Boeing Baru Dihantar NASA Ide Bulan Lander untuk Artemis Angkasawan. Ini dia.


Boeing sudah membina sebuah kapal angkasa baru dan sebuah roket gergasi untuk NASA. Sekarang, syarikat aeroangkasa mahu pergi ke bulan.

Pada hari Selasa (5 November), Boeing menyampaikan cadangan kepada NASA untuk pendatang lunar terbang untuk terbang angkasawan ke bulan pada 2024 sebagai sebahagian daripada agensi Program Artemis. Pendaratan bulan akan menarik pengalaman Boeing dalam bekerja dengan NASA di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS), megarocket Sistem Pelancaran Ruang Angkasa dan syarikat swasta sendiri Kapsul krew Starliner yang bertujuan untuk menghantar angkasawan ke bulan secepat mungkin, kata wakil Boeing.

"Menggunakan keupayaan angkat NASA Sistem Pelancaran Ruang (SLS) Blok 1B, kami telah membangunkan pendekatan 'Paling Sedikit Ke Bulan' yang meminimumkan kerumitan misi sambil menawarkan jalan paling selamat dan paling langsung ke permukaan bulan, "kata Jim Chilton, Naib Presiden Kanan Bahagian dan Pelancaran Boeing Pertahanan, Angkasa dan Keselamatan, dalam satu kenyataan.

Berkaitan: Rancangan NASA untuk Lunar Landers dengan Rakan Niaga

Pendaratan bulan untuk Boeing

NASA melancarkan a panggilan untuk idea pendaratan bulan komersial pada 30 September, memberi syarikat sehingga minggu ini untuk mengemukakan idea. Program ruang angkasa Artemis bertujuan mendarat sekurang-kurangnya dua angkasawan pada bulan pada tahun 2024 menggunakan pendekatan batu loncatan yang termasuk membina Stesen Gateway berhampiran orbit bulan dan bergantung kepada kapsul kapten Orionnya sendiri, kapal kargo komersil dan pendatang lunar, dan kenderaan pemindahan seperti tarik untuk memindahkan mereka masuk ke dan dari orbit lunar rendah.

Pendaratan bulan Boeing tidak memerlukan tali ruang untuk bergerak dari Gateway ke bulan.

"Pemampasan terintegrasi Boeing juga boleh membawa sendiri dari orbit bulan ke permukaan tanpa tahap pemindahan tambahan atau 'ruang tarik ruang,' seterusnya mengurangkan peluncuran dan memudahkan langkah-langkah untuk pendaratan yang berjaya," wakil syarikat menulis dalam kenyataan itu. "Ia boleh berlabuh dengan orbiter bulan Gateway atau terus dengan NASA Orion untuk menghapuskan keperluan untuk kapal angkasa tambahan, kedua-duanya pada masanya untuk memenuhi mandat 2024. "

Konsep kedua untuk pendayung bulan Boeing ini memperlihatkan empat angkasawan di sekitar pendayung bulan berkuasa solar.

(Kredit imej: Boeing)

Konsep lander bulan Boeing ini bergantung pada SLS NASA, megarocket pilihan untuk kapal angkasa Orion agensi. Versi awal roket yang dipanggil Block 1, akan digunakan untuk melancarkan kapal terbang Orion. Tetapi NASA memerlukan varian berkuasa tinggi, yang dipanggil Block 1B – yang mempunyai Tahap Utama Eksplorasi yang hebat – untuk memenuhi rancangan pendaratan bulannya. Roket Blok 1B itu akan menjadi tumpuan utama untuk pendayung bulan Boeing.

Pada masa ini, Boeing sedang membina roket pertama Blok 1, yang akan menggunakan peringkat atas interim yang kurang berkuasa untuk penerbangan ujian Artemis 1 yang tidak diseluruh di sekitar bulan dengan Orion.

Setakat ini, NASA telah memilih syarikat Maxar untuk membina elemen kuasa dan pendorong untuk bulan Gateway dan Northrop Grumman untuk membina modul habitat stesen untuk angkasawan. Agensi Angkasa Kanada akan menyediakan lengan robot, sementara Jepun dan Australia telah menandatangani untuk bekerja dengan A.S. pada Artemis.

