Bulan Batu Panjang yang Dikumpulkan Dikumpul di Misi Apollo Baru Dibuka untuk Kali Pertama


Satu bahagian batu yang dikumpulkan dari bulan 47 tahun yang lalu telah dibuka untuk kali pertama Bumi.

Sampel itu dibuka pada 5 November di Pusat Angkasa Johnson di Houston. Silinder berbentuk tiub batu dan bulan (atau regolith) adalah 2 kaki (61 sentimeter) panjang dan 1.5 inci (4 cm) diameter.

Analisis sampel baru adalah dalam perkhidmatan program Artemis, penekanan baru oleh NASA dan agensi angkasa lain yang bertujuan untuk meletakkan lelaki dan wanita kembali pada bulan menjelang 2024. Matlamat utama adalah membina kehadiran berterusan pada bulan menjelang 2028 , yang akan digunakan sebagai titik pelancaran untuk misi ke Marikh. Tetapi tanpa mengira rancangan masa depan, sampel Apollo yang berusia 47 tahun itu mempunyai cerita untuk diberitahu.

Berkaitan: Lihat Imej Misi Apollo Spektakular dalam 3D (Foto)

"Membuka sampel ini sekarang akan membolehkan penemuan saintifik baru mengenai bulan dan akan membolehkan generasi saintis baru memperbaiki teknik mereka untuk mengkaji semula sampel masa depan yang dikembalikan oleh angkasawan Artemis," Francis McCubbin, kurator astromaterials NASA di Johnson Space Center, dalam satu kenyataan. "Teknologi saintifik kami telah bertambah baik dalam tempoh 50 tahun yang lalu, dan saintis mempunyai peluang untuk menganalisis sampel-sampel ini dengan cara yang tidak mungkin sebelum ini."

Bulan batu, terungkap

Antara tahun 1971 dan 1972, angkasawan dengan Apollo 15, 16 dan 17 misi mengumpul sampel lunar untuk membawa kembali ke Bumi untuk kajian masa depan. Kebanyakan sampel telah dipelajari, tetapi ada yang masih dimeteraikan dalam bekas asli mereka, dengan matlamat menyelamatkan mereka untuk kemajuan teknologi yang membolehkan analisis lebih baik. Angkasawan angkasawan Gene Cernan dan Jack Schmitt mengumpul sampel yang dibuka pada 5 November – Sampel 73002 – berhampiran Lara Crater.

Analisis berteknologi tinggi juga terlibat dalam pembukaan sampel. Para penyelidik di University of Texas, Austin, menggunakan tomografi komputer sinar-X, satu prosedur yang menggunakan sinar laser seperti rasuk sinar-X untuk mencipta imej rentetan keratan objek, untuk memahami kedudukan sampel di dalam tiub. Para saintis juga akan menggunakan data untuk merekodkan kedudukan butiran individu dan kepingan kecil batu yang disebut "rocklets" dalam sampel asal.

Penyingkiran berlaku di dalam kotak sarung tangan tertutup – kotak dengan sarung tangan yang dilampirkan supaya para penyelidik boleh memanipulasi sampel di dalamnya – dipenuhi dengan kering gas nitrogen. Prosedur itu tidak berlaku dalam 25 tahun, menurut NASA.

Angkasawan Apollo 17 Gene Cernan bersiap untuk mengumpul sampel 73001 dan 73002.

Angkasawan Apollo 17 Gene Cernan bersiap untuk mengumpul sampel 73001 dan 73002 dari permukaan bulan.

(Kredit imej: NASA)

Bersedia untuk masa depan lunar

Sampel 73002 kemudian dibahagikan dan akan dihantar secara berasingan kepada para penyelidik yang terlibat dengan inisiatif NASA Apollo Next Generation Analysis Analysis (ANGSA). The bulan batu akan menjalani spektrometri jisim, satu kaedah yang membolehkan para saintis mengenal pasti molekul yang terdapat dalam sampel. Mereka akan dicatatkan secara tiga dimensi dan dihiris ke dalam bahagian-bahagian wisp-tipis untuk penyelidikan microtomy. Mikrotomi resolusi tinggi ini akan membolehkan melihat struktur dan komposisi sampel.

NASA juga menanti untuk membuka sampel Apollo 17 yang kedua – sampel 73001. Sampel ini dikumpulkan pada masa yang sama dan tempat sebagai 73002, tetapi tidak seperti 73002, ia disimpan dalam bekas vakum pada bulan, yang kemudiannya diletakkan di bekas vakum kedua di Bumi. Ini bermakna sampel memegang bukan sahaja batu bulan, tetapi mana-mana gas bulan yang dibungkus bersama dengan sampel. Para saintis NASA masih berusaha untuk memastikan semua gas itu dikumpulkan apabila bekas vakum dibuka. Mereka merancang untuk membuka sampel itu pada awal tahun 2020.

"Penemuan dari sampel ini akan memberikan pandangan baru NASA ke bulan, termasuk sejarah kesan pada permukaan lunar, bagaimana keadaan tanah runtuh berlaku pada permukaan bulan, dan bagaimana kerak bulan telah berkembang dari semasa ke semasa, "kata Charles Shearer, saintis saintifik untuk ANGSA, dalam pernyataan itu." Penyelidikan ini akan membantu NASA memahami dengan lebih baik bagaimana takungan yang berubah-ubah berkembang, berkembang dan berinteraksi dengan bulan dan badan planet lain. "

Originally diterbitkan pada Sains Hidup.