Bertemu dengan Ploonets! Bulan Runaway dengan Delusions of Planethood Dapatkan Nama Cutest Astronomi Pernah


Bertemu dengan Ploonets! Bulan Runaway dengan Delusions of Planethood Dapatkan Nama Cutest Astronomi Pernah

Ilustrasi seorang artis tentang potensi yang boleh dihuni yang mengorbit planet gergasi dalam sistem solar yang jauh.

Kredit: NASA GSFC / Jay Friedlander dan Britt Griswold

Apa yang anda panggil dengan melarikan diri dengan delusi planethood? Anda memanggilnya "ploonet," sudah tentu.

Para saintis sebelum ini mencadangkan istilah "moonmoons" yang menggemari untuk menggambarkan bulan-bulan yang boleh mengorbit bulan-bulan lain dalam sistem solar yang jauh. Kini, satu lagi pasukan penyelidik telah mencipta nama panggilan yang merdu "ploonet" untuk bulan-planet planet gergasi yang mengorbit bintang-bintang panas; dalam keadaan tertentu, bulan-bulan ini meninggalkan orbit-orbit itu, menjadi satelit bintang tuan rumah.

Bekas bulan kemudiannya "tidak terikat" dan mempunyai orbit seperti planet – ergo, ploonet. [Top 10 Amazing Moon Facts]

Ploonets – dan semua exomoons, untuk perkara itu – masih belum dikesan. Tetapi ploonet mungkin menghasilkan tandatangan ringan yang teleskop berburu planet dapat dikenal pasti, penyelidik melaporkan dalam satu kajian baru. Penemuan mereka diterbitkan pada 27 Jun di jurnal pra arXiv dan belum diteliti semula.

Untuk kajian ini, saintis mencipta model komputer untuk menguji senario yang mungkin mengubah bulan mengorbit planet ke dalam ploonet yang mengasyikkan bintang. Para penyelidik mendapati bahawa jika bulan mengelilingi sejenis exoplanet yang dikenali sebagai "Jupiter panas" – sebuah gergasi gas besar-besaran yang dekat dengan bintang – tarikan tarikan graviti antara bintang dan planet boleh menjadi cukup kuat untuk merebut bulan dari planetnya orbit dan menghantar objek yang mengelilingi bintang itu.

Mengarahkan bintang berdekatan akan menjadi tekanan untuk ploonet kecil; Semasa transitnya, atmosfera ploonet dapat menguap dan dunia akan kehilangan beberapa jisimnya, mewujudkan tandatangan tersendiri dalam cahaya yang dipancarkan dari kawasan bintang itu, kata kajian itu. Itulah tanda tangan bahawa teleskop mungkin dapat mengesan.

Malah, pemerhatian baru-baru ini mengenai pelepasan cahaya misteri di sekitar bintang panas yang jauh dapat dijelaskan oleh penampilan, dan kematian yang ditarik, dengan ploonet yang berlawanan, kata kajian itu.

Sesetengah ploonet dapat mengekalkan orbit mereka selama ratusan juta tahun. Dengan menangkap bahan dari cakera debu dan gas di sekeliling bintangnya, sebuah ploonet bahkan boleh membina tubuhnya sehingga akhirnya menjadi planet kecil, penulis kajian itu menulis.

Walau bagaimanapun, kebanyakan ploonet mungkin agak singkat, simulasi menunjukkan. Majoriti benda yang dinamakan terkenal hilang dalam satu juta tahun dan tidak pernah menjadi planet; Sebaliknya, mereka hancur semasa pertembungan dengan planet bekas tuan rumah mereka, telah dibuang oleh bintang-bintang dalam perbuatan "kanibalisme planet" atau dikeluarkan dari orbit ke ruang angkasa, kata para penyelidik.

Originally diterbitkan pada Sains Hidup.