Tetapi NASA masih memerlukan pendarat untuk mendapatkan angkasawan ke permukaan bulan, dan agensi itu telah beralih kepada industri swasta untuk kenderaan tersebut.

Lebih banyak pertubuhan swasta

Pada Kongres Astronaut Antarabangsa ke-70 di Washington, D.C., bulan lalu, jutawan Jeff Bezos mengumumkan bahawa syarikat angkasa, Blue Origin, telah bekerjasama dengan Lockheed Martin, Northrop Grumman dan Draper untuk membina kemasukannya untuk Sistem Pendaratan Manusia NASA. Tetapi Boeing tidak jauh di belakang.

Pada persidangan yang sama, Boeing mengusik kemasukan bulannya dengan konsep seni yang dilukis di gerai pameran syarikat itu. Boeing kemudian mengeluarkan karya seni di Twitter. Ia menunjukkan empat angkasawan berjalan di sekitar apa yang kelihatan sebagai pendayung bertenaga solar.

Konsep pendarat bulan kedua, yang dikeluarkan pada hari Selasa, menunjukkan modul angkat kotak yang mengangkat dari kenderaan keturunannya. Panel solar berkembar dipasang ke sisi kenderaan keturunan dalam imej.

"Sebarang konsep lander bermula dengan banyak pengalaman yang diperoleh Boeing dalam membangunkan ISS dan pelbagai sistemnya, serta cara mengendalikan kenderaan dengan pasti," kata jurucakap Boeing Jerry Drelling kepada Space.com dalam e-mel. "Permintaan misi pendaratan bulan akan memerlukan sistem sokongan hidup yang selamat, selamat dan padat, sistem pengendalian dan sistem pendorong."

Drelling berkata Boeing mempunyai pengalaman luas dalam bidang tersebut, memperoleh lebih daripada 60 tahun bekerja dengan NASA, termasuk pada modul perintah dan perkhidmatan kapal angkasa Apollo yang asal.

"Reka bentuk ini termasuk inovasi dalam enjinnya, komposit, dan pendaratan automatik dan sistem pertemuan," kata wakil Boeing dalam kenyataan itu. Beberapa teknologi tersebut dibangunkan untuk kapal angkasa Starliner.

Drelling juga berkata Boeing sedang bekerjasama dengan syarikat lain, Mesin Intuitif, untuk membangunkan enjin untuk lander baru. NASA juga telah mengetuk Mesin Intuitif untuk membina lander bulan robot untuk misi sains untuk dilancarkan pada tahun 2021.

"Rakan kami, Mesin Intuitif, sudah menguji prototaip enjin yang direka untuk digunakan dalam sistem lander," kata Drelling. "Prototaip ini menggunakan metana dan oksigen dan bukan campuran hypergolic." Sistem berasaskan hypergolic menggunakan dua pendorong yang menyentuh kenalan.

Drelling menambah bahawa pendaratan bulan adalah salah satu daripada beberapa projek Artemis yang sedang dijalankan oleh Boeing; yang lain termasuk prototaip Gateway dan konsep kapal kargo yang belum dibungkus. Syarikat itu juga memasang peringkat teras SLS pertama dan bersiap sedia untuk penerbangan ujian orbital yang belum dibungkus kapsul krew Starliner pada 17 Disember. Boeing melancarkan ujian Starliner abort test pada hari Isnin (4 Nov).

Dan kemudian, tentu saja, ada namanya. Boeing sudah mempunyai Starliner, tetapi keunggulannya jelas tanpa moniker.

"Kami tidak mempunyai nama untuk itu," kata Drelling. "Ia bergantung kepada terma kontrak NASA yang mana organisasi akan menamakannya."

Moonliner, sesiapa?

E-mel Tariq Malik di tmalik@space.com atau ikuti dia @tariqjmalik. Ikuti kami di Twitter @Spacedotcom dan seterusnya Facebook.

Semua Mengenai Holiday Space 2019

(Kredit imej: Semua Tentang Ruang)