kepada penyelidik dan pemberita keselamatan.

"Skuter Burung dan pengangkutan tidak bermaya yang lain sangat kontroversial sekarang, terima kasih sebahagian besarnya kepada pendekatan 'cepat-cepat, perkara-perkara' yang melanggar peraturan, dan tidak hairanlah mereka mahu mengawal perdebatan itu," kata Doctorow.

"Tetapi, dalam fikiran saya, pembulian semacam ini menceritakan jumlah keseluruhan ciri syarikat," katanya.