Bilakah Adakah Anak Memiliki Telefon Bimbit?Saya tidak mempunyai rancangan untuk membenarkan anak saya mempunyai telefon bimbit sehingga dia cukup tua untuk memandu. Saya tidak. Sebahagian daripada keengganan saya terhadap kanak-kanak, remaja dan remaja muda yang membawa telefon bimbit berpunca dari tahun pengajaran saya dan hakikat bahawa saya benar-benar ingin mengelakkan menambah gangguan lain kepada kehidupan akademik anak saya. Saya juga bimbang tentang aspek kewangan penggunaan telefon bimbit. Kanak-kanak kecil tidak mempunyai pendapatan dan pemahaman yang membuat panggilan telefon dan mesej teks mudah wang.

Namun, saya tahu bahawa perkara-perkara boleh berubah dalam beberapa tahun akan datang, dan pastinya mungkin saya ingin memberikan kacang saya telefon bimbit sebelum 2026. Oleh itu, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa anda menuntut permohonan harian anak anda untuk telefon bimbit:

Ingin vs Need

Saya mengambil risiko diri saya dengan mengatakan ini, tetapi tidak ada yang memerlukan telefon bimbit ketika saya dewasa. Walau bagaimanapun, sentiasa mempunyai perubahan pada saya bermakna saya boleh membuat panggilan dari telefon berbayar (ingat mereka?) Jika pernah saya perlu untuk mencapai ibu bapa saya. Sekiranya anak anda memohon anda untuk telefon bimbit, fikirkan dengan baik sama ada ia benar atau tidak. Sekiranya anak-anak anda mengembara ke sekolah dan secara amnya di hadapan orang dewasa sepanjang hari, telefon bimbit tidak diperlukan untuk apa-apa selain menghantar mesej dan mempunyai kehidupan sosial. (Dan tentu saja, anak anda mungkin menganggap yang diperlukan untuk bertahan hidup).

Jika anak anda berjalan ke dan dari sekolah atau kadang-kadang perlu menunggu pulang dari aktiviti selepas sekolah, mempunyai cara untuk memanggil rumah akan memberi anda rasa aman. (Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan bahawa menjaga anak anda sentiasa dihubungkan melalui telefon bimbit tidak memberikannya peluang untuk belajar berdikari. Ini adalah salah satu hujah utama yang digunakan oleh pakar yang tidak meluluskan anak menggunakan sel telefon.)

Tahu Rancangan Anda

Tanya kepada orangtua tentang bil pertama yang mereka terima selepas meletakkan anak mereka di atas pelan mudah alih, dan anda mungkin akan mendengar kisah seram dari rang undang-undang telefon bimbit beberapa ratus dolar. Sekiranya anda akan menambah anak anda ke pelan telefon bimbit anda, ia membayar untuk membuat kerja rumah anda terlebih dahulu. Berapa banyak panggilan dan menghantar mesej (kerana, percayalah, mereka akan menghantar mesej) dimasukkan ke dalam pelan asas, dan berapa kosnya jika pukulan anak anda melepasi batas yang ditetapkan? Berapa kos untuk pergi ke rancangan tanpa had? Bilakah penggunaan puncak?

Mempunyai jawapan kepada semua soalan ini dapat membantu anda untuk mengelakkan kejutan buruk pada akhir bulan.

Ketahui Anak Anda

Anda tahu anak anda lebih baik daripada orang lain, jadi anda berada dalam kedudukan yang unik untuk memutuskan apakah dia bersedia untuk tanggungjawab telefon bimbit. Adakah dia mempunyai kawalan dorongan, atau dia akan memeriksa mesej secara paksa? Adakah dia menghormati batas anda atau mencari jalan di sekelilingnya?

Ketika datang ke telefon bimbit, sehingga anak anda berusia 18 tahun dan membeli rencana untuk dirinya sendiri, anda bertanggungjawab secara finansial untuk penggunaan selnya. Sekiranya anda rasa bersemangat untuk menyerahkan kad kredit anda kepada anak anda, maka mungkin tidak masuk akal untuk menambah anak lelaki atau anak perempuan ke pelan telefon bimbit semasa anda.

Alternatif Pra-Dibayar

Jika anda tidak merasakan bahawa anak anda bersedia untuk tanggungjawab telefon bimbit biasa, pertimbangkan membeli telefon prabayar untuknya. Telefon ini berhenti berfungsi sebaik sahaja ia mencapai had penggunaan, tetapi ia boleh dimuat semula dengan lebih banyak minit. Ada juga yang boleh diprogramkan untuk hanya membuat panggilan ke Ibu dan Ayah atau 911. Ini adalah penyelesaian yang baik untuk ibu bapa anak kecil atau remaja yang masih perlu membuktikan tanggungjawab mereka.

Menyediakan anak anda dengan telefon bimbit adalah langkah besar, dan mungkin idea yang baik untuk meminta dia untuk membantu menyumbang kepada kos penggunaannya. Belajar sekarang bagaimana bertanggungjawab dengan telefon bimbit akan memberikan anak anda satu kaki apabila dia sendiri